Σημεία των καιρών. Όψιμες ομολογίες της σύγχυσης που επικρατεί. Ολόκληρο κατάλογο μπορείς να φτιάξεις. Είναι να μη γίνει η αρχή… Γιατί, μετά δεν θα υπάρχει τέλος.

Όλοι οι τομείς της κοινωνικής δραστηριότητας είναι επηρεασμένοι. Μας έπρηξαν οι διάφοροι προπαγανδιστές πως η κρίση θα γίνει η αφορμή για αλλαγή νοοτροπίας. Δεν τους πίστεψε κανένας, παρά μόνο οι πρόθυμοι. Απόπειρα, που και να ανήκει στη σφαίρα του υπαρκτού, είναι καταδικασμένη εξαρχής σε αποτυχία. Όποιος και να υποδυόταν τον τηβεννοφόρο, ο Μανωλιός δεν θα άλλαζε καν τα ρούχα του, για να τα φορέσει αλλιώς.
Αιτία; Το είδος του ανθρώπινου δυναμικού που διαχειρίζεται τις περιστάσεις. Αλλαγή νοοτροπίας από τα ίδια άτομα που κρατούσαν τα ηνία και στο «επάρατο» και αποδοκιμαζόμενο χτες, δεν μπορεί να υπάρξει. Εμφανίζονται ως εξαναγκασμένοι από τα «δεδομένα» της εποχής. Άλλο, που δεν ήθελαν. Γιατί, αυτός είναι ο πραγματικός τους εαυτός… Όσοι δεν θέλουν, αποσύρονται. Όσοι επιμένουν, θέλουν.
Όταν μια ομάδα κερδίζει, παρότι δεν παίζει καλά, οφείλεις να εστιάσεις στη σημασία της νίκης και να επισημάνεις τον μελλοντικό κίνδυνο. Όταν, όμως, επιλέγεις να συγκρίνεις τον (χατ-τρικάτο) σκόρερ με το Μέσι, ή ακόμα και με τον Κριστιάνο Ρονάλντο, τότε δείχνεις πως προτιμάς να πουλήσεις κανένα φύλλο παραπάνω, παρά να εστιάσεις στην ουσία… Μίλησε κανείς για αλλαγή νοοτροπίας; Μα, η ίδια η κρίση, σε υποχρεώνει να βρεις τρόπους για να επιβιώσεις. Αν το αποδεχτείς, τότε αναπτύσσεις την εφευρετικότητα του μυαλού σου για να προσαρμοστείς και όχι για να κάνεις το βήμα παραπάνω… Ανούσιο το παράδειγμα για κάποιους. Όχι, κύριοι… Από αυτά βγάζεις τα συμπεράσματά σου. Και δεν αρκεί το να εντοπίζεις το αυτονόητο στα εξόφθαλμα κακώς κείμενα, αλλά να επιδιώκεις να αλλάζεις τον τρόπο σκέψης στα εύκολα.
Και βλέπεις και αυτό το ματς της ΑΕΚ, στην Καλλιθέα, με το Περιστέρι, και σου γεννιέται ποταμός σκέψεων. Πρώτα από όλα θέλεις να βγάλεις το καπέλο στα παιδιά της «μικρής ομάδας» που διεκδίκησαν εντίμως, με ψυχή και καθαρό τρόπο, τις πιθανότητές τους. Μπράβο σας, μάγκες. Γιατί, εσείς πήρατε το βαθμό κι ας εστιάζουν όλοι στην ΑΕΚ. Όσο για τους επόπτες; Εντάξει, τώρα λέγονται βοηθοί διαιτητή, αλλά αν δεν βοηθήσουν αυτούς που πρέπει, δεν θα γίνουν ποτέ διαιτητές. Έτσι, πας μπροστά στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Όταν κερδίζεις την εύνοια των εκλεκτόρων από νωρίς. Ε, τι να κάνουμε. «ανθρώπινα λάθη» πάντα γίνονταν και θα γίνονται. Όταν το λάθος γίνεται τακτική, καλή μέρα σε όλους, εύχεσαι όταν η νύχτα κρατάει περισσότερο…

Κώστας Μαρούντας

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!