Αντίδραση της Εκτελεστικής Επιτροπής σε ένα ρεπορτάζ.

Στις 4/11 λάβαμε την ακόλουθη επιστολή από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ, την οποία υπογράφουν ο πρόεδρός της Θέμης Μπαλασόπουλος και ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας Ιωάννης Τσούνης, με την οποία απαντούν σε δημοσίευμά μας. Τη δημοσιεύουμε ολόκληρη, μαζί με ένα σχόλιο του συντάκτη.

 

Θεωρούμε υποχρέωσή μας να συνεισφέρουμε στην πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών σας, μια και στο άρθρο του δημοσιογράφου κ. Γιώργου Κατερίνη στο φύλλο της εφημερίδας σας Παρασκευή 28-Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011, παρουσιάζεται μονομερώς η άποψη της «Ανεξάρτητης» Αγωνιστικής Παρέμβασης του Δήμου Βύρωνα διαμέσου του κ. Χρήστου Παναγιωτόπουλου.
Η πρόσφατη απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ήταν το απόσταγμα μιας συντονισμένης προσπάθειας που ξεκίνησε με πρόγραμμα και μεθοδικότητα από τις αρχές Σεπτεμβρίου, υιοθετώντας πολύμορφες κινητοποιήσεις (απεργίες, στάσεις εργασίας, συλλαλητήρια, συγκεντρώσεις, συνελεύσεις, περιφερειακές συσκέψεις, παρεμβάσεις σε Δημοτικά Συμβούλια κ.ά.) προκειμένου να ενημερωθεί και να κινητοποιηθεί το σύνολο των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αποτέλεσμα ήταν η συνολική μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στις κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών. Είναι τουλάχιστον αφελές και ουτοπικό να υποστηρίζει ο κ. Παναγιωτόπουλος πως οι μαζικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, στον Νομό Θεσσαλονίκης και σε πολλές μεγάλες πόλεις της Περιφέρειας (Κρήτη, Πάτρα, Λάρισα, Βόλος κ.λπ.) ξεκίνησαν… από τον Δήμο Νέας Ιωνίας. Ενδεχομένως ο κ. Παναγιωτόπουλος να εξαντλεί τον συνδικαλιστικό του ορίζοντα στους Δήμους Βύρωνα και Νέας Ιωνίας. Είναι, όμως, τουλάχιστον ανεπίτρεπτο να οικειοποιείται έναν αγώνα που συμμετείχε μεν αλλά δεν πρωταγωνιστούσε.
Ο αγώνας που δόθηκε δεν ανήκει σε καμιά παράταξη ούτε στην ΠΑΣΚΕ-ΟΤΑ ούτε στην ΔΑΚΕ-ΟΤΑ ούτε στην ΑΣ.Κ-ΟΤΑ ούτε στη ΔΑΣ-ΟΤΑ ούτε στις ΑΑΠ. Ανήκει σε όλους τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που ενωτικά έδωσαν ένα δίκαιο αγώνα.
Κάθε κινητοποίηση έχει αρχή. Το τέλος είναι νέα αφετηρία. Με υπευθυνότητα ξεκινήσαμε αυτή την κινητοποίηση και γνωρίζαμε πως στο τέλος οι υπεύθυνες δυνάμεις θα σήκωναν το βάρος, για μία ακόμη φορά, του τερματισμού της – έστω και προσωρινά.
Είναι γνωστή η τακτική της «Ανεξάρτητης Αγωνιστικής Παρέμβασης» κάθε φορά που τελειώνει μια απεργία να βγαίνει με ψεύδη, αποκρύπτοντας την αλήθεια, καθώς επίσης και σημαντικά γεγονότα τα οποία έλαβαν χώρα κατά την διάρκεια της απεργίας, πότε μιλώντας για συνδικαλιστική γραφειοκρατία, πότε για κυβερνητικό, παραταξιακό συνδικαλισμό, ενώ αυτοπαρουσιάζεται ως η αποκλειστική αντιπρόσωπος μιας «ανεξάρτητης ταξικής εργατικής ενότητας», εγγυητής γνήσιων αγώνων, υποτιμώντας την νοημοσύνη και προκαλώντας τους υπόλοιπους εργαζομένους. Είναι επίσης σαφές γιατί ο κ. Παναγιωτόπουλος υποβαθμίζει την σημασία της κατάληψης του ΧΥΤΑ Φυλής, σε συνδυασμό με τις καταλήψεις στα γκαράζ των δήμων, μια και στις βάρδιες περιφρούρησης που πραγματοποιήθηκαν δεν μας τίμησε δεόντως με την προσωπική του παρουσία.
Προκαλεί, δε, εντύπωση που στον «απολογισμό» των κινητοποιήσεων ο «Χρήστος» βρίσκει την ευκαιρία να επαινέσει την στήριξη «πολλών δημάρχων και Δημοτικών Συμβουλίων» που δεν επέτρεψαν την επίταξη των οχημάτων των δήμων. Όχι όμως και τους εργαζόμενους άλλων παρατάξεων που βρίσκονταν στις επάλξεις του αγώνα καθημερινά, 24 ώρες το 24ωρο. Καμιά αναφορά δεν έκανε ο «Χρήστος» ούτε μια φράση στήριξης και αλληλεγγύης για την στοχοποίηση από μεγάλα εκδοτικά συμφέροντα, αλλά και τον διασυρμό στην Ασφάλεια Αττικής-Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας στο μέσο των κινητοποιήσεων του προέδρου και του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θέμη Μπαλασόπουλου και Γιάννη Τσούνη αντίστοιχα, που τυγχάνουν να ανήκουν στην ΠΑΣΚΕ-ΟΤΑ, ενώ την Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2011, η ανακρίτρια τους είχε καλέσει να απολογηθούν για κακουργήματα. Τέλος, ο «Χρήστος», έμπειρος συνδικαλιστής αλλά και η Ανεξάρτητη Αγωνιστική Παρέμβαση «εντέχνως» ξεχνούν να αναφερθούν στη σύγκλιση των Δ.Σ. την Παρασκευή 21/10/2011 στα γραφεία της Ομοσπονδίας, αλλά και τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων που, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, μιλούσαν για τη μη συνέχιση των κινητοποιήσεων ή για τη συνέχιση στο άμεσο μέλλον, σε συνεργασία με άλλες Ομοσπονδίες και με την ΑΔΕΔΥ.
Οι κινητοποιήσεις έκλεισαν προς το παρόν και με την υπάρχουσα μορφή μετά την σύγκλιση των Δ.Σ. και τις εισηγήσεις τους, που άλλωστε ήταν πρόταση της ΑΑΠ και της ΑΣΚ-ΟΤΑ.
Απαξιώνουν με τη σιωπή τους μια διάφανη και δημοκρατική διαδικασία την οποία πρότειναν απλά γιατί δεν μπόρεσαν να την ποδηγετήσουν και να την εντάξουν στα μικροπαραταξιακά ψηφοθηρικά σχέδια τους!
Η ΠΟΕ-ΟΤΑ ουδέποτε εξήγγειλε πολιτική απεργία, ενώ στόχος αποτελούσε η μη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου που καταργούσε εργασιακά δικαιώματα δεκαετιών. Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με εκδοτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα, με κρατική τρομοκρατία, δικαστικές διαμάχες και προσφυγές, με την πολιτική επιστράτευση.
Μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου πρωταρχικός στόχος ήταν ή άρση της πολιτικής επιστράτευσης, προκειμένου οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να έχουν τη δυνατότητα ξανά στο μέλλον με αποδεσμευμένο το πιο δυναμικό κομμάτι τους, να αντιταχθούν εκ νέου στην κυβερνητική πολιτική που σαρώνει τα δικαιώματα τους.
Είναι τουλάχιστον άδικο και άκαιρο, ίσως και ύποπτο, η «Ανεξάρτητη Αγωνιστική Παρέμβαση» να ασκεί κριτική στην ΠΟΕ-ΟΤΑ για τους αγώνες που έδωσε ενάντια στα εξοντωτικά μέτρα της κυβέρνησης, ενώ την ίδια στιγμή, αφήνει στο απυρόβλητο άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις, όπου οι δυνάμεις των Αγωνιστικών Παρεμβάσεων έχουν δυνατότητα παρέμβασης στις αποφάσεις των οργάνων, αλλά δεν συμμετείχαν όσο θα έπρεπε στις κινητοποιήσεις του τελευταίου χρονικού διαστήματος.
Οι εργαζόμενοι πάλεψαν… Δεν ηττήθηκαν… Δεν απογοητεύονται… Ο αγώνας είναι μαραθώνιος.

