«Κάθε γερμανική εταιρία που έχει εμφανιστεί στην Ελλάδα ως προμηθεύτρια, συνδέεται με ένα σκάνδαλο. Του Χρίστου Καραμάνου

Όλες οι γερμανικές εταιρίες, δυστυχώς, διαχρονικά στην πορεία του τόπου μας συνδέονται ως προμηθεύτριες του Ελληνικού Δημοσίου μόνο με σκάνδαλα. Η Siemens από το 1926, η MAΝ, η Daimler Chrysler, η HDW, η Ferrostahl… όλες».
Επίσημη τοποθέτηση, από το βήμα της Βουλής και μάλιστα του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου. Άναυδοι θα πρέπει να έμειναν όσοι τον άκουσαν. Όχι μόνο για τη βαρύτητα της καταγγελίας. Αλλά για τον κυνισμό της. Πράγματι, η ομολογία Βενιζέλου δεν συνοδεύτηκε από ουδεμία αναφορά για το έτερον ήμισυ του σκανδάλου. Γιατί δεν μπορεί μόνο κάποιος να δίνει μίζες – όλες οι γερμανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται εν Ελλάδι, εν προκειμένω. Πρέπει και κάποιος να τις παίρνει. Επ’ αυτού, σιγή ο Βενιζέλος. Και δεν θα θυμηθούμε ότι ο ίδιος ήταν κορυφαίος στέλεχος του κόμματος στο οποίο η Siemens «δώρισε» διά του τότε «στρατηγού» Τσουκάτου, ένα εκατομμύριο μάρκα. Δεν θα θυμηθούμε ούτε τον τότε κορυφαίο σημιτο-φύλακα και υπουργό «κύριο» Μαντέλη, που δήλωνε ότι τα 200 χιλιάδες ευρώ που «πιάστηκε» να παίρνει από τη Siemens, δεν είναι μίζα, καθώς όπως είπε -θυμηθείτε και εδώ δώστε βάση- είναι πολύ λίγα, διότι παγίως η προμήθεια για έναν υπουργό είναι 10% της ανάθεσης. Απλά να θυμηθούμε ότι στις συμβάσεις τις οποίες διεκπεραίωσε η HDW και η Ferrostahl, με το Ελληνικό Δημόσιο (οι οποίες είναι σκανδαλώδεις και για τις οποίες προφανώς δόθηκαν μίζες) μίζες 10% της προμήθειας, όπως μας είπε ο «κύριος» Μαντέλης, ο αρμόδιος υπουργός ήταν ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ναι, αυτός ο ίδιος υπέγραψε τα συμβόλαια με τη HDW και ορισμένα με τη Ferrostahl. Έχει, άραγε, συναίσθηση τι λέει; Ή πρόκειται απλά για απύθμενο θράσος;
Ας πάμε παρακάτω: Όπως είναι γνωστό, όλα τα κτίρια στην Ελλάδα, όλα μα όλα, πάσης φύσεως και ιδιοκτησίας, όταν δεν είναι αυθαίρετα, έχουν άδεια από την Πολεοδομία (ή από τη ναοδομία). Όλα; Ναι, με μια εξαίρεση – μία και μοναδική σε όλη την Ελλάδα. Το πολυδιαφημισμένο Mall. Είναι το μόνο κτίριο στην Ελλάδα που έχει άδεια, όχι όμως από την Πολεοδομία (ούτε από τη ναοδομία), αλλά «διά νόμου». Ναι, για ένα και μοναδικό κτίριο στην Ελλάδα επιστρατεύτηκε η Βουλή να εκδώσει νόμο «ο οποίος επέχει θέση πολεοδομικής αδείας». Το Mall του Ομίλου Λάτση είδε δύο νόμους που καθόριζαν τους σκανδαλώδεις όρους οικοδόμησής του, νόμους του Λαλιώτη και της Βάσως Παπανδρέου – άλλοι ΠΑΣΟΚικοί αστέρες που καμία σχέση δεν έχουν με γερμανικές εταιρίες και τις πρακτικές τους- να ακυρώνονται από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Και τότε εφευρέθηκε η «μαγική λύση»: Να δοθεί άδεια απευθείας διά νόμου, «ο οποίος επέχει θέση πολεοδομικής αδείας», προκειμένου να μην μπορέσει να κριθεί αυτός στο ΣτΕ. Και ποιος βρήκε αυτήν τη μαγική λύση; Μα ποιος άλλος, ο μέγας νομοθέτης της διαπλοκής, ο συνταγματολόγος Ευάγγελος Βενιζέλος.

ΥΓ: Προς τιμήν του το ΣτΕ αποφάσισε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση -για πρώτη φορά- θα κρίνει απευθείας το νόμο. Η συζήτηση έγινε το 2010, η εισήγηση είναι υπέρ της ακύρωσης του «νόμου που επέχει θέση άδειας», η τελική απόφαση αναμένεται και το Mall… μάλλον δεν αισθάνεται πολύ καλά – κι αυτό δεν οφείλεται στις μπόμπες, τις οποίες προφανώς και καταδικάζουμε απερίφραστα.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!