Οι καταγγελίες για οικονομικά σκάνδαλα επιβεβαιώνονται.
Του Ηλία Σταθάτου.

Εδώ και καιρό, ακούγονταν φήμες. Εδώ και καιρό, ήταν κοινό μυστικό στους γνώστες των υποθέσεων του Δήμου Αθηναίων, ότι στο χώρο της Τεχνόπολις είχε στηθεί ένας καλά οργανωμένος μηχανισμός μέσω του οποίου κάποιοι κέρδιζαν παρανόμως μεγάλα ποσά, στερώντας τον Δήμο από τεράστια έσοδα. Πριν από λίγες μέρες, όλα τα προαναφερθέντα επιβεβαιώθηκαν. Η νέα διοίκηση της Τεχνόπολις είχε αναθέσει στους ορκωτούς λογιστές, οι οποίοι είχαν ήδη οριστεί από την προηγούμενη διοίκηση για τον τακτικό έλεγχο της εταιρείας, ειδικό διαχειριστικό έλεγχο για την λειτουργία των κυλικείων.  Το πόρισμα του ελέγχου, υπήρξε αποκαλυπτικό. 
Αγνοείται… μισό εκατομμύριο ευρώ!  
Συγκεκριμένα, «αδιαφανείς διαδικασίες» και «περιβάλλον διαχειριστικών παρεκτροπών» στο οποίο δεν τηρούνταν καν «οι φορολογικοί και διαχειριστικοί κανόνες στη χρήση των ταμειακών μηχανών», διαπιστώνει μεταξύ άλλων το πόρισμα των ορκωτών λογιστών, στον διαχειριστικό έλεγχο που διενήργησαν στη δημοτική επιχείρηση για το οικονομικό έτος 2010. Ταμειακές μηχανές που εξέδιδαν αποδείξεις (όταν εξέδιδαν) χωρίς να είναι συνδεδεμένες με το ηλεκτρονικό σύστημα της εφορίας (!), δηλαδή αόρατες. Κουπόνια τα οποία εκδίδονταν και κυκλοφορούσαν χωρίς καμία έγκριση και φορολογική ενημερότητα. Η φοροδιαφυγή υπήρξε σκανδαλώδης. Πακτωλοί χρήματος, οι οποίοι κυκλοφορούσαν υπόγεια, κατέληγαν σε βαθιές τσέπες, στερώντας τον ήδη υποχρηματοδοτούμενο δήμο από σημαντικούς πόρους. Το αποτέλεσμα αυτού του ξεφαντώματος της διαφθοράς ήταν, σύμφωνα με το πόρισμα των ορκωτών λογιστών, να στερηθεί η Τεχνόπολις και κατ’ επέκταση ο Δήμος Αθηναίων έσοδα, υπολογιζόμενα μόνον για το 2010, σε 478.000 ευρώ. Όπως αναφέρει το ανακοινωθέν του Δήμου «Εύλογο είναι το ερώτημα γιατί αυτά τα χρήματα δεν πήγαν στο ταμείο της Τεχνόπολις». Επίσης, τονίζεται ότι ο Δήμος Αθηναίων εμφανίζεται αποφασισμένος να προβεί «σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες, προκειμένου να διερευνηθεί περαιτέρω η υπόθεση, να αποδοθούν τυχόν ευθύνες και να διασφαλιστούν σε κάθε περίπτωση τα συμφέροντα του Δήμου και των δημοτών του».
Τέλος, ο δήμος δηλώνει ότι ελήφθη σειρά μέτρων με στόχο τη λειτουργία των κυλικείων με βάση «τους κανόνες της χρηστής διαχείρισης» τα οποία, κατά τη νέα διοίκηση της δημοτικής επιχείρησης, «αποδίδουν σημαντική αύξηση των εσόδων και μάλιστα παρά τη ταυτόχρονη μείωση των τιμών στα κυλικεία». Όπως ανέφερε στον Τύπο, στέλεχος από του επιτελείο του Γιώργου Καμίνη, το 2010 είχαν γίνει αγορές προϊόντων ύψους 200.000 ευρώ με παραστατικά, που «σύμφωνα με τους πιο συντηρητικούς υπολογισμούς, με βάση τα τιμολόγια και το σύστημα ‘κλειστής αποθήκης’ έπρεπε να έφερναν τζίρο 700.000 ευρώ . Αντ’ αυτών, τα έξι κυλικεία της Τεχνόπολις απέδωσαν 230.000 ευρώ». Μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η Τεχνόπολις είχε συνολικά ως εταιρία ζημία 350.000 ευρώ, εκ των οποίων 263.000 ευρώ υπολογίζεται ότι προήλθαν από τα κυλικεία». Επίσης, από το επιτελείο του κ. Καμίνη σημειώνουν ότι «δεν εξηγείται η υστέρηση εσόδων ούτε αν πει κάποιος ότι οφείλεται σε κεράσματα ή στις χαμηλές τιμές των προϊόντων τότε. Αφενός όσα κεράσματα κι αν έχουν γίνει 400.000 ευρώ δεν μπορεί να είναι, ενώ ως προς τις τιμές, είναι ενδεικτικό ότι εμείς με χαμηλότερες τιμές , είχαμε μεγαλύτερα έσοδα…».Τον Μάρτιο του 2010 ήταν 12.824 ευρώ».

Η αντίδραση της προηγούμενης διοίκησης της Τεχνόπολις
Με αφορμή την ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων σχετικά με το πόρισμα, ο πρώην πρόεδρος της Τεχνόπολις, ο οποίος τυγχάνει και  νυν μέλος του συνδυασμού Αθήνα, Πόλη της Ζωής μας, κ. Φώτης Ιγνατίου, χαρακτήρισε απαράδεκτο γεγονός την αποσπασματική δημοσιοποίηση του συγκεκριμένου πορίσματος που «έγινε πρώτα στα ΜΜΕ και όχι σε εμένα προσωπικά, καθώς και στα μέλη της προηγούμενης διοίκησης της Τεχνόπολις» και «δεν είχε τεθεί καν ως θέμα ημερήσιας διάταξης σε προηγούμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της εν λόγω δημοτικής επιχείρησης». Ο κ. Ιγνατίου τόνισε ότι η κάθε οικονομική χρήση της Τεχνόπολις ελέγχονταν από ορκωτούς λογιστές. Εύλογες απορίες προκαλούνται ακόμη, γιατί, αν και ο τρόπος λειτουργίας των κυλικείων της Τεχνόπολις ήταν παρόμοιος από το 2007 ως και το 2010, εν τούτοις δεν ‘ανακαλύφθηκε’, ‘μη τήρηση των φορολογικών και διαχειριστικών κανόνων στη χρήση των ταμειακών μηχανών’ πλην -όπως αναφέρει το δελτίο Τύπου- του 2010». Και κατέληξε: «Επειδή, λοιπόν, το ‘ψέμα έχει κοντά πόδια’, στο πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο, που θα πραγματοποιηθεί, θα ζητήσω εκτός ημερήσιας διάταξης, την πλήρη δημοσιοποίηση του πορίσματος και επιφυλάσσομαι για κάθε νόμιμο δικαίωμα μου». Το θέμα παραμένει ανοικτό, και όπως όλα δείχνουν, η συνέχεια θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα…

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!