Αρχική πολιτική «Αν θέλετε Αμυντική Βιομηχανία, πείτε μας το σχέδιό σας»

«Αν θέλετε Αμυντική Βιομηχανία, πείτε μας το σχέδιό σας»

Συνολική κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης για την Αμυντική Βιομηχανία από το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Β. Χατζηλάμπρου

Τη συνολική κριτική του για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση χειρίζεται το θέμα της αμυντικής βιομηχανίας, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την ύπαρξή της εξέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη Τετάρτη στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) για τις επείγουσες ρυθμίσεις που αφορούν τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ΑΒΕΕ. Συγκεκριμένα, το ΥΠΕΘΑ έφερε νέα τροπολογία με την οποία εξασφαλίζεται η φορολογική ενημερότητα του Ομίλου προκειμένου να μπορεί να προβεί σε συναλλαγές. Σημειώνεται ότι το σχέδιο νόμου επικυρώνει τη σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, την οποία θυμίζουμε ότι υπερψήφισε και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της ΕΚΚΕ Άμυνας, Βασίλης Χατζηλάμπρου, υπογράμμισε ότι η αντιμετώπιση των ζητημάτων της Αμυντικής Βιομηχανίας δεν μπορεί να γίνεται κατ’ αυτόν τον τρόπο «μήνα το μήνα, μέρα τη μέρα» όπως χαρακτηριστικά είπε, τονίζοντας ότι «πρέπει να διερευνήσουμε και να είμαστε σίγουροι για το πού το πάει η κυβέρνηση, όσον αφορά όχι μόνο τη διαπραγμάτευση, αλλά το δικό της σχέδιο ποιο είναι».
Ο Β. Χατζηλάμπρου υπογράμμισε ότι όλες οι μέχρι στιγμής κινήσεις της κυβέρνησης δείχνουν ότι δεν υπάρχει σχέδιο για την υπεράσπιση της Eλληνικής Aμυντικής Bιομηχανίας. Παράλληλα, ανέφερε ως βασικό λόγο του ότι σήμερα μπορούμε ακόμα να μιλάμε για τα ΕΑΣ τον πολύ σκληρό αγώνα που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι έχουν δώσει επί πολλούς μήνες.
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε αναλυτικά τα ερωτήματα στα οποία η κυβέρνηση οφείλει να δώσει απαντήσεις για τη μεσοπρόθεσμη λειτουργία των ΕΑΣ. Άσκησε κριτική στη στάση του υπουργείου Οικονομικών που συντάσσεται πλήρως με την άποψη της τρόικας για «εκκαθάριση» και «λουκέτο», ενώ αναφέρθηκε στην πρόθεση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης να εντάξει 800 εργαζομένους των ΕΑΣ στη λίστα των 4.000 νέων απολύσεων από το Δημόσιο.
«Φανταστείτε το: Εσείς, υποτίθεται, διαπραγματεύεστε να κρατήσετε τα Αμυντικά Συστήματα και κάποιος άλλος διαπραγματεύεται οι απολυμένοι από εκεί να είναι μέρος των τεσσάρων χιλιάδων. Αυτό τι είναι; Βοήθεια στη διαπραγμάτευση που κάνετε ή άλλη στρατηγική κι ένα σχέδιο το οποίο υπονομεύει αυτό που εσείς, υποτίθεται, ότι διαπραγματεύεστε και δίνετε μάχες για αυτό;», είπε ο Β. Χατζηλάμπρου στην αναπληρωτή υπουργό κυρία Γεννηματά.  Για να καταλήξει: «Δεν μπορεί το δικό της σχέδιο (σ.σ.: της κυβέρνησης) να είναι το τι θα μας επιτρέψει η τρόικα να κρατήσουμε από τα Αμυντικά Συστήματα. Δεν είναι σχέδιο αυτό. Έχουμε όλη την προσπάθεια του ευρωπαϊκού περιβάλλοντος για ενοποίηση, ώστε μερίδια να περάσουν στους δυνατούς των κλάδων αυτών. Πώς λαμβάνεται υπ’ όψιν αυτό; Επιτρέπεται να «ζήσει» κάτι από τα εργοστάσιά μας εδώ, από τα επτά εργοστάσια της αμυντικής βιομηχανίας;».

Απορρίφθηκε
Τέλος, η τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ και η οποία δεν έγινε δεκτή από την αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας, Φ. Γεννηματά, βάζει μια συνολική λογική για την Αμυντική Βιομηχανία.
Ανάμεσα στα βασικά σημεία της τροπολογίας είναι: α) η απαγόρευση, για όλες τις εταιρίες της Αμυντικής Βιομηχανίας, όλων των νομοθετικών διατάξεων στις οποίες στηρίχθηκε το «μαύρο» στην ΕΡΤ, β) το «πάγωμα» όλων των ρητρών που το ελληνικό Δημόσιο επιβάλλει επί της ουσίας στον εαυτό του, καθώς οι συγκεκριμένες εταιρίες είναι δημόσιες, καθώς και γ) η απόφαση όλων των αναγκαίων ρυθμίσεων για την κατά προτεραιότητα πληρωμή των εργαζόμενων, οι οποίοι είναι απλήρωτοι από τον Φλεβάρη 2013.

Κατερίνα Παγουλάτου


Θ. Δρίτσας: Έχουν κάνει “όργια”
Για τη συνεχιζόμενη – επί χρόνια – σκανδαλώδη κακοδιαχείριση της Αμυντικής Βιομηχανίας, ως παράγοντα που έφερε την κατάσταση ως εδώ, έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του στη Βουλή ο υπεύθυνος της ΕΚΚΕ Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας.
“Ξέρουμε πολύ καλά και τα κουσούρια που κουβαλάνε και τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και η ΕΛΒΟ και η ΕΑΒ από τη διαχείριση των δικών σας κυβερνήσεων, που είτε δεν βάζατε καν Διοίκηση, είτε βάζατε οδοντιάτρους, είτε βάζατε ανθρώπους που τώρα είναι ήδη στη φυλακή. Μην τα ξεχνάτε αυτά, για να δούμε και πού οφείλονται όλα αυτά τα χρέη”, είπε χαρακτηριστικά.
Για να συνεχίσει: “Κι αν και λέτε ότι είναι κοινός τόπος σε αυτή την αίθουσα ότι είναι αυτονόητος ο εθνικός ρόλος της Αμυντικής Βιομηχανίας, δεν είδαμε μέχρι τώρα τις κυβερνήσεις που κυβέρνησαν τη χώρα και τις διοικήσεις να είναι τόσο ευαίσθητες ως προς αυτόν τον εθνικό ρόλο. Γιατί έχουν κάνει “όργια” και τα ξέρετε πολύ καλύτερα και από μένα, διότι τα ξέρετε από μέσα”.
Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην πρόταση του κόμματος για την άμεση και γρήγορη χρηματοδότηση των ΕΑΣ και ΕΛΒΟ το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με αυτή, η μεν ΕΛΒΟ πρέπει να στηριχθεί τουλάχιστον στο 5% του, μειωμένου μεν αλλά υπαρκτού, προγράμματος Εξοπλισιτκών Προγραμμάτων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, τα δε Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα στο 7 – 8%.

Σχόλια

Exit mobile version