Δήμοι και πολίτες στην πρώτη γραμμή με εξώδικα και ομάδες επανασύνδεσης του ρεύματος. του Μάριου Διονέλλη.

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι αντιδράσεις για το χαράτσι της ΔΕΗ σε όλη την Ελλάδα, με δήμους και πρωτοβουλίες πολιτών να αναλαμβάνουν την προστασία των καταναλωτών από τη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος. Με μπροστάρη το δήμαρχο Νέας Ιωνίας, Ηρακλή Γκότση, πολλοί δήμαρχοι, από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Κρήτη, παίρνουν θέση υπέρ των πολιτών τους όχι μόνο θεωρητικά αλλά και στην πράξη, φτάνοντας ακόμα και στη χρησιμοποίηση των δημοτικών συνεργείων που θα επανασυνδέουν το ρεύμα σε περίπτωση διακοπής. Σε άλλες περιπτώσεις, όπου οι δήμαρχοι «διστάζουν», οι πολίτες ασκούν πίεση στα Δημοτικά Συμβούλια, εξαναγκάζοντας σε υιοθέτηση αντίστοιχων κινήσεων. Οι πρώτες εντολές διακοπής αναμένεται να εκδοθούν μετά τις 30 Νοεμβρίου, και αποτελεί ζητούμενο αν η ΔΕΗ ή οι εργολάβοι θα θελήσουν να μπουν σε σύγκρουση με την κοινωνία, που πλέον φωνάζει «Δεν χρωστάω – Δεν πληρώνω».

Στην Αττική

Ο δήμαρχος Ηρακλής Γκότσης στη Νέα Ιωνία κάλεσε πρώτος τους δημότες του να καταθέσουν στο δήμο τούς λογαριασμούς του ρεύματος με το απλήρωτο χαράτσι και εγγυήθηκε πως με κάθε τρόπο ο δήμος θα αποτρέψει τη διακοπή του ηλεκτρικού, ενώ, σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί η διακοπή, το ρεύμα θα επανασυνδέεται από τα ίδια τα συνεργεία του δήμου. Σε δήλωσή του στον Δρόμο ο κ. Γκότσης αναφέρει ότι «μιλάμε καθημερινά με τον κόσμο, κάνουμε το δικό μας “δημοψήφισμα” και είναι κοινή απαίτηση των πολιτών μας να μην πληρώσουν το χαράτσι. Δεν αντέχουν πλέον και ζητούν την προστασία των αιρετών εκπροσώπων τους. Σε συνεννόηση με τη νομική υπηρεσία του δήμου, αποφασίσαμε να συλλέγουμε τους λογαριασμούς μαζί με τα σημειώματα των τραπεζών. Δεν θα επιτρέψουμε να διακοπεί καμία σύνδεση, και όχι μόνο αυτό. Θα είμαστε εκεί για να επανασυνδέσουμε το ρεύμα με δικά μας συνεργεία, αν τελικά διακοπεί, αναλαμβάνοντας πλέον και την πολιτική και τη νομική ευθύνη».

Το παράδειγμα της Νέας Ιωνίας ακολούθησαν άμεσα οι Δήμοι Ελληνικού–Αργυρούπολης και Σαρωνικού, αναλαμβάνοντας αντίστοιχες πρωτοβουλίες προστασίας των δημοτών τους. Ο Χρήστος Κορτζίδης στο Ελληνικό και ο Πέτρος Φιλίππου στο Δήμο Σαρωνικού συνέταξαν επιστολή προς την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, απευθύνοντας από κοινού με τον Ηρακλή Γκότση αίτημα για συλλογική στάση της αυτοδιοίκησης εναντίον του χαρατσιού. Για υποχρέωση των αιρετών να προστατεύσουν του πολίτες τους κάνει λόγο σε δήλωσή του ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης, Χρήστος Κορτζίδης, καλώντας τους δημότες του να ενημερώνουν το δήμο για κάθε απόπειρα διακοπής του ηλεκτρικού λόγω μη πληρωμής του χαρατσιού. Μάλιστα, αναφέρει πως καθημερινά, από τις 10 μέχρι τη 1 το μεσημέρι, στο δημαρχείο λειτουργεί ειδικό γραφείο που θα παραλαμβάνει τους λογαριασμούς και τις αποδείξεις από τα ΑΤΜ.

