Προσπάθεια από τους κατοίκους να αξιοποιηθεί η πρώην καφετέρια
Της Έλενας Κατσαρού.

Από το περασμένο καλοκαίρι εκατοντάδες κάτοικοι εξέφραζαν την αντίθεσή τους στην προωθούμενη τσιμεντοποίηση του πάρκου Ασυρμάτου στον Άγιο Δημήτριο και στην εγκατάσταση στρατιωτικών υπηρεσιών στον ίδιο χώρο. Ο τότε δήμαρχος Αγ. Δημητρίου είχε προτείνει τη δημιουργία κέντρου εκπαίδευσης διασωστών της Πολιτικής Αεροπορίας εντός του πάρκου, αλλά οι κάτοικοι ξεσηκώθηκαν και απέτρεψαν το σχέδιο. Συνέχισαν τον αγώνα τους με εκδηλώσεις, δενδροφυτεύσεις και καθαρισμούς του πάρκου σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν μία από τις τελευταίες οάσεις πρασίνου της πυκνοδομημένης αυτής περιοχής.
Τώρα οι κάτοικοι επιχειρούν να αξιοποιήσουν το κτίριο εντός του πάρκου. Πιο συγκεκριμένα, το -εδώ και τρεις μήνες εγκαταλελειμμένο- κτίριο λειτουργούσε ως καφετέρια μέχρι που ο ενοικιαστής το εγκατέλειψε, το απογύμνωσε από εξοπλισμό, αφήνοντας και ένα μεγάλο χρέος στο δήμο. Ακόμα όλο τον προηγούμενο διάστημα δεν πραγματοποιήθηκε στο χώρο καμία πολιτιστική δραστηριότητα. Οι κάτοικοι αποτιμώντας αρνητικά αυτή την πολιτική διαχείρισης του χώρου, θεωρούν ότι το κτίριο πρέπει να λειτουργήσει σαν χώρος κοινωνικής και πολιτιστικής δραστηριότητας. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να πραγματωθεί μέσα από μία εκ νέου παραχώρηση-ενοικίασή του σε ιδιώτη, ούτε μέσα από την περιχαράκωσή του στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων των δημοτικών υπηρεσιών ή των θεσμικών οργάνων του δήμου.
Έπειτα από συζητήσεις που διοργανώθηκαν με πρωτοβουλία της Ανοιχτής Συνέλευσης για τη Διεκδίκηση του Ασυρμάτου, οι κάτοικοι κατέθεσαν πρόταση στη δημοτική αρχή μέσω της οποίας ζητούν την παραχώρηση του κτιρίου ώστε να λειτουργεί σε αυτοδιαχειριστική-συνεργατική βάση, ως χώρος πολιτισμού προσβάσιμος για όλες τις ηλικίες. Μάλιστα, για την εύρυθμη λειτουργία του, δηλώνουν διατεθειμένοι να συγκροτήσουν νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου βάσει των διατάξεων «Περί αστικών συνεταιρισμών», το οποίο θα αποτελείται από δεκάδες ιδρυτικά μέλη με δικαίωμα εγγραφής οποιουδήποτε δημότη ή κατοίκου το επιθυμεί.
Ζητούν, ακόμη, την οικονομική ενίσχυση του εγχειρήματος με το ποσό των 15.000 ευρώ από το δήμο προκειμένου να εξοπλιστεί επαρκώς ο χώρος ώστε να αρχίσει να λειτουργεί ή, εναλλακτικά, να παραχωρηθεί εξοπλισμός από τον ίδιο το δήμο ώστε να μην εμπλακούν οι ίδιοι σε οποιαδήποτε οικονομική δοσοληψία.

Χώρος αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο χώρος σε περίπτωση αποδοχής της πρότασης από τη δημοτική αρχή θα λειτουργεί είτε με την εθελοντική εργασία των μελών του συνεταιρισμού είτε με την αμειβόμενη εργασία μελών που είναι άνεργοι και σε αυτή τη βάση οι κάτοικοι ζητούν τη συνδρομή των αρμόδιων υπηρεσιών του δήμου ώστε να οριστούν οι οικογένειες των ανέργων της περιοχής. Οι ίδιοι διευκρινίζοντας το χαρακτήρα αυτής της κίνησης, δηλώνουν «Σκοπός μας δεν είναι η εξεύρεση εργασίας και επίλυση του βιοποριστικού ζητήματος σε ένα μικρό αριθμό άνεργων συμπολιτών μας, αλλά η δυνατότητα διαμόρφωσης μίας δομής αλληλοβοήθειας, η οποία να στηρίζει στοιχειωδώς αρκετούς συμπολίτες μας, αποδεικνύοντας έμπρακτα πως κανείς δεν είναι μόνος του στην ανέχεια όταν δεν το επιλέγει.»
Σε περίπτωση που υπάρξουν κέρδη από τη λειτουργία αυτού του ανοιχτού συνεργατικού εγχειρήματός, θα δοθούν για τη διαμόρφωση του πάρκου Ασυρμάτου προς την κατεύθυνση ενός ανοιχτού και πράσινου δημόσιου χώρου.
Οι κάτοικοι αναμένουν την απάντηση της δημοτικής αρχής απέναντι σ’ ένα σημαντικό εγχείρημα το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα χαμηλού κόστους πρόσβασης για όλους τους κατοίκους στις προσφερόμενες υπηρεσίες, θα ενισχύσει τη θωράκιση ορισμένων από τους εκτιθέμενους ανέργους και θα ενδυναμώσει την κοινωνική και πολιτιστική δραστηριότητα της περιοχής.

Ανοιχτή Συνέλευση για τη Διεκδίκηση του Ασυρμάτου https://asyrmatos.espivblogs.net

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!