Αρχική κοινωνία η άλλη Θεσσαλονίκη Απολογισμός πεπραγμένων της μνημονιακής πολιτικής

Απολογισμός πεπραγμένων της μνημονιακής πολιτικής

Αναγκαία μια δημοκρατική μεγάλη αλλαγή και στην Περιφέρεια Κεντρ. Μακεδονίας

Είθισται στις αρχές κάθε χρόνου να γίνεται απολογισμός πεπραγμένων στις περιφέρειες της χώρας, σε πανηγυρική συνεδρίαση των συμβουλίων. Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβούλιου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, την Πέμπτη 30/1/14, το κλίμα κάθε άλλο παρά πανηγυρικό ήταν. Οι προσκεκλημένοι βουλευτές, δήμαρχοι και θεσμικοί παράγοντες της περιφέρειας δεν προσήλθαν και ο στομφώδης και εκτός τόπου και χρόνου απολογισμός πεπραγμένων του κ. Τζιτζικώστα βρήκε ακροατήριο στις στήλες των «ευθυγραμμισμένων» τοπικών εφημερίδων και στα «φιλικά» προς τη Διοίκηση blogs.
Ο περιφερειάρχης περιέγραψε μια περιφέρεια με καινοτόμες δράσεις σε αναπτυξιακό οργασμό. Οι αντιπεριφερειάρχες απαρίθμησαν τον αριθμό των πρωτοκολλημένων αιτήσεων στις αρμόδιες υπηρεσίες. Ήταν η πρώτη προεκλογική φιέστα της παράταξης του κ. Τζιτζικώστα, ο οποίος αναφέρθηκε με ιδιαίτερη έπαρση στη «νέα πενταετία της Περιφέρειας» υπό την διοίκησή του. Στο εισηγητικό κείμενο του απολογισμού, όμως, για έναν προσεκτικό μελετητή, οι υπηρεσιακοί παράγοντες αποτυπώνουν ενδιαφέροντα στοιχεία που αποκαλύπτουν την πραγματική εικόνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι αν και στο ανεπαρκές Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2012-2014, ο εγκεκριμένος Προϋπολογισμός για το 2013 από ΚΑΠ και ΠΔΕ προβλεπόταν στα 106.240.000 ευρώ, η τελική κατανομή πιστώσεων είναι για το 2013 μόλις 28.110.000 ευρώ. Δηλαδή το 28% του αρχικού εγκεκριμένου.Υλοποιήθηκαν ή είναι σε εξέλιξη επενδυτικά σχέδια και αντίστοιχες επιχορηγήσεις (Αναπτυξιακός Ν3299/04, Επενδυτικός Ν.3908/11, ΕΣΠΑ) της τάξης των 61.271.277 ευρώ και 24.526.320 αντίστοιχα και δημιουργήθηκαν μόλις 185 θέσεις εργασίας. Για τη δημιουργία 185 νέων θέσεων εργασίας σε μια περιοχή-πρωταθλήτρια της ανεργίας απαιτήθηκαν επιχορηγήσεις ύψους 24.526.320 ευρώ (126.078 ανά θέση εργασίας). Πόσα κεφάλαια θα απαιτηθούν για τη μείωση κατά (έστω) 50% της ανεργίας στην Περιφέρεια; Η ανάγκη δημόσιων επενδύσεων προκύπτει αβίαστα.
Από Ευρωπαϊκά Προγράμματα κατασπαταλήθηκαν πολύτιμοι πόροι σε μια περίοδο ανθρωπιστικής κρίσης, χωρίς ουδέποτε να γίνει απολογισμός για το πού πηγαίνουν και τι απέδωσαν στις κοινωνικές ανάγκες.