Στο Δήμο Ιλίου συστάθηκε Πρωτοβουλία Αντίστασης και Αλληλεγγύης από τους ίδιους τους δημότες και μάλιστα με παρακλάδια σε κάθε γειτονιά (Ρίμινι, Ζ. Πηγή, Άγ. Φανούριο, Ραδιοφωνία, Μιχελή, Παλατιανή, Κέντρο και Αγ. Νικόλαο). Η αντίσταση των πολιτών ήταν αυτή που ώθησε και το δήμαρχο, Νίκο Ζενέτο, να αποφασίσει από την Τετάρτη 9/11 την παροχή νομικής στήριξης σε όσους δημότες αδυνατούν να πληρώσουν. «Ούτε ένα σπίτι με κομμένο ρεύμα – Δήμαρχε, δεσμεύσου, τέρμα πια το ψέμα», αυτό το σύνθημα ακουγότανε στο Δημοτικό Συμβούλιο από 250 περίπου συμπολίτες μας, όπου κατέκλυσαν την αίθουσα συνεδριάσεων», μας δήλωσε ο Πάνος Κουτσιανάς, δημοτικός σύμβουλος με το Αριστερό Σχήμα Ιλίου. Συνεχίζοντας, τόνισε ότι «η δημοτική κίνηση Αριστερό Σχήμα Ιλίου έθεσε το ζήτημα στηρίζοντας τo αίτημα των Επιτροπών Αντίστασης και Αλληλεγγύης για έμπρακτη στήριξη σε πολιτικό, ηθικό, τεχνικό αλλά και σε νομικό επίπεδο. “Μη με πιέζετε, δεν μπορώ να ξεπεράσω τα όριά μου…”, “Δεν έχουμε τα συνεργεία… δεν έχουμε τα απαιτούμενα γάντια…”. Αυτή ήταν η απάντηση του δημάρχου στο αίτημα να αναλάβει την επανασύνδεση του ρεύματος για τα σπίτια όπου θα κόβεται το ρεύμα. Αρκέστηκε στη νομική στήριξη με την αποστολή ομαδικών εξώδικων προς τη ΔΕΗ. Αρκετοί όμως δημότες δεν αρκέστηκαν σε αυτού του είδους τη “στήριξη” απαντώντας του ότι “θα φοβάστε κι εσείς να κυκλοφορείτε στο δρόμο, όπως αυτοί που σας έδωσαν το χρίσμα”. Όλα αυτά τα γεγονότα αλλά κυρίως η ανάγκη και η αδυναμία όλο και περισσότερων οικογενειών να ανταποκριθούν στις βασικές ανάγκες (πόσο μάλλον στο χαράτσι μέσω της ΔΕΗ) σε ένα λαϊκό δήμο με υψηλά ποσοστά ανεργίας καθώς και η καθημερινή παρουσία, η ανάπτυξη και η ευρεία αποδοχή πλέον των Επιτροπών Αντίστασης και Αλληλεγγύης σε κάθε συνοικία του δήμου ίσως κάνουν το δήμαρχο να το ξανασκεφτεί. Δεν είναι τυχαία η δήλωση που έκανε στη συνέχεια, στην ιστοσελίδα aftodioikisi.gr, ότι “θα κάνω εθελοντική ομάδα επανασύνδεσης του ρεύματος”. Στο χέρι μας είναι, λοιπόν, να δούμε αν αυτή η δήλωση είναι όντως υπέρβαση της “νομιμότητας” ή υπεκφυγή… Εμείς, πάντως, συνεχίζουμε… Την Κυριακή 13/11, στις 11:00, προγραμματίζονται 6 συνελεύσεις σε 6 διαφορετικές συνοικίες, στην Πλ. Δασκάλας, στην Πλ. Γοργόνας, στην Πλ. Ρίμινι, στην Πλ. Γιαλοψού, στην Πλ. Ζωοδόχου Πηγής και στην Πλ. ΕΛΑΝ».

Στο Περιστέρι ο δήμαρχος Ανδρέας Παχατουρίδης εξήγγειλε την αποστολή εξωδίκων σε κάθε μέλος της διοίκησης της ΔΕΗ αλλά και τη σύνταξη υπομνήματος προς την Εισαγγελία, προειδοποιώντας για τις ποινικές ευθύνες που θα προκύψουν από πιθανές βλάβες στην υγεία και τη σωματική ακεραιότητα των πολιτών, που θα μείνουν χωρίς ρεύμα.

