Πανεπιστημιακοί και φοιτητές δηλώνουν ότι ο νόμος-πλαίσιο δεν θα εφαρμοστεί.
Ρεπορτάζ: Ηλίας Σταθάτος

Τα πράγματα, πολύ συχνά, δεν είναι όπως φαίνονται. Τι μας γέννησε αυτή τη σκέψη; Μα φυσικά, οι διθυραμβικές δηλώσεις του πολιτικού προσωπικού του υπουργείου Παιδείας, για τον πολυθρύλητο και πολυχρονεμένο νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ-ΤΕΙ. Με το προαναφερθέν νομικό μόρφωμα θα επέλθει η «αξιοκρατία», ο «εκσυγχρονισμός», η «ανάπτυξη», κ.ά. στην κόλαση (κατ’ αυτούς) των ελληνικών πανεπιστημίων.
Η πραγματικότητα, φυσικά, απέχει κατά πολύ από τα προαναφερθέντα. Δραματική υποβάθμιση των σπουδών, περικοπές στις φοιτητικές παροχές, κατάργηση ολόκληρων επιστημών, τμημάτων και πτυχίων, αυταρχικοποίηση, επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα της πανεπιστημιακής κοινότητας, απολύσεις, καθώς και επέμβαση του νεοφιλελεύθερου μοντέλου στον πυρήνα της γνώσης. Και όλα αυτά, μέσω ενός πανηγυρικά ψηφισθέντος, αντισυνταγματικού νομοσχεδίου.
Πρώτο και σημαντικό βήμα προς την εφαρμογή αυτού του νόμου-εκτρώματος αποτελεί η θέσπιση των συμβουλίων διοίκησης σε ΑΕΙ-ΤΕΙ, τα οποία θα αποτελέσουν το μοχλό εφαρμογής, ώστε αυτή η μνημονιακή παρωδία εκπαίδευσης να γίνει πραγματικότητα. Στις αρμοδιότητες των συμβουλίων, συγκαταλέγονται: η επιλογή του «manager-κοσμήτορα», των εξωπανεπιστημιακών μελών του συμβουλίου και γενικά όλα τα κρίσιμα μέρη της λειτουργίας των ιδρυμάτων, τα οποία μέχρι πρότινος αποτελούσαν αρμοδιότητα όλης της πανεπιστημιακής κοινότητας.
Η διαπίστωση με την οποία ξεκινήσαμε όμως βρίσκει κι άλλη εφαρμογή. Τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται και στο κομμάτι των κινητοποιήσεων. Δεν υπάρχει ηρεμία. Αντίθετα, πλήθος δράσεων από πανεπιστημιακούς, εργαζόμενους και φοιτητές, βάζει εμπόδια στα σχέδια των χασάπηδων της Παιδείας.
«Οι εκλογές δεν θα γίνουν!»
Στις 19/1 πραγματοποιήθηκε πανπολυτεχνική συνάντηση στην οποία έδωσαν το παρόν εκατοντάδες φοιτητές, διοικητικοί εργαζόμενοι και καθηγητές όλων των βαθμίδων. Συμφωνήθηκε να γίνουν προσπάθειες να ματαιωθούν οι εκλογές «νέου τύπου», που θα σημάνουν την αρχή της πλήρους και οριστικής κατάργησης του Δημόσιου Πανεπιστημίου, καθώς και η δημιουργία ενός δικτύου αλληλεγγύης στα θύματα της εργασιακής «εφεδρείας».
Παράλληλα το Σάββατο, 14/1/2012, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η 6η Πανελλαδική Συνάντηση Συλλόγων Μελών ΔΕΠ με συμμετοχή εκπροσώπων από τους 17 Συλλόγους ΔΕΠ Πανεπιστημίων της χώρας. Στη συνάντηση, αφού αρχικά διαπιστώθηκε ότι ο πανεπιστημιακός Καλλικράτης και η επιχειρούμενη συρρίκνωση των πανεπιστημίων κατά 30% αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της γενικότερης επίθεσης εναντίον του ελληνικού λαού, εκφράστηκε η ίδια θέληση μπλοκαρίσματος των εκλογών για τα προαναφερθέντα συμβούλια. Επίσης, τα μέλη ΔΕΠ καλούνται σε απεργιακή ετοιμότητα, με αφορμή την εφεδρεία και τις νέες περικοπές.
Στη συμπρωτεύουσα τώρα, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΑΠΘ μιλά για «εταιρικό σχήμα» διοίκησης, με συμβούλιο όπου θα συμμετέχουν οι «μέτοχοι» επιχειρηματίες των πανεπιστημιακών «μαγαζιών» καθώς και αυτών της πόλης, με συνέλευση-«Σύγκλητο», διευθυντές-«κοσμήτορες» και τμηματάρχες-«διευθυντές», ενώ κρούει των κώδωνα του κινδύνου για τις δραματικές μειώσεις στη χρηματοδότηση, την κατάργηση των Τμημάτων, την εισαγωγή στις Σχολές, τα «ευέλικτα» προγράμματα σπουδών, την κατάργηση των επιστημονικών αντικειμένων, την επιστημονική υποβάθμιση και τη γνωστική απαξίωση, τα πτυχία των δεξιοτήτων και την αποσύνδεσή τους από τα πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα, καθώς και την αποτίμηση του περιεχομένου των γνώσεων με πιστωτικές μονάδες. Όσο για το θέμα των συμβουλίων, συλλογικότητες φοιτητών και εργαζομένων καλούν σε μπουκοτάζ των εκλογών στις 15 Φλεβάρη.
Στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ο σύλλογος εργαζομένων, αναρωτιέται πόσοι από αυτούς θα εξακολουθήσουν να διατηρούν την ιδιότητά τους ως εργαζόμενοι και το 2013, καθώς μετά τις ήδη αρκετές de facto απολύσεις-μη διορισμούς, σχεδιάζονται νέες περικοπές. Ενώ στα Ιωάννινα, η Συσπείρωση Πανεπιστημιακών εμμένει στη θέση της για μη συμμετοχή της στην παρωδία εκλογών για το «Συμβούλιο Ιδρύματος» που προωθεί το υπουργείο.
Στο Βόλο, το πρώτο πανεπιστημιακό ίδρυμα στο οποίο θα λάμβαναν χώρα εκλογές για την ανάδειξη των μελών που θα απαρτίζουν το συμβούλιο διοίκησης, πάρθηκε απόφαση αναβολής της διαδικασίας. Ακόμη, κυρίαρχη είναι η διάθεση από μεγάλο μέρος της πανεπιστημιακής κοινότητας, να παρέμβει δυναμικά και να τις ακυρώσει στην πράξη.
Στο Πάντειο Πανεπιστήμιο ήδη έχουν προκηρυχθεί εκλογές για τις 6 Φλεβάρη. Η Πρωτοβουλία καθηγητών/εργαζόμενων Παντείου καλεί «όλα τα μέλη της Παντειακής Κοινότητας, φοιτητές, καθηγητές, εργαζόμενους καθώς και τους συλλόγους τους, να συνδράμουν, ώστε οι εκλογές στο Πάντειο να μην γίνουν» για την υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας.
Ακόμα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ειδικού και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού απευθύνει σύσταση στα μέλη της να απέχουν από τις διαδικασίες ανάδειξης συμβουλίων διοίκησης.
Περνάμε στο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας, αυτό των Αθηνών. Με πρωτοβουλία του Συλλόγου Διδακτικού Προσωπικού της Φιλοσοφικής Σχολής πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 24 Ιανουαρίου κοινή έκτακτη Γενική Συνέλευση με τους Συλλόγους Διοικητικού Προσωπικού και φοιτητών της Φιλοσοφικής Σχολής και γενικότερα του Ιδρύματος. Στη δυναμική και μαζικότατη αυτή συνέλευση, αφού καταδικάστηκε σύσσωμος ο νόμος, καθώς και οι περικοπές σε όλα τα επίπεδα, αποφασίστηκε σωρεία δράσεων, μεταξύ άλλων να λάβουν μέρος στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Συμβούλιο της Επικρατείας την Παρασκευή 3/2/2012, ημέρα εκδίκασης της προσφυγής των Πανεπιστημίων για τις αντισυνταγματικές διατάξεις του Ν. 4009/2011.
Στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, το Δ.Σ. του Συλλόγου Διδασκόντων, θέτει σειρά κρίσιμων ερωτημάτων στους υποψήφιους που σκοπεύουν να θέσουν υποψηφιότητα για τα περιβόητα συμβούλια, όπως το αν σκοπεύουν να διασφαλίσουν τη δημοκρατική τους λειτουργία, την επαρκή τους χρηματοδότηση, και με ποια συγκεκριμένα κριτήρια θα επιλέξουν τα εξωπανεπιστημιακά μέλη του Συμβουλίου.
Τέλος, αρκετά διαφωτιστικές είναι οι επισημάνσεις του Δικτύου Πανεπιστημιακών, σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της συλλογικότητας: «Αν εκλεγούν οι νέες διοικήσεις, θα περιοριστούν στο ελάχιστο οι δυνατότητες εποπτείας και παρέμβασης των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας στις λειτουργίες –εκπαιδευτικές, ερευνητικές, ακαδημαϊκές, διοικητικές– του ιδρύματός τους. Τα Συμβούλια Διοίκησης δεν αφορούν μόνο τη διοίκηση, αλλά τη συνολική φυσιογνωμία και τον προσανατολισμό της ανώτατης εκπαίδευσης».
«Υπακούστε, για να πληρωθείτε»
Σε άψογο ολοκληρωτικό στυλ, η υπουργός μας συνεχίζει να εκτελεί το εθνοσωτήριο έργο της με χάρη, κέφι και μια απαραίτητη δόση μεταξικής φινέτσας. Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τη χρηματοδότηση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, συνέδεσε την παροχή της με την εφαρμογή του νόμου. Πιο συγκεκριμένα δήλωσε: «Τόσο ο αναπληρωτής υπουργός, όσο και εγώ, έχουμε επαναλάβει πολλές φορές ότι το σημαντικό είναι να προχωρήσει η υλοποίηση του νόμου σε όλα τα επίπεδα. Ο νόμος έχει, ήδη, υλοποιηθεί από συγκεκριμένα Ιδρύματα, άρα, μπορεί να υλοποιηθεί και από τα υπόλοιπα».
Η πολιτική ηγεσία δείχνει τρομερή ζέση για την εφαρμογή του, σε αντίθεση με άλλους νόμους, δεν νομίζετε; Προξενεί απορίες. Όσοι από τους αναγνώστες μας έχουν γνωστούς στην λέσχη Μπίλντερμπεργκ, ας τους κάνουν μια ερώτηση. Αυτοί ίσως ξέρουν…

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!