Ο πραγματικός απολογισμός
Η παράταξή μας αναφέρθηκε σε μία σειρά θεμάτων που ο απολογισμός πεπραγμένων τα απέκρυψε σκόπιμα, όπως:
• Η ανεπάρκεια σχεδίων, μέσων και προσωπικού για την πολιτική προστασία, η ελλιπής στελέχωση από προσωπικό και μέσα των ελεγκτικών μηχανισμών.
• Ο χωροταξικός σχεδιασμός και η δρομολογημένη προσπάθεια της κυβέρνησης να υποβιβάσει (καταργήσει) τον ΟΡΘΕ σε τμήμα του ΥΠΕΚΑ.
• Η εκποίηση των υποδομών της ΠΚΜ (Εγνατία Οδός, λιμάνι, ΟΣΕ, ΕΛΒΟ), η τραγική καθυστέρηση του Μετρό, η εκχώρηση δημόσιας περιουσίας στο ΤΑΙΠΕΔ (χιονοδρομικό Καϊμακτσαλάν, στρατόπεδα, κτίρια κ.λπ.)
• Τα περιβαλλοντικά και οικονομικά εγκλήματα που σχετίζονται με τις δύο υπό κατασκευή μεγάλες μονάδες καύσης απορριμμάτων και τις εξορυκτικές επιχειρήσεις σε Χαλκιδική και Κιλκίς.
•  Τα τρία νοσοκομεία που έκλεισαν το καλοκαίρι του 2013 στη Θεσσαλονίκη και τα νοσοκομεία των Π.Ε. (Γιαννιτσά, Κιλκίς, Νάουσα, Πολύγυρος) που υπολειτουργούν ή είναι υπό κατάργηση.
•  Τη σιωπή του περιφερειάρχη για το κλείσιμο της ΕΤ3.
•  Την ένοχη αδράνεια του περιφερειάρχη να πάρει θέση για τον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑΠ που θα περάσει από την ΠΚΜ.
•  Τη μεθοδευμένη κωλυσιεργία του αντιπεριφερειάρχη της Μητροπολιτικής Π.Ε. Θεσσαλονίκης, να πάρει θέση η Μητροπολιτική Επιτροπή κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ (ο περιφερειάρχης δεν απαλλάσσεται ευθυνών γιατί ανέχεται αυτή τη στάση).
Προσπαθήσαμε ν’ αναδείξουμε την έλλειψη σχεδίου και τους τραγικά ελάχιστους πόρους του προϋπολογισμού που κατευθύνονται προς τον πρωτογενή τομέα.
Σημαντικό θέμα, που με παθητικότητα διαχειρίστηκαν οι περιφέρειες σε όλη τη χώρα, ήταν η μεταφορά των μαθητών. Η ΠΚΜ, παρ’ όλο που την καλέσαμε επανειλημμένως ως παράταξη, δεν έστειλε το πολιτικό μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δεν θ’ ανεχτεί να γίνει ο αποδιοπομπαίος τράγος για την επιβάρυνση των γονιών με το κόστος μεταφοράς των μαθητών. Θέση της παράταξης μας είναι ότι η ΠΚΜ έχει το ανθρώπινο δυναμικό, τους πόρους και τις υποδομές, ώστε μέσα από μια δημοκρατική αλλαγή στη χώρα να συμβάλει στη διέξοδο και την παραγωγική ανασυγκρότηση.
Εργαζόμαστε μαζί με τα κινήματα και τους πολίτες της περιφέρειας, ώστε η παρούσα να είναι η τελευταία καλλικρατική θητεία της μνημονιακής και υπό επιτροπεία Διοίκησης. Με πίστη και αποφασιστικότητα η Περιφερειακή Παράταξη με επικεφαλής την υποψήφια περιφερειάρχη βουλευτίνα Δέσποινα Χαραλαμπίδου, θα δώσουμε τη μάχη ώστε ο επόμενος απολογισμός πεπραγμένων της περιφέρειας να είναι θετικός για την κοινωνία και τη χώρα. 

* Ο Γιώργος Θεοδωρόπουλος είναι Περιφερειακός σύμβουλος
Κ. Μακεδονίας, επικεφαλής της παράταξης Ριζοσπαστική
Ενότητα «Μπορούμε να τους σταματήσουμε!»

Σχόλια

Exit mobile version