Μια καταδίκη, φήμες και οργισμένες απαντήσεις από τον δήμαρχο

Νέο κύκλο συζητήσεων και αντιπαραθέσεων στην πόλη του Ηρακλείου δημιουργούν οι εξελίξεις που αφορούν τον δήμαρχο Γιάννη Κουράκη. Μια δικαστική απόφαση, δημοσιεύματα του Τύπου και μια σκληρή απάντηση από την πλευρά του, ανέβασαν τους τόνους στην Κρήτη και τροφοδότησαν για άλλη μια φορά συζητήσεις γύρω από τη λειτουργία της δημοτικής αρχής υπό τη διοίκησή του.
Η είδηση για την καταδίκη σε οκτώ μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή, τόσο του δημάρχου όσο και του αντιδημάρχου Μιχάλη Περυσινάκη για παράβαση καθήκοντος, άνοιξε και πάλι τη συζήτηση για τις αδειοδοτήσεις νυχτερινών καταστημάτων και τη συμμετοχή του γιου του δημάρχου σε αυτά. Σύμφωνα με την απόφαση του πρωτοδικείου Ηρακλείου ο δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος προχώρησαν σε παράνομη έκδοση αδείας για πολυκινηματογράφο στο οίκημα του εμπορικού κέντρου TALOS PLAZA, το οποίο είχε ανεγερθεί κατά παράβαση των χρήσεων γης στην παραλιακή του Ηρακλείου, που προέβλεπαν περιοχή γενικής κατοικίας. Σύμφωνα με όσα ακούστηκαν στο δικαστήριο ο δήμαρχος είχε προσωπικό συμφέρον για την αδειοδότηση εφόσον στο ίδιο εμπορικό κέντρο στεγάζονται και επιχειρήσεις στις οποίες συμμετέχει ιδιοκτησιακά και ο γιος του. Αποστάσεις από τον δήμαρχο κράτησε ο τότε αντιδήμαρχος και επίσης καταδικασθείς Μ. Περυσινάκης, τονίζοντας πως εκείνος υπέγραψε το 2007 την άδεια λειτουργίας κινηματογράφου σε ένα προϋπάρχον από το 2003 κτίριο, για το οποίο μέχρι και σήμερα δεν έχει ξεκαθαριστεί αν ήταν νόμιμο ή παράνομο και για το οποίο, όπως είπε δεν γνωρίζει αν είχαν ασκηθεί πιέσεις για να αδειοδοτηθεί σε χώρο γενικής κατοικίας. Πολλές φορές πάντως σε συνέντευξή του ο κ. Περυσινάκης τόνισε ότι ο ίδιος δεν είχε κανένα προφανές συμφέρον από τη λειτουργία του εμπορικού κέντρου.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννη Κουράκης χαρακτήρισε τον εαυτό του και τον Δήμο θύματα του πολέμου μεταξύ των κινηματογραφικών επιχειρήσεων ενώ προανήγγειλε την προσφυγή του στο Εφετείο. Για την έκδοση της επίμαχης άδειας τόνισε πως είχε γίνει με βάση διατάξεις που είχαν καθοριστεί ακόμα και από το Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ για τη συμμετοχή του γιου του στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο εμπορικό κέντρο δήλωσε πως τείνει να ποινικοποιηθεί ακόμα και η επιχειρηματική δραστηριότητα διερωτώμενος αν «ο γιος του δημάρχου απαγορεύεται να κάνει ακόμα και τον καφετζή»…   

Ελεγχόμενος και από το ΣΔΟΕ
Η καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου συνέπεσε χρονικά με τις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις για έλεγχο που διενεργεί το ΣΔΟΕ σε βάρος 105 αιρετών της αυτοδιοίκησης σε σχέση με περιουσιακά τους στοιχεία και με εισοδήματα που δεν δικαιολογούνται. Στη λίστα περιλαμβάνεται και ο δήμαρχος Ηρακλείου με βάση, σύμφωνα με δημοσίευμα του ΕΘΝΟΥΣ, ανώνυμη καταγγελία που έχει υποβληθεί στο ΣΔΟΕ εις βάρος του. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το ΣΔΟΕ Κρήτης βρίσκεται στη διαδικασία ανοίγματος του λογαριασμού του ενώ η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο έρευνας και συλλογής στοιχείων για τον φάκελό του. Όπως ο ίδιος ο δήμαρχος Ηρακλείου αποκάλυψε, η ανώνυμη καταγγελία στρέφεται εναντίον του αφήνοντας υπονοούμενα για τη χρηστή διαχείριση στο Δήμο και για τα ίδια θέματα ως προς τις επιχειρηματικές δραστηριότητες μελών της οικογένειάς του.
Ο κ. Κουράκης σε απαντητική του επιστολή μιλά για καταγγελία που έγινε εις βάρος του «από ψυχικά διαταραγμένο άτομο ή από κυκλώματα. που εκτελούν συμβόλαια ηθικής απαξίωσης και πολιτικής εξόντωσης». Όπως αποκάλυψε, στην ανώνυμη επιστολή τού προσάπτεται πως είναι εκείνος «που ελέγχει τα πάντα και κινεί όλα τα νήματα στην πόλη και το Νομό, που συνδέεται με κυκλώματα της νύχτας, του αθλητισμού, του στοιχήματος κλπ.». Ο ίδιος δήλωσε ότι τα περιουσιακά του στοιχεία είναι μηδέν, τα «Πόθεν Έσχες» του υποβάλλονται κανονικά, χωρίς ποτέ να έχει προκύψει σε βάρος του το παραμικρό ενώ οι τραπεζικοί λογαριασμοί, του ίδιου και της οικογένειάς του είναι στη διάθεση κάθε αρμόδιας Αρχής.

Μάριος Διονέλλης

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!