Ο… Φούχτελ-ος σήκωσε στο πόδι τη Θεσσαλονίκη

 

Την περασμένη Πέμπτη ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πρόνοιας και εντεταλμένος για την Ελληνογερμανική Συνέλευση Χανς Γιοάχιμ Φούχτελ βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, καλεσμένος του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και άλλων δημάρχων κι έχοντας στη φαρέτρα του την τεχνογνωσία για την επιτυχή ιδιωτικοποίηση του τομέα διαχείρισης απορριμμάτων, αλλά και το γενικότερο ξεπούλημα της χώρας στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Ήρθε για ν’ αναπτύξει όλες αυτές τις θεωρίες που -υποτίθεται- θα ωθήσουν την Ελλάδα μπροστά. Λίγο νωρίτερα, με αφορμή ερώτηση δημοσιογράφου, δήλωνε ότι «υπάρχουν μελέτες που έδειξαν ότι για εργασίες που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση απαιτούνται 3.000 εργαζόμενοι στην Ελλάδα, ενώ στη Γερμανία η δουλειά γίνεται με 1.000». Συνέχισε λέγοντας πως «θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις γιατί δεν γίνεται αποτελεσματικότερη εκμετάλλευση εργατικού δυναμικού και να φανούν τρόποι πώς θα μειωθεί ο αριθμός τους».

Η 3η Ελληνογερμανική Συνέλευση, με τη συμμετοχή Ελλήνων και Γερμανών δημάρχων αλλά και του «ειδήμονα» κ. Φούχτελ, θέτει υπό συζήτηση μεταρρυθμίσεις στην ελληνική, γερμανική και ευρωπαϊκή Τοπική Αυτοδιοίκηση μαζί με το θέμα μιας πιο σύγχρονης και αποτελεσματικής μεθόδου διοίκησης.

Άκρατη ιδιωτικοποίηση
Με μία πιο προσεκτική ματιά, η μετάφραση που μπορεί να γίνει είναι ότι μιλάμε για το προοίμιο μετά την ψήφιση των νέων μέτρων, της άκρατης ιδιωτικοποίησης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στη δημόσια περιουσία. Ο γερμανικός επιχειρηματικός επεκτατισμός καλοβλέπει οτιδήποτε είναι εύκολη λεία. Σε αυτές τις κρίσιμες για τη χώρα μας στιγμές και συνθήκες, οτιδήποτε κερδοφόρο, εντός κι εκτός Αυτοδιοίκησης, είναι η λεία. Εύκολη; Εδώ οι εργαζόμενοι των ΟΤΑ και ο λαός της πόλης μάλλον έχουν πολλά να πουν…
Πρωί Πέμπτης, κι ενώ οι εργασίες είναι σχεδιασμένο να ξεκινήσουν στις 9 το πρωί, μπροστά στην είσοδο του Συνεδριακού Κέντρου «Νικόλαος Γερμανός» στη ΔΕΘ, στο Περίπτερο 8, ήδη από νωρίς το πρωί είναι συγκεντρωμένος κόσμος που αντιτίθεται στον κ. Φούχτελ που με προκλητική φόρα ετοιμάζεται να γκρεμίσει κι όχι να χτίσει, να ξεπουλήσει κι όχι να σταματήσει τον κατήφορο. Η ΠΟΕ-ΟΤΑ είχε εξαγγείλει τρίωρη στάση εργασίας (8-11π.μ.).
Από κοντά και σε πλήρη συμπαράσταση στον αγώνα των εργαζομένων στους ΟΤΑ αλλά και σε κάθε εργαζόμενο της πόλης, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Θεσσαλονίκης εξέδωσε δελτίο Τύπου που προειδοποιούσε για τον απώτερο στόχο της επίσκεψης του Γερμανού υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Πρόνοιας, ο οποίος βέβαια θα βρισκόταν σε απόσταση ασφαλείας από τους διαδηλωτές.

Επεισόδια και… σουρεαλισμός
Ήδη από νωρίς το πρωί δυνάμεις της Αστυνομίας ήταν παραταγμένες στην είσοδο της ΔΕΘ επί της Εγνατίας, αλλά και παραπλεύρως επί της οδού Αγγελάκη. Οι διαμαρτυρίες του συγκεντρωμένου κόσμου, εργαζομένων των ΠΟΕ-ΟΤΑ και αλληλέγγυων σε αυτούς, κλιμακώνονταν όσο περνούσε η ώρα και γύρω στις 9.05 με την εμφάνιση του Γερμανού Πρόξενου κορυφώθηκαν. Χρειάστηκαν τα ΜΑΤ για να γλιτώσει από την οργή του πλήθους και τελικά να μπει στο