Συσχετισμοί, συμπεράσματα και προοπτικές. Του Ν. Α. Σούμπλη.

  Συσχετίζοντας τα αποτελέσματα των δύο ψηφοφοριών του πρόσφατου Συνεδρίου του ΣΥΝ, τόσο για τα μέλη της ΚΠΕ όσο και για την εκλογή προέδρου, εξάγονται τα παρακάτω στοιχεία:
1. Από τους 482 ψήφους της λίστας της Αριστερής Ενότητας προκύπτει ότι το μέγιστο ποσό των συνέδρων αυτών (σχεδόν όλοι) ψήφισαν για πρόεδρο τον Α. Τσίπρα.
2. Από τους 284 ψήφους της λίστας του Αριστερού Ρεύματος προκύπτει ότι οι μισοί περίπου ψήφισαν για πρόεδρο τον Α. Τσίπρα, περίπου 100 από αυτούς ψήφισαν άκυρο-λευκό και οι υπόλοιποι ψήφισαν για πρόεδρο τον Γ. Βλαχογιώργο.
3. Από τους 164 ψήφους της λίστας Πλατφόρμα 2010, περί τους 150 ψήφισαν για πρόεδρο τον Α. Τσίπρα και οι υπόλοιποι άκυρο-λευκό.
4. Οι 11 σύνεδροι της λίστας της Αριστερής Ανασύνθεσης ψήφισαν για πρόεδρο τον Γ. Βλαχογιώργο.
5. Οι 11 σύνεδροι που ψήφισαν την λίστα των Ανεξάρτητων ψήφισαν βασικά τον Α. Τσίπρα.
6. Οι 84 σύνεδροι που δεν ψήφισαν λίστα για την ΚΠΕ ψήφισαν για την εκλογή προέδρου κυρίως άκυρο-λευκό.
Συνοπτικά αξίζει να σημειωθούν τα εξής:
Α. Η λίστα της Αριστερής Ενότητας θα έχει μικρή πλειοψηφία στη νέα ΚΠΕ από μόνη της.
Β. Ο Α. Τσίπρας, αν συμμετείχαν οι Ανανεωτικοί στην ψηφοφορία, θα έπαιρνε 58% και χωρίς τις ψήφους από το Αριστερό Ρεύμα δεν θα έπιανε το 50%.
Γ. Οι σύνεδροι του Αριστερού Ρεύματος δεν έχουν μεγάλη συνοχή στην άποψη της άρνησης του χρέους και της εξόδου από τη ζώνη του ευρώ.
Δ. Οι σύνεδροι που δεν ψήφισαν καμιά λίστα και βασικά έριξαν άκυρο-λευκό στην εκλογή προέδρου, εξέφρασαν την αγανάκτηση τους για τη λειτουργία των τάσεων και του κόμματος, αλλά δεν είναι ομογενοποιημένοι σε μια άποψη.

Πολιτικά συμπεράσματα
Α. Η μέγιστη πλειοψηφία των συνέδρων που έμειναν στον ΣΥΝ στηρίζει την πολιτική θέση της συνέχισης της εξυπηρέτησης όλου του χρέους, υπεραμυνόμενη του ευρώ. Για τον λόγο αυτό, οι προτάσεις του εστιάζονται στη διαφορετική κατανομή των βαρών υπέρ των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Γενικά είναι κόμμα διαμαρτυρίας, που προβάλλει διαχειριστικές προτάσεις. Μπορεί να θεωρηθεί ως συστημική Αριστερά.
Β. Οι θέσεις για στάση πληρωμών των δανειστών εκφράστηκαν κυρίως από τον υποψήφιο πρόεδρο Γ. Βλαχογιώργο και την Αριστερή Ανασύνθεση, που γενικά όμως έλαβαν λίγες ψήφους. Δευτερευόντως από το Αριστερό Ρεύμα εκφράστηκαν απόψεις περί επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους και προβληματισμός για τη συμμετοχή της χώρας στην Ευρωζώνη, λόγω όμως της μη μεγάλης συνοχής του και για τακτικούς λόγους, δεν εξέφρασε καθαρή άποψη για άρνηση του χρέους και επιστροφή στη δραχμή.

Πολιτικές προοπτικές
Μετά την κατ’ ουσία αποχώρηση της Ανανεωτικής Πτέρυγας και δεδομένης της αντιπαράθεσης με τις περισσότερες δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, που συντάσσονται με το Α. Αλαβάνο, είναι προφανές ότι ο ΣΥΝ, με τις λίγες δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ που επηρεάζει, θα αντιμετωπίσει μεγάλο πρόβλημα στις επόμενες βουλευτικές εκλογές για να ξεπεράσει με σιγουριά το όριο του 3%. Παρόμοιο πρόβλημα θα έχουν και οι Ανανεωτικοί, που θα προσπαθήσουν να συμμαχήσουν με τους Οικολόγους Πράσινους.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!