Της Ματίνας Παπαχριστούδη.
Ένα μετά το άλλο καταρρέουν τα κάστρα στον κλάδο των ΜΜΕ. Πρόσφατο κύμα, που απειλεί να μετεξελιχθεί σε τσουνάμι, είναι η απόπειρα της κυβέρνησης να βάλει χέρι στα πλούσια αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων των ΜΜΕ.

Τόσο το ΕΤΑΠ ΜΜΕ όσο και ο ΕΔΟΕΑΠ, τις τελευταίες μέρες, ασχολούνται με το αν θα πρέπει να εγκρίνουν την ανταλλαγή των κρατικών ομολόγων που έχουν στη διάθεσή τους με τη μέθοδο του roll over. Ανταλλαγή που σημαίνει αυτόματο hair cut το λιγότερο κατά 21% στην αξία τους και χωρίς καμία απολύτως δέσμευση εγγύησης για την αξία των νέων ομολόγων στο μέλλον.
Η κινητοποίηση των σωματείων απέτρεψε -προς το παρόν;- την ανταλλαγή των κρατικών ομολόγων. Το μεν Δ.Σ. του ΕΤΑΠ ΜΜΕ κατά πλειοψηφία των μελών του αποφάσισε να μη συμμετάσχει στην ανταλλαγή, ο δε ΕΔΟΕΑΠ (το ταμείο υγείας των δημοσιογράφων-διοικητικών υπαλλήλων) δεν υποχρεούται να τα ανταλλάξει.
Τα παραπάνω είναι μόνο η κορυφή σε ένα μέτωπο που άνοιξε με επικίνδυνες επιπτώσεις σε χιλιάδες εργαζόμενους στο χώρο των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Στο βάθος διαφαίνεται η πλήρης κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων στα ΜΜΕ. Κατάρρευση, που υπάρχει κίνδυνος να γίνει άμεσα, αν τα αποθεματικά των ανεξάρτητων από το κράτος ασφαλιστικών οργανισμών υπεξαιρεθούν από τους εντολοδόχους της τρόικας, αρμόδιους των υπουργείων της κυβέρνησης ή συμβούλων ιδιωτικών εταιριών εκκαθάρισης.
Και μιλάμε για υπεξαίρεση, έχοντας υπόψη το καθεστώς λειτουργίας των ασφαλιστικών ταμείων των ΜΜΕ, τα οποία μέχρι σήμερα ήταν και αξιολογούνταν ως το μοναδικό αποκούμπι για τους εργαζόμενους στο σκληρό χώρο των media.
Τα ασφαλιστικά ταμεία του κλάδου δεν επιδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό με ούτε ένα ευρώ. Αντιθέτως, επί κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και με την υπογραφή της τότε υπουργού Εργασίας, Φανής Πετραλιά, το κράτος έκλεψε το 10% των εσόδων του. Η συμμετοχή των εργοδοτικών εισφορών για την ασφάλιση των εργαζομένων είναι πενιχρή. Μηδενική για τους εκδότες εφημερίδων, αναλογική και ποσοστιαία ως 8% για τους εκδότες περιοδικών και ραδιοτηλεοπτικών σταθμών. Τα έσοδα των ταμείων βασίζονται αφενός στο αγγελιόσημο, 20% και 21% επί των διαφημίσεων στα ΜΜΕ εκτός του Internet, και αφετέρου στις εισφορές των ιδίων των εργαζομένων, που πληρώνουν αδρά για την ασφάλισή τους τόσο στο κομμάτι της συνταξιοδότησης όσο και για τον κλάδο υγείας. Πληρώνουν επίσης από το μισθό τους για το ΙΚΑ.
Το μεν ΕΤΑΠ ΜΜΕ διαθέτει περίπου 1,5 δισ. ευρώ στην Τράπεζα της Ελλάδας, και για την ανταλλαγή ζητήθηκαν κρατικά ομόλογα ύψους 370 εκατ. ευρώ. Ο ΕΔΟΕΑΠ έχει διαθέσιμα στην Τράπεζα Ελλάδος 168,9 εκατ. ευρώ, κρατικά ομόλογα του Δημοσίου ύψους 21 εκατ. ευρώ, ενώ κατέχει και χαρτοφυλάκιο μετοχών εισηγμένων εταιριών media. Όπως διαφάνηκε στη σύσκεψη που κάλεσε ο ΕΔΟΕΑΠ την περασμένη εβδομάδα με οικονομικούς και εργατικούς συντάκτες, υπάρχει πρόθεση συμμετοχής στο roll over ακόμη και για τις εγγυημένες καταθέσεις του ταμείου στην Τράπεζα της Ελλάδος. Κίνηση φανερά καταστροφική για το μέλλον της ασφάλισης των εργαζομένων, καθώς τα ποσά αυτά, όπως αποκαλύπτεται σταδιακά, έχει βάλει στόχο η κυβέρνηση για να εξυπηρετήσει τις δανειακές υποχρεώσεις της. Το μείζον θέμα είναι ότι υπάρχουν απόψεις εντός του δημοσιογραφικού κλάδου που συναινούν στην κλοπή και υπεξαίρεση των αποθεματικών των ταμείων και στην επιβολή ακόμη μεγαλύτερων περικοπών στην περίθαλψη των ασφαλισμένων.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!