Πώς κατασκευάζεις μια ανύπαρκτη είδηση

Η περίφημη ιστορία με τους «μαϊμού-συνταξιούχους» συνεχίζει εδώ κι ένα χρόνο να αποτελεί το αγαπημένο πεδίο της τρέχουσας «ενημέρωσης». Η διοίκηση του ΙΚΑ και μαζί οι επικεφαλής του υπουργείου Εργασίας τροφοδοτούν, κατά καιρούς, κανάλια κι εφημερίδες με τα πιο κραυγαλέα στοιχεία.
Από την όλη διαδικασία της περυσινής απογραφής αυτό που έμεινε είναι τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα που στηρίζονταν στα δελτία Tύπου του IKA: «109.000 συνταξιούχοι-φάντασμα», δήλωνε ένα χρόνο πριν, στις 10 Οκτωβρίου 2011, ο διοικητής του Ταμείου, μετά τη λήξη της απογραφής. Αυτή η κατασκευασμένη είδηση σε διάφορες αριθμητικές παραλλαγές «έπαιζε» ένα χρόνο τώρα, έγινε καραμέλα στο στόμα πολιτικών και δημοσιογράφων και αποτέλεσε προπέτασμα καπνού για να περάσουν όλες οι σφαγιαστικές περικοπές στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
Ποια είναι η πραγματικότητα, αποκαλύφθηκε μόλις πριν από ένα μήνα από στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης. Οι αναπόγραφες συντάξεις στο ΙΚΑ είναι 6.600, από αυτές 2.500 περίπου αφορούσαν συνταξιούχους που είχαν αποβιώσει και από αυτές έχουν διακοπεί οι 2.250. Μόνο 148 μηνυτήριες αναφορές έχουν κατατεθεί για παρανόμως εισπραχθείσες συντάξεις. Οι υπόλοιπες συντάξεις, πολύ απλά, παρέμεναν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των αποβιωσάντων συνταξιούχων, αφού μέχρι σήμερα δεν υπάρχει σύστημα αυτόματης ενημέρωσης του ΙΚΑ από τα ληξιαρχεία για τους θανάτους. Δηλαδή… άνθρακες ο θησαυρός.
Παρ’ όλα αυτά, οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ (και μαζί σειράς άλλων ταμείων) κλήθηκαν και φέτος για άλλη μια φορά να απογραφούν. Πριν από λίγες μέρες έληξε και η νέα αυτή απογραφή με 52.189 συνταξιούχους του ταμείου να μην έχουν απογραφεί, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΙΚΑ. Παρά την περυσινή φούσκα και φέτος τα δημοσιεύματα επιμένουν για «χιλιάδες συντάξεις- μαϊμού».
Ο διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος (ο πρώην διευθυντής του ΠΑΣΟΚ που δεν μπόρεσε να ανακαλύψει πού καταχωρίστηκαν το ένα εκατομμύριο μάρκα, τα οποία δημοσίως ο Θ. Τσουκάτος παραδέχτηκε ότι πήρε από τα μαύρα ταμεία της Siemens και παρέδωσε στο ΠΑΣΟΚ), φιλοδοξεί να ανακαλύψει κανέναν κακομοίρη που δεν δήλωσε το θάνατο της μάνας του για να συνεχίσει να λαμβάνει τη σύνταξή της. Και γι’ αυτό το λόγο ταλαιπωρεί εκατοντάδες-χιλιάδες συνταξιούχους, κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών, ανθρώπους που μπορεί να βρίσκονται κατάκοιτοι ή να νοσηλεύονται, υπερήλικες που δεν ενημερώθηκαν ή δεν κατάλαβαν ότι πρέπει και πάλι να απογραφούν και τους απειλεί σαδιστικά ότι θα τους κόψει τη σύνταξη, ώστε να εξαναγκαστούν να σπεύσουν στην ουρά των καταστημάτων του ΙΚΑ και να αποδείξουν ότι… ζουν και δικαιούνται τις συντάξεις τους.
Και πάλι η ενσωματωμένη δημοσιογραφία των troika news επιχειρεί να συσκοτίσει την πραγματική λεηλασία των ταμείων από την ανταλλαγή ομολόγων, τις χαριστικές ρυθμίσεις προς τους μεγαλοεργοδότες και την εισφοροδιαφυγή.

Γ.Κατ.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!