Η κυβέρνηση ξεπουλά, ο δήμος σιωπά και η καταστροφή συνεχίζεται. Του Στράτου Κερσανίδη

Ο Δημήτρης Κοντομηνάς δεν είναι άγνωστος. Ιδιαίτερα δε στη Δικαιοσύνη, την οποία έχει απασχολήσει ουκ ολίγες φορές. Παρ’ όλα αυτά οι επιχειρηματικές του δραστηριότητες επεκτείνονται, με αποτέλεσμα να πληθαίνουν τα ερωτήματα γύρω από τις προνομιακές του σχέσεις με τον κρατικό μηχανισμό.
Αφού εσχάτως ευνοήθηκε ως μεγαλομέτοχος στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA –μαζί με τους άλλους καναλάρχες– αποσπώντας ψηφιακή αδειοδότηση χωρίς να καταβάλει ούτε δεκάρα, εμφανίστηκε ως ενοικιαστής δύο αποθηκών-κινηματογράφων στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τις Αποθήκες Δ΄ και 1΄ τις οποίες οι Θεσσαλονικείς γνωρίζουν, επειδή εκεί φιλοξενούνται προβολές του Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Οι Αποθήκες αυτές, μαζί με άλλες που γειτνιάζουν, αναπαλαιώθηκαν επί Θεσσαλονίκης Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, με χρήματα των φορολογουμένων. Και αντί να παραχωρηθούν, όπως ολόκληρος ο περιβάλλων χώρος, στην πόλη και τους πολίτες, χαρίζονται στο ιδιωτικό κεφάλαιο.
Μπορεί ο κ. Κοντομηνάς να χρωστά εκατομμύρια ευρώ στο Δημόσιο, αλλά επειδή οι μπίζνες είναι μπίζνες, όπως λένε οι Αγγλοσάξωνες, το κράτος κάνει τα στραβά μάτια.
Το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης ασχολήθηκε με το θέμα εκδίδοντας ανακοίνωση κα παραχωρώντας συνέντευξη Τύπου. Στην ανακοίνωση, ανάμεσα σε άλλα, αναφέρεται: «Η παραχώρηση των Αποθηκών Δ΄ και 1΄, συνολικής δομημένης επιφάνειας 2.974 τμ, για ιδιωτική εκμετάλλευση, αν συνδυαστεί με την προγραμματιζόμενη απόδοση άλλων 1.666 τ.μ. σε εμπορικές χρήσεις στο πλαίσιο της εγκατάστασης “τουριστικού λιμένα εντός του Λιμένα Θεσσαλονίκης”, δηλαδή μαρίνας στους Προβλήτες 1 και 2, και επιπροσθέτως οι απαιτήσεις για τεχνική υποστήριξη της μαρίνας, θα σημάνει τον αποκλεισμό του μεγαλύτερου μέρους των πολιτών από τη χρήση ενός ζωτικού δημόσιου χώρου, ο οποίος περιλαμβάνει εγκαταστάσεις ιστορικής και αισθητικής αξίας για τη συντήρηση των οποίων δαπανήθηκαν σημαντικά ποσά από δημόσιους πόρους». Επιπλέον το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προχώρησε στην κατάθεση σχετικής ερώτησης στη Βουλή.
Σύντομα, λοιπόν, η εταιρία Village, συμφερόντων Δ. Κοντομηνά, θα λειτουργήσει στους προαναφερθέντες χώρους τέσσερις κινηματογράφους, πλήρως εξοπλισμένους με σύγχρονα μηχανήματα, επένδυση που έγινε με χρήματα των φορολογούμενων. Για την ενοικίασή τους η Village θα καταβάλει εγγυημένη ετήσια προσφορά 114.000 ευρώ(!) και ένα ποσό 0,80 ευρώ ανά εισιτήριο (εφημερίδα Χρηματιστήριο, 21/10/2013).
Έτσι, ένας χώρος τεράστιας ιστορικής και αισθητικής αξίας, ουσιαστικά χαρίζεται στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Εάν πάρουμε υπόψη πως στους προβλήτες 1 και 2 σχεδιάζεται η κατασκευή μαρίνας, αυτό θα σημάνει τον αποκλεισμό του μεγαλύτερου μέρους των πολιτών από τη χρήση ενός ζωτικού δημόσιου χώρου, για τη συντήρηση των οποίων δαπανήθηκαν σημαντικά ποσά από δημόσιους πόρους.
Ο λαλίστατος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος δεν χάνει ευκαιρία να παίρνει θέση δημοσίως είτε υπέρ του ΠΑΣΟΚ είτε υπέρ της κίνησης των 58 είτε κατά της πρότασης μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, επί του συγκεκριμένου κάνει… την πάπια. Βέβαια, η αλήθεια είναι πως ο δήμαρχος ουδέποτε έχει τοποθετηθεί ουσιαστικά για σημαντικά ζητήματα της πόλης, όπως η ιδιωτικοποίηση του νερού ή το θαλάσσιο μέτωπο, αντιθέτως συναινεί σε καταστροφικές αποφάσεις για την πόλη, όπως είναι η κατασκευή του ΣΜΑ στην Ευκαρπία. Το μόνο που κάνει είναι να επιδίδεται σε μια σειρά επικοινωνιακών τρικ, προβάλλοντας ένα προφίλ αντισυμβατικό που, επί της ουσίας, αποτελεί το προσωπείο πίσω από το οποίο κρύβονται οι πραγματικές του απόψεις. Έτσι, όπως ήταν φυσικό, δεν είπε λέξη για την παραχώρηση των αιθουσών στο λιμάνι, στη Village του κ. Κοντομηνά. Η κυβέρνηση ξεπουλά, ο δήμος σιωπά και η καταστροφή συνεχίζεται.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!