Στην Πετρούπολη ο δήμαρχος, Θωμάς Κοτσαμπάς, δήλωσε ότι ο δήμος θα στηρίξει τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας φορέων, σωματείων και πολιτών την προσεχή Δευτέρα 14/11, στις 19:00 το απόγευμα, στην Πλατεία «Ηρώ», και διαβεβαίωσε ότι δεν θα επιτρέψει τη διακοπή παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος σε όσους έχουν αδυναμία εξόφλησης των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος ή δηλώσουν άρνηση καταβολής του χαρατσιού.

Στον Βύρωνα, αν και κρατά αποστάσεις από το κίνημα Δεν Πληρώνω, ο δήμαρχος, Νίκος Χαρδαλιάς, επίσης απέστειλε εξώδικο στη ΔΕΗ για τις ευθύνες της έναντι όσων πραγματικά δεν έχουν να πληρώσουν το χαράτσι, τονίζοντας ιδιαίτερα τη δυσχερή θέση των μακροχρόνια ανέργων.

Την ασφυκτική πίεση των πολιτών δέχτηκε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Νίκαιας–Ρέντη, το οποίο, μετά από αίτημα της παράταξης Κόντρα στο Ρεύμα και υπό την παρουσία δεκάδων πολιτών, αποφάσισε τελικά ομόφωνα πως δεν θα επιτρέψει να κοπεί το ρεύμα σε κανένα δημότη. Μάλιστα ο δήμος ανέλαβε να εξυπηρετεί τους δημότες σε ΑΤΜ, που βρίσκεται στο ισόγειο του δημαρχείου, προκειμένου να πληρώνουν μόνο την αξία του ρεύματος, όπως αναγράφεται στο λογαριασμό τους. «Η παρουσία του κόσμου στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας έπαιξε καταλυτικό ρόλο. Η επιμονή και η αποφασιστικότητά του οδήγησαν στο να βγει η ομόφωνη απόφαση, ότι ο δήμος δεν θα επιτρέψει να κοπεί το ρεύμα σε κανένα δημότη. Η απόφαση αυτή είναι μια νίκη του μαζικού κινήματος στην πόλη μας και δείχνει ότι η λαϊκή πίεση μπορεί να επηρεάζει και να διαμορφώνει πολιτικές αποφάσεις. Αυτό είναι το ελπιδοφόρο μήνυμα που κρατάμε από τη συνεδρίαση και καλούμε τους πολίτες να συνεχίσουν τις δυναμικές παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις, να δυναμώσουν τις επιτροπές που υπάρχουν ενάντια στα χαράτσια και να δημιουργήσουν κι άλλες, σε κάθε γειτονιά», μας δήλωσε ο Κώστας Παπαδόπουλος, δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη Κόντρα στον Καιρό.

Στο Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας–Χαλκηδόνας, η δήμαρχος, Ευτυχία Γαϊτανά-Αποστολάκη, πρότεινε «αντί ο δήμος να συλλέγει έγγραφα και να υποδεικνύει λαθεμένες νομικές επιλογές, βάζοντας σε κίνδυνο και περιπέτειες τους πολίτες, να συνεννοηθεί με το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, ο οποίος έχει καταθέσει ήδη προσφυγή εναντίον του ειδικού τέλους, και να παρέμβει υπέρ της προσφυγής αυτής στη δικάσιμο που έχει οριστεί στις αρχές Δεκεμβρίου». Η πρόταση της δημάρχου συνάντησε την αντίδραση των πολιτών, που απαίτησαν πιο σθεναρή στάση από το δήμο, και τελικά η απόφαση που ελήφθη προβλέπει πολιτική, νομική και τεχνική κάλυψη στους δημότες που θα αρνηθούν να πληρώσουν το χαράτσι.

Στον Κορυδαλλό η Ανοιχτή Λαϊκή Συνέλευση καλεί το δήμαρχο να βάλει το ζήτημα στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και να υιοθετήσει ψήφισμα κατά του άδικου μέτρου, να απαιτηθεί η ανάκλησή του και να κληθούν τα νοικοκυριά του δήμου, που αδυνατούν ή δεν θέλουν, να μην πληρώσουν. Επίσης, ζητούν από το Δημοτικό Συμβούλιο να μπει μπροστάρης, ώστε να μην κοπεί το ρεύμα σε κανένα σπίτι, οργανώνοντας παράλληλα ομάδες στήριξης (νομική προστασία, μαζικές προσφυγές, ομάδες επανασύνδεσης). Την προσεχή Τετάρτη 16/11, οργανώνεται ανοιχτή λαϊκή συνέλευση με μοναδικό θέμα το χαράτσι, στην Αίθουσα «Πλειάδες», στο κέντρο του Κορυδαλλού.

