Σιγή ιχθύος από τα κυρίαρχα ΜΜΕ

Μια είδηση που εν πολλοίς έχει θαφτεί από τα κυρίαρχα Μέσα Ενημέρωσης, έρχεται από τη Στερεά Ελλάδα. Ο Τάκης Οικονόμου, εργαζόμενος και συνδικαλιστής στην εταιρία Αλουμίνιο της Ελλάδος -ιδιοκτησίας ομίλου Μυτιληναίου- επέλεξε τη μορφή της απεργίας πείνας για να διαμαρτυρηθεί για τις μεγάλες περικοπές μισθών που επιχειρεί ο όμιλος, ο οποίος όπως αναφέρεται σε ανακοινώσεις φορέων της Περιφέρειας, παρά τα κέρδη, τις ωφέλειες και τις οφειλές προς την Πολιτεία, κατήγγειλε μονομερώς τη συλλογική σύμβαση των εργαζομένων. Ο Τ. Οικονόμου, με την απεργία πείνας από τις 6 Δεκεμβρίου, επιχειρεί να κάνει ευρύτερα γνωστό τον αγώνα των εργαζομένων, ενώ δεν πρέπει να παραλειφθεί το γεγονός ότι η ΝΕΤ ακύρωσε προγραμματισμένη δημοσιογραφική κάλυψη του θέματος.
«Η απόφασή του δείχνει το δρόμο: δύναμη και κουράγιο απέναντι σε όλους αυτούς που υπονομεύουν τις ζωές μας. Απέναντι στον ισχυρό εργοδότη, στον εργοδοτικό συνδικαλισμό, στους υποτελείς πολιτευτές, στα μικρά και μεγάλα συμφέροντα που με κάθε τρόπο επιχειρούν να ματαιώσουν και να λοιδορήσουν κάθε αγώνα» σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Αυτοδιοικητικό Κίνημα Περιφέρειας Στερεάς. Είναι προφανές ότι ο αγώνας του Τ. Οικονόμου αποκτά έναν ιδιαίτερο συμβολισμό σε μια στιγμή κατά την οποία επιχειρείται με κάθε τρόπο το γκρέμισμα κάθε εργασιακού δικαιώματος.

Χαριστικές ρυθμίσεις
Για την Αλουμίνιο της Ελλάδος, υπενθυμίζεται ότι έχουν καταθέσει ερώτηση οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Θ. Πετράκος και Ευ. Ουζουνίδου, οι οποίοι κάνουν λόγο για «χαριστικές Ρυθμίσεις υπέρ του ομίλου Μυτιληναίου». Όπως σημειώνεται στην ερώτηση, ο όμιλος Μυτιληναίου είχε πάρει άδεια αυτοπαραγωγού Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας (ΣΗΘ), η οποία μετετράπη σε άδεια παραγωγού που έδωσε στον όμιλο το δικαίωμα να πουλά την ενέργεια που παράγει προς 55 ευρώ /mwh και να αγοράζει την ενέργεια που καταναλώνει προς 40,7 ευρώ /mwh. «Στη συνέχεια η κ. Μπιρμπίλη μετέτρεψε την άδεια από ΣΗΘ σε ΣΗΘΥΑ, την οποία η Ε.Ε. εξομοιώνει με τις ΑΠΕ». Η συνέχεια στα προνόμια ήρθε όταν «ο κ. Παπακωνσταντίνου έκανε δώρο στον όμιλο Μυτιληναίου το άρθρο 197 του Ν. 4001/2011 δίνοντας το δικαίωμα ολόκληρη η παραγωγή των 340 mw να εκλαμβάνεται ως ΑΠΕ και να αγοράζεται προνομιακά με τελικό κέρδος για τον όμιλο πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο». «Το διαχρονικό σκάνδαλο της ΠΕΣΙΝΕ η οποία αγόραζε από τη ΔΕΗ το ρεύμα σε τιμή κάτω του κόστους συνεχίζεται και μετά τη μετατροπή της σε Αλουμίνιο της Ελλάδος», υπογραμμίζουν οι δύο βουλευτές.

Ηλίας Σταθάτος

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!