Η Κτηματολόγιο Α.Ε. ανοίγει την πύλη εξόδου από το Δημόσιο.

Οι απολύσεις των 250 εργαζομένων στο Μετρό και η διά του νόμου Πάγκαλου, περί συγχώνευσης φορέων του Δημοσίου, απόλυση των 269 εργαζομένων στην Αγρογή Α.Ε. δεν φαίνεται να είναι μεμονωμένα περιστατικά. Μια άλλη Ανώνυμη Εταιρία του δημοσίου, η Κτηματολόγιο Α.Ε., προχώρησε  σε απόλυση δέκα εργαζομένων με σύμβαση αορίστου χρόνου. Ο δρόμος της βίαιης εξόδου από το Δημόσιο έχει ανοίξει.

Στις αρχές Αυγούστου ένας υπάλληλος της Κτηματολόγιο Α.Ε., γεωγράφος με μάστερ και διδακτορικό σε εξέλιξη, απολύθηκε πριν κλείσει χρόνο στην εταιρία και άρα χωρίς να δικαιούται αποζημίωση. Πρόκειται για τον Παναγιώτη Ξηρουχάκη, ο οποίος θεωρεί ως αιτία τη στάση του ως εργαζόμενου και την γενικότερη πολιτική του τοποθέτηση. Όπως είπε ο ίδιος, μιλώντας στον Δρόμο, διαμαρτυρόταν γιατί τον ανάγκαζαν να περιφέρεται σε διάφορα γραφεία της εταιρίας στο Λεκανοπέδιο χωρίς να αμείβεται οδοιπορικά, του ανέθεταν εργασίες που δεν άρμοζαν στα προσόντα του και όλα αυτά θεωρήθηκαν μη ικανοποιητικά για την απόδοσή του. Σε ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκαν θεωρείται ο πρώτος απολυμένος με σύμβαση αορίστου χρόνου. Στις 29 Σεπτεμβρίου απολύθηκαν και άλλοι δέκα εργαζόμενοι πριν καλά-καλά συμπληρώσουν χρόνο στην εταιρία, «με έωλες και ανυπόστατες αιτιολογίες, περί δήθεν πρόσληψής τους με συνθήκες αδιαφάνειας κατά την προεκλογική περίοδο του 2009 και δήθεν υποαπασχόλησής τους λόγω έλλειψης αντικειμένου εργασίας», όπως καταγγέλλει με ψήφισμα έκτακτης γενικής συνέλευσης το επιχειρησιακό σωματείο.

Η συνέλευση των εργαζομένων καταδικάζει ως άδικες και παράνομες αυτές τις απολύσεις και ζητά την ανάκληση της σχετικής απόφασης.
Όπως και στην περίπτωση της ΑΜΕΛ Α.Ε. (της εταιρίας λειτουργίας του Μετρό), η διοίκηση της Κτηματολόγιο επικαλείται πόρισμα του επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης, όπου χαρακτηρίζονται παράνομες (ως προεκλογικές) οι προσλήψεις, ενώ έγιναν περισσότερο από ένα μήνα πριν την προκήρυξη των εκλογών και επίσης ότι έγιναν μη αξιοκρατικά και αντιδεοντολογικά. Είναι γνωστό ότι η λειτουργία ως Α.Ε. πολλών επιχειρήσεων δημοσίου συμφέροντος γίνεται ακριβώς για να υπερβαίνουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις περιορισμούς της νομοθεσίας, όπως π.χ. τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ στις προσλήψεις, αλλά και για να λειτουργούν με καθεστώς αδιαφάνειας, όπως ακριβώς οι ιδιωτικές εταιρίες. Και να, που τώρα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που πρωτοστάτησε στην ίδρυση ή μετατροπή σε Α.Ε. πολλών υπηρεσιών του κράτους, επικαλείται ακριβώς αυτήν τη λειτουργία για να επιβάλλει απολύσεις.
Η ανάγκη καταδίκης από το συνδικαλιστικό κίνημα αυτών των απολύσεων και έκφρασης αλληλεγγύης προς τους εργαζόμενους που τους μεταχειρίζονται άλλοτε ως υποχείρια και άλλοτε ως εξιλαστήρια θύματα, είναι πλέον εμφανής. Η επίκληση της αξιοκρατίας και της ηθικής, στοχεύει να καλύψει την τεράστια ανηθικότητα των απολύσεων εργαζομένων στο ευρύτερο Δημόσιο. Η κερκόπορτα έχει ανοίξει…

Οι υπέρμαχοι της αξιοκρατίας

Ποιοι είναι αυτοί που υπέγραψαν την απόφαση απόλυσης των εργαζομένων της Κτηματολόγιο Α.Ε.; Μέλος του Δ.Σ., που αποφάσισε τις απολύσεις, είναι ο σύζυγος της υπουργού Παιδείας. Ο πρόεδρος της εταιρίας, από την πρώτη στιγμή της επιλογής του γράφτηκε ότι διατηρεί συγγενική σχέση με τον υφυπουργό του προϊστάμενου υπουργείου. Όσο για την επιλογή της διευθύντριας, έχει καταγγελθεί ότι δεν είναι απόφοιτος αναγνωρισμένου ΑΕΙ και ότι διαθέτει μικρή εργασιακή εμπειρία σε εταιρία γαλακτοκομικών και σε εταιρία ειδών υγιεινής. Αν και η κυβέρνηση έχει καλύψει πλήρως τις επιλογές των παραπάνω προσώπων, ποιος μπορεί να πείσει ότι στην ανάδειξή τους επικράτησε αξιοκρατία, αυτή ακριβώς που έλειψε στην περίπτωση των εργαζομένων;

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!