Αρχική κοινωνία η άλλη Θεσσαλονίκη Απαγορεύστε τις απαγορεύσεις

Απαγορεύστε τις απαγορεύσεις

3ο Αντιαπαγορευτικό Φεστιβάλ, 30/4 – 1/5.

Τις δύο πρώτες βδομάδες του Μάη κάθε χρόνο, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι βγαίνουν στους δρόμους σε όλο τον κόσμο -περισσότερες από 300 πόλεις έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή φέτος- για να διεκδικήσουν πιο ανθρώπινες, «αντιαπαγορευτικές» πολιτικές. Πολιτικές που δεν αντιμετωπίζουν τη χρήση ή την εξάρτηση από ουσίες ως ποινικό αδίκημα, αλλά περιορίζουν τις βλάβες στον άνθρωπο και την κοινωνία και οδηγούν στην απεξάρτηση του χρήστη από το παράνομο εμπόριο, αποδυναμώνοντας ταυτόχρονα το τελευταίο.

Τα τελευταία 7 χρόνια στην Αθήνα, το Αντιαπαγορευτικό Φεστιβάλ και η Συμμαχία Αλλάξτε πολιτική για τα ναρκωτικά συμμετέχουν στις παγκόσμιες εκδηλώσεις και διεκδικούν αυτονόητες ελευθερίες και δικαιώματα. Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιείται, φέτος, το 3ο Αντιαπαγορευτικό Φεστιβάλ στο στρατόπεδο Κόδρα στην Καλαμαριά, από 30/4 έως 1/5.
Όπως δηλώνουν οι διοργανωτές του «το Αντιαπαγορευτικό Φεστιβάλ γίνεται ενάντια σε όλες τις απαγορεύσεις και ενάντια σε όλους τους εθισμούς. Τάσσεται ενάντια σε κάθε ναρκο-κουλτούρα, ενάντια στο εμπόριο ναρκωτικών, ενάντια στην καταστολή των ελευθεριών και τη βία από όπου και αν προέρχεται, ενάντια στην ύπνωση, την πολυτοξικομανία, την αλόγιστη, εγωπαθή και υπερβολική χρήση ουσιών κάθε λογής. Είναι ενάντια σε κάθε κουλτούρα νάρκωσης, αποβλάκωσης, φρικαρίσματος και στρουθοκαμηλισμού. Σε καμία περίπτωση δεν διαφημίζει τη χρήση καμίας νόμιμης ή παράνομης ουσίας. Αντίθετα, γίνεται για να διεκδικήσουμε πιο δίκαιες και αποτελεσματικές πολιτικές, για να πληροφορήσουμε τον νέο κόσμο αδογμάτιστα για την επικινδυνότητα των ουσιών που καταναλώνουν και να αντιμετωπίσουμε την εξάρτηση από αυτές ανθρώπινα, με βάση την τοξικότητά τους».
Η αυτοργάνωση, η εθελούσια υπεύθυνη συμμετοχή, η απελευθέρωση του δημόσιου χώρου και η αντι-εμπορευματική λογική διαπνέουν τη λειτουργία του Αντιαπαγορευτικού Φεστιβάλ. Το μουσικό πρόγραμμα είναι και φέτος πλούσιο με δύο διαφορετικές σκηνές, ενώ ταυτόχρονα θα πραγματοποιηθούν συζητήσεις και καλλιτεχνικά δρώμενα.
Το φεστιβάλ αποκτά ιδιαίτερη σημασία φέτος, εν αναμονή του νομοσχεδίου για τα ναρκωτικά. Η ομάδα Ηλιόσποροι -Δίκτυο Αντιπληροφόρησης και Δράσης Νέων για την Προώθηση της Κοινωνικής και Πολιτικής Οικολογίας στην Ελλάδα- που συμμετέχει στο φεστιβάλ καθώς και άλλες ομάδες και πολίτες, διεκδικούν το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης στη χρήση κάνναβης, από τη στιγμή που δεν κάνουν κακό σε τρίτους και ζητούν να μην θεωρούνται εγκληματίες. Ακόμη, υποστηρίζουν ότι η κάνναβη είναι «αποδεδειγμένα λιγότερο βλαβερή από άλλες ουσίες που επιτρέπονται και διαφημίζονται (όπως το αλκοόλ και ο καπνός).»
Η χρήση «βαριών» ναρκωτικών τους βρίσκει αντίθετους και στηρίζουν αντί για την φυλάκιση των χρηστών, θεραπευτικά προγράμματα εσωτερικής διαμονής τα οποία, όπως αναφέρουν, έχουν μικρότερο κόστος σε σχέση με τη φυλάκιση.

Λ.Α.
Σχόλια

Exit mobile version