Πώς η “συμμαχία της αντίδρασης” καταργεί τη δημοκρατία. Του Χρήστου Καπάταη.

Η συνεχιζόμενη αυταρχική και αντιδημοκρατική συμπεριφορά της κυβέρνησης έχει ακόμα μια ουσιαστική παράμετρο, η οποία αφορά την Tοπική Αυτοδιοίκηση και αναφερόμαστε στο Π.Δ. 74/11 με θέμα τις διαδικασίες εκλογών στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ). Το συγκεκριμένο Π.Δ. προβλέπει από τη μια μεριά διορισμό των μελών τόσο της Γ.Σ. όσο και του Δ.Σ. της ΕΝΠΕ (13 από τα 25 μέλη του ΔΣ είναι διορισμένα) και από την άλλη η διαδικασία εκλογής των υπολοίπων μελών είναι τέτοια που στο Δ.Σ. δεν θα είναι κανένας άλλος εκτός από τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. Οι δύο αυτοί κομματικοί σχηματισμοί μόνο εάν το επιθυμούν θα επιτρέψουν σε άλλη παράταξη να εκπροσωπηθεί.
Αυτό από τη μια ενισχύει υπόγειες συμφωνίες και από την άλλη παραβιάζει κατάφορα κάθε έννοια αντιπροσώπευσης. Οι δυο αυτοί σχηματισμοί (ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.) ενώ την πρώτη Κυριακή των εκλογών δεν είχαν το 50% του εκλογικού σώματος, με μεθοδεύσεις που θα τις ζήλευε και ο Μουμπάρακ. φτάνουν να έχουν το 100% του Δ.Σ. της ΕΝΠΕ. Και το ερώτημα είναι, αφού μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους και με τις σημερινές πλειοψηφίες που διαθέτουν γιατί θέλουν το 100%; Το πρώτο που έρχεται στο μυαλό μου είναι πως τέτοιου είδους δημοκρατία θέλουν. Σε όλα τα επίπεδα. Ακόμα και αυτή η κουτσουρεμένη, πια, αστική δημοκρατία που έχουμε, δεν τους καλύπτει. Επιζητούν σε όλα τα επίπεδα εκπροσώπους του λαού διορισμένους «αφέντες», «σοφούς» και «ειδικούς». Τους ενοχλεί η αντίθετη φωνή και επιζητούν να τη φιμώσουν. Άλλωστε, πρέπει να κάνουν τις δουλειές που θα περάσουν από την ΕΝΠΕ γρήγορα και με διαδικασίες fast track. Υπάρχει το ΕΣΠΑ, η διαχείριση των απορριμμάτων και πολλά άλλα. Δηλαδή, δισεκατομμύρια ευρώ -η όποιο άλλο νόμισμα θέλετε. Και για να μην υπάρχει καμία παρεξήγηση, σχεδόν όλες οι παρατάξεις της ελάσσονος αντιπολίτευσης συμπεριλαμβανομένου και του ΜΑΑ-Ελεύθερη Αττική δήλωσαν εξαρχής ότι δεν ενδιαφέρονται για καμία καρέκλα και πόστο.
Είναι καθαρά θέμα δημοκρατίας και η προσωπική μου άποψη είναι ότι η δημοκρατία, σε όλα τα επίπεδα, θα επιχειρηθεί να χτυπηθεί βάναυσα από την «συμμαχία της αντίδρασης». Με δεδομένη τη σοβαρότητα του θέματος, αρχικά, πέντε παρατάξεις της ελάσσονος αντιπολίτευσης (Αττική Οικολογική Απάντηση, Αττική Συνεργασία – Όχι στο Μνημόνιο, Άρμα Πολιτών, Αττική Γη και ΜΑΑ-Ελεύθερη Αττική), κατέθεσαν κοινό κείμενο κατά τη διάρκεια της συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβούλιου στις 6/9/2011 που απορρίπτει απερίφραστα την καταστρατήγηση κάθε έννοιας δημοκρατικής έκφρασης και αντιπροσώπευσης στην εν λόγω Ένωση αλλά και στο Δ.Σ. αυτής.
Επίσης, κάνει αρκετές διαπιστώσεις και προτάσεις μεταξύ των οποίων:
α) Τη συγκρότηση Γενικής Συνέλευσης από όλους τους εκλεγέντες περιφερειακούς συμβούλους, αντιπεριφερειάρχες και περιφερειάρχες.
β) Σε κάθε περίπτωση, την άρση της ex officio εκλογής μελών του Β’ βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο Δ.Σ. της ΕΝ.Π.Ε.
γ) Την τροποποίηση του άρθρου 7 του Π.Δ. 74/2011, έτσι ώστε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝ.Π,Ε. που αποτελείται από 25 μέλη, να είναι όλα άμεσα εκλεγμένα από το Συνέδριο.
Το συγκεκριμένο κείμενο και οι απόψεις που εξέφραζε είχε τη στήριξη (σύμφωνα με τις τοποθετήσεις τους) και των υπολοίπων παρατάξεων της ελάσσονος αντιπολίτευσης.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Περιφερειακό Συμβούλιο έγινε ακόμα μεγαλύτερη σύγκληση απόψεων και τελικά κατατέθηκε πρόταση (από τον Α. Χάγιο) με την οποία ζητείται η απόρριψη και η καταδίκη του Π.Δ. 74/11.
Η παραπάνω πρόταση πήρε τη θετική ψήφο των παρατάξεων Αντικαπιταλιστική Ανατροπή – ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Αττική Συνεργασία, Όχι στο μνημόνιο – ΣΥΡΙΖΑ, Αττική Οικολογική Απάντηση – Οικολόγοι Πράσινοι, Άρμα Πολιτών – Γ. Δημαράς, Αττική Γη – Δημοκρατική Αριστερά, Λαϊκή Συσπείρωση – ΚΚΕ και Ελεύθερη Αττική – Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής.
Η παραπάνω στάση των παρατάξεων της Αριστεράς και της οικολογίας προκάλεσε πανικό στο στρατόπεδο της «συμμαχίας της αντίδρασης» (ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ., ΛΑΟΣ) οι οποίοι όχι μόνο καταψήφισαν την πρόταση, αλλά διεκδίκησαν ακόμη και να μην καταγραφεί στα πρακτικά ποιες παρατάξεις ψήφισαν θετικά. Είναι δεδομένο ότι δεν θα σταματήσουν εδώ. Έρχονται τις επόμενες μέρες πολλά και σοβαρά θέματα με αιχμή τη δημοκρατία, σε όλα τα επίπεδα. Όσο η «συμμαχία της αντίδρασης» θα βγαίνει πιο προκλητικά συσπειρωμένη και επιθετική απέναντι σε κάθε λαϊκή κατάκτηση, τόσο όλοι εμείς πρέπει να δίνουμε πιο συλλογικά τη μάχη.
Ελπίζουμε και θα παλέψουμε, ώστε και στο μέλλον στα μεγάλα αλλά και στα μικρότερα θέματα να επιτυγχάνεται η μετωπική συσπείρωση του μεγαλύτερου δυνατού εύρους, όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση.

* Ο Χρήστος Καπάταης είναι περιφερειακός σύμβουλος της Ελεύθερης Αττικής και μέλος του συντονιστικού του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!