Στο δρόμο 500 εργαζόμενοι που είχαν προσληφθεί στο ΙΚΑ μέσω διαγωνισμού για την Αγροτική

Ο παραλογισμός της απόλυσης μετά από δικαστική απόφαση 500 υπαλλήλων που ενώ είχαν επιτύχει σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για την Αγροτική Τράπεζα, προσελήφθησαν στο ΙΚΑ, όπου και εργάζονταν εδώ και δύο χρόνια, οδηγεί σε διάλυση το ίδρυμα και σε επιμήκυνση του χρόνου αναμονής για την απονομή των συντάξεων. Αυτό εκτιμά η Πανελλήνια Ομοσπονδία των εργαζομένων του ΙΚΑ, η οποία και πραγματοποίησε 24ωρη απεργία την Πέμπτη 14/2, ζητώντας να παραμείνουν στη θέση τους οι εργαζόμενοι.
Η απόλυση των συγκεκριμένων εργαζόμενων, σε συνδυασμό με τις αποχωρήσεις 2.000 υπαλλήλων μέσα στο 2012, οδηγεί πολλές υπηρεσίες του ΙΚΑ σε υποστελέχωση. Όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου η ΠΟΣΕ ΙΚΑ, «ο χρόνος έκδοσης απλών συντάξεων τετραπλασιάστηκε και ξεπέρασε τον ενάμιση χρόνο, οι ουρές μεγεθύνονται, τα έσοδα μειώνονται συνεχώς, ενώ οι υπάλληλοι των εσόδων δεν ενεργούν ελέγχους, αλλά έχουν καταντήσει διεκπεραιωτές εγγράφων. Οι λιγοστοί εναπομείναντες υπάλληλοι-ήρωες ακροβατούν ανάμεσα σε εξοργισμένους –και δικαίως– πολίτες, τα βουνά από έγγραφα, φακέλους και αιτήσεις και την τσακισμένη ψυχική και σωματική τους υγεία».
Οι υπάλληλοι που απολύονται είναι ενταγμένοι κανονικά στην παραγωγική διαδικασία του ΙΚΑ και χειρίζονται υποθέσεις ασφαλισμένων. Είναι χαρακτηριστικό το στοιχείο που δίνει η Ομοσπονδία από το Περιφερειακό Υποκατάστημα Συντάξεων της οδού Νικηφόρου, όπου από τους 60 εισηγητές φεύγουν οι 24, αφήνοντας 28.900 εκκρεμείς υποθέσεις συνταξιοδοτήσεων που χειρίζονταν.
Η κατακόρυφη αύξηση των αιτήσεων συνταξιοδότησης οδηγεί σε παράλυση τις υπηρεσίες του ΙΚΑ. Από 23.872 αιτήσεις το 2009 και 18.772 το 2010, εκτοξεύτηκαν σε 61.530 το 2011 και 117.306 αιτήσεις το 2012.
Οι 500 απολυμένοι είχαν επιτύχει στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ 9Κ για την Αγροτική Τράπεζα και υποχρεώθηκαν πριν από δυο χρόνια να αποδεχτούν διορισμό στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, χωρίς να φέρουν καμιά ευθύνη γι’ αυτή τη μεταφορά τους. Το Διοικητικό Εφετείο, πρόσφατα, έκρινε ως αντισυνταγματική τη νομοθετική ρύθμιση σύμφωνα με την οποία προβλεπόταν ο διορισμός τους στο ΙΚΑ. Έτσι, με… e-mail πληροφορήθηκαν την απόλυσή τους.     

Γ. Κ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!