Και ένα σχόλιο του συντάκτη
Είναι φανερό ότι ο Δρόμος, ως εφημερίδα της Αριστεράς, έχει συγκεκριμένο πρόσημο στην ειδησεογραφία, τα ρεπορτάζ και τις απόψεις που φιλοξενεί. Κι αυτό δεν συνιστά μονομέρεια, αντίθετα είναι μια επίπονη προσπάθεια για μια εναλλακτική αριστερή ενημέρωση, η οποία στέκεται πλάι στα αγωνιζόμενα τμήματα της κοινωνίας, όπως κατ’ επανάληψη έχει κάνει και για τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ.
Το δημοσίευμα, το οποίο ενόχλησε την Ε.Ε. της ΠΟΕ ΟΤΑ, είναι μια καταγραφή απόψεων, που κρίνουν ότι η απόφαση της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας «να λήξει τον αγώνα χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα και μάλιστα σε μια στιγμή που η κυβέρνηση ήταν στριμωγμένη, ήταν αναντίστοιχη με τις περιστάσεις». Σε αυτή την πολιτική και συνδικαλιστική κριτική δεν νομίζουμε ότι απαντούν οι άνευ λόγου και μειωτικές για τον Χρήστο Παναγιωτόπουλο και την Ανεξάρτητη Αγωνιστική Παρέμβαση του Δήμου Βύρωνα εκφράσεις. Εκφράσεις που μάλιστα απευθύνονται σε ένα συνδικαλιστή που κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης της Ομοσπονδίας στην δικαστική προσφυγή που έκανε ο δήμαρχος Αθηναίων.
Σε κάθε περίπτωση οι αναγνώστες της εφημερίδας μπορούν να κρίνουν τόσο πολιτικές και συνδικαλιστικές πρακτικές, όσο και παραταξιακές και… ψηφοθηρικές προθέσεις.
Και μια απορία: Είναι συνδικαλιστικά δεοντολογικό να απαντά ένα όργανο, όπως η Ε.Ε. της ΠΟΕ-ΟΤΑ, στις κρίσεις και απόψεις ενός συνδικαλιστή και της παράταξης την οποία εκπροσωπεί; Απόψεις, μάλιστα, που με τον ένα ή άλλο τρόπο αποτελούν τη δημόσια κριτική και των υπόλοιπων αριστερών δυνάμεων της Ομοσπονδίας (ΑΣΚ ΟΤΑ και ΔΑΣ), οι οποίες διαφώνησαν με την απόφαση για λήξη του αγώνα.

Γ.Κ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!