Μετά από εφτά χρόνια δουλειάς στις δομές της Ψυχικής Υγείας, απολύθηκα ενώ βρισκόμουν στις διακοπές μου. Στην τηλεφωνική ειδοποίηση ο λόγος που επικαλέστηκε η εργοδοσία ήταν η… μειωμένη απόδοση. Αργότερα άλλαξαν την αιτιολογία και επικαλέστηκαν τη μείωση της χρηματοδότησης.

Το οικοτροφείο ΙΡΙΣ ανήκει στον επιχειρηματία Γ. Κούτα που διαθέτει άλλες πέντε τέτοιες δομές και ένα Kέντρο Hμέρας το οποίο χρηματοδοτείται από το υπουργείο Υγείας, ώστε να παρέχει φροντίδα σε ψυχικά ασθενείς. Από το 2005 μέχρι σήμερα δεν πληρωθήκαμε ποτέ στην ώρα μας, εκτός από το 2007 που, μετά από επίσχεση εργασίας, πετύχαμε να αποπληρωθούμε. Η επιχείρηση παρακρατούσε μισθούς ακόμη και δυο χρόνων – τρία μηνιάτικα του 2008 εξοφλήθηκαν το 2010.
Εμείς ως εργαζόμενοι αντιδρούσαμε στις αυθαιρεσίες, διαμαρτυρόμασταν και γίναμε γνωστοί ως οικοτροφείο στην Πάτρα, γιατί αντιδρούμε. Η τότε ηγεσία του υπουργείου Υγείας, λίγο πριν από τις εκλογές του 2009 αφαίρεσε από τον ιδιοκτήτη την αρμοδιότητα των δομών, γιατί υπήρχαν καταγγελίες. Μετά τις εκλογές η νέα ηγεσία του υπουργείου τον επανέφερε. Μέχρι το καλοκαίρι ο ιδιοκτήτης και η σύζυγός του εμφανίζονταν να διατηρούν σε κάθε μια από τις δομές που διαχειρίζονται από δύο θέσεις εργασίας. Αυτό αποκαλύφθηκε από τις δικές μας καταγγελίες και αναγκάστηκαν να το σταματήσουν.
Στην ουσία, η απόλυσή μου και οι απειλές σε άλλους συναδέλφους που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις μας έγιναν για λόγους εκδίκησης. Ακόμη και η Επιθεώρηση Εργασίας γνωμοδότησε ότι πρέπει να συνεχίσω τη δουλειά μου, γιατί απολύθηκα άδικα. Από τις 29 Μαΐου είμαι μέλος του Διοικητικού Συμβούλιου του κλαδικού σωματείου μας.
Εμείς οι εργαζόμενοι στηρίξαμε αυτές τις δομές της ψυχικής υγείας παρ’ όλη την απληρωσιά και τους χαμηλούς μισθούς, όλα αυτά τα χρόνια. Ως σωματείο έχουμε καταγγείλει τον ανύπαρκτο κεντρικό σχεδιασμό και την ελλιπή εποπτεία αυτών των προγραμμάτων που υλοποιούν οι ιδιώτες. Οι εργοδότες μας έχουν φτιάξει ένα δίκτυο και στην ουσία βάζουν εμάς μπροστά για να πετυχαίνουν όσα ζητούν. Όταν ζητάμε να πληρωνόμαστε μας κάνουν μπαλάκι στο υπουργείο που τους καθυστερεί τη χρηματοδότηση.

Νίκος Αβούρης,
εργαζόμενος στο οικοτροφείο ΙΡΙΣ Αχαΐας, μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων σε φορείς Ψυχικά Ασθενών και Ευάλωτων Κοινωνικά Ομάδων.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!