Εκτός των τειχών

Προσφυγές σε ποινικά, αστικά και διοικητικά δικαστήρια εναντίον της ΔΕΗ προανήγγειλε ο δήμαρχος της Αλεξανδρούπολης, Ευάγγελος Λαμπάκης, σε περίπτωση που προκληθεί οποιαδήποτε ζημιά σε δημότη του από τη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος λόγω της μη πληρωμής του ειδικού τέλους ακινήτων. Ήδη ο Δήμος Αλεξανδρούπολης έστειλε εξώδικο στη διοίκηση της ΔΕΗ καλώντας τη να δεχθεί μόνο το αντίτιμο του κανονικού λογαριασμού, υπενθυμίζοντάς της πως επιτελεί κοινωνικό έργο.

Στην Πάτρα, η ομάδα Patras Greek Revolution ζητά από το δήμαρχο, Γιάννη Δημαρά, να ακολουθήσει το παράδειγμα της Νέας Ιωνίας και να σταθεί δίπλα στους πολίτες. Στην επιστολή τους προς το Δημοτικό Συμβούλιο του ζητούν να πάρει θέση, κάνοντας λόγο για την απελπισία που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι πολίτες από την επιβολή ενός ακόμη ληστρικού φόρου. Η ομάδα θυμίζει πως ήδη από τον Αύγουστο και με βάση δημοσιευμένα στοιχεία, ένα στα δέκα σπίτια ήταν με κομμένο ρεύμα, επειδή δεν είχε πληρωθεί ο λογαριασμός της ΔΕΗ.

Στο Ηράκλειο, οι Πολίτες κατά του Χρέους ουσιαστικά επέβαλαν με τις συνεχείς τους παρεμβάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο τη λήψη απόφασης για την προστασία των πολιτών από τις διακοπές του ρεύματος. Σε απόφαση που δημοσιεύθηκε στις 10 Νοεμβρίου, ο δήμος καλεί τους δημότες που δεν θα πληρώσουν το ειδικό τέλος αλλά μόνο το αντίτιμο της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος να προσκομίσουν αντίγραφο του λογαριασμού της ΔΕΗ και της απόδειξης του μηχανήματος αυτόματης πληρωμής της Τράπεζας, από το οποίο να αποδεικνύεται η πληρωμή της ΔΕΗ χωρίς το χαράτσι, ώστε ο δήμος να εξετάσει κάθε πρόσφορο μέσο για να αποφευχθεί η διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος. Στο Ηράκλειο, ορίστηκαν σημεία συγκέντρωσης των παραπάνω δικαιολογητικών το κιόσκι των Πολιτών κατά του Χρέους, στην Πλατεία Ελευθερίας, αλλά και η γραμματεία του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, στη Λεωφ. Δημοκρατίας.

Με τη δυναμική παρουσία των πολιτών επετεύχθη και η απόφαση (κατά πλειοψηφία) του Δημοτικού Συμβουλίου Λαμίας να αποσταλεί εξώδικη πρόσκληση προς τη ΔΕΗ, με την οποία θα ζητείται να μην προχωρήσει ο αρμόδιος τομέας της επιχείρησης σε διακοπές συνδέσεων από πελάτες της που αδυνατούν να καταβάλουν μαζί με το λογαριασμό το ειδικό τέλος, τουλάχιστον μέχρι να τελεσιδικήσουν οι δικαστικές προσφυγές. Ωστόσο, παρά την πίεση των πολιτών, ο δήμαρχος Λαμιέων, Γιώργος Κοτρωνιάς, αρνήθηκε να αναλάβει τη δέσμευση επανασύνδεσης του ρεύματος από συνεργεία του δήμου. Οι δημοτικοί σύμβουλοι με την Παρέμβαση Πολιτών για τη Λαμία, Βασίλης Κυριακάκης και Κωνσταντία Παναγιωτοπούλου, μας δήλωσαν ότι «μετά από πρόταση της δημοτικής κίνησης Παρέμβαση Πολιτών για τη Λαμία και την καταλυτική κινητοποίηση και παρουσία στο δημοτικό συμβούλιο της 9/11 διακοσίων περίπου δημοτών, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία ολόκληρη η πρόταση της Παρέμβασης για αντίσταση του δήμου στο χαράτσι ακινήτων (καταψήφισε μόνο η Λαϊκή Συσπείρωση). Κεντρικό σημείο της απόφασης: “Ο Δήμος Λαμιέων θα χρησιμοποιήσει κάθε πρόσφορο μέσο για να μη μείνει ούτε ένα διαμέρισμα ή σπίτι χωρίς ρεύμα”. Έγινε έτσι ο πρώτος δήμος εκτός Αττικής με ανάλογη απόφαση. Μένει να μπει σε εφαρμογή και να αξιοποιηθεί κατάλληλα από το ογκούμενο κίνημα πολιτών».

Σειρά συγκεντρώσεων με αντικείμενο το χαράτσι μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ διοργανώνουν σε όλες τις γειτονιές της Καρδίτσας οι Πολίτες Ενάντια στα Χαράτσια με μεγάλη συμμετοχή των πολιτών. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί συγκεντρώσεις στο Γαρδικάκι, στην Πλατεία Λάππα και στις συνοικίες των Καμινάδων και του Φαναρίου.

Στη Χαλκίδα, δημότες πολιόρκησαν το δημοτικό συμβούλιο απαιτώντας απόφαση του σώματος για τη στήριξη όσων δεν μπορούν ή δεν θέλουν να πληρώσουν το τέλος ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔEH. Η απόφαση του Συμβουλίου ελήφθη με ομοφωνία, ενώ την επόμενη μέρα πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση στη ΔΕΗ της Χαλκίδας με ομάδες πολιτών να εμποδίζουν τα συνεργεία να βγουν και να κόψουν το ρεύμα σε σπίτια, ενώ ο δήμαρχος, Θανάσης Zεμπίλης, κοινοποίησε εξώδικο στη Διεύθυνση της ΔΕΗ, στη Χαλκίδα, με το οποίο την καθιστά υπεύθυνη αν κόψει το ρεύμα σε πολίτες και θέσει σε κίνδυνο τις ζωές τους.

Τέλος, στη Βέροια, όπου από πολύ νωρίς συστάθηκε ομάδα επανασύνδεσης του ηλεκτρικού ρεύματος, οι Αγανακτισμένοι Πολίτες ζήτησαν ήδη από το Δικηγορικό Σύλλογο δωρεάν νομική κάλυψη, ενώ έγινε έκκληση προς το Δήμο και το Εργατικό Κέντρο Βέροιας να αναλάβουν τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες, για να μη φτάσουν στο σημείο να κάνουν Χριστούγεννα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα πολλοί κάτοικοι της περιοχής. Κάθε Δευτέρα, στις 7 το βράδυ, πραγματοποιούνται ανοιχτές συνελεύσεις πολιτών στην Πλατεία Δημαρχείου.

INFO

Πώς πληρώνουμε μόνο το ρεύμα μέσω του ΑΤΜ

– Στο ΑΤΜ της τράπεζας που έχουμε λογαριασμό και κάρτα αναλήψεων βάζουμε την κάρτα.

– Επιλέγουμε: α) Άλλες συναλλαγές, β) Πληρωμές ΔΕΚΟ, γ) ΔΕΗ

– Πληκτρολογούμε το 12ψήφιο κωδικό «ηλεκτρονικής συναλλαγής» και θα μας ζητηθεί να ορίσουμε ποσό πληρωμής.

– Αφαιρούμε από το συνολικό ποσό αυτό που αντιστοιχεί στο χαράτσι (πάνω δεξιά ΕΕΤΗΔΕ). Πληκτρολογούμε το υπόλοιπο ποσό στο μηχάνημα.

– Πληρώνουμε, δηλαδή, ΜΟΝΟ το ποσό για το ρεύμα και το ποσό για οφειλές προς τρίτους (δημοτικά τέλη, δημοτικός φόρος, ΕΡΤ), χωρίς το χαράτσι.

– Παίρνουμε την απόδειξη που εκδίδει το μηχάνημα και αναγράφει τον αριθμό της πληρωμής που κάναμε καθώς και το ποσό.

– Την απόδειξη αυτή μαζί με το αντίγραφο του λογαριασμού και της ταυτότητάς μας καταθέτουμε στις υπηρεσίες των δήμων ή άλλων φορέων που έχουν δηλώσει συμπαράσταση στους πολίτες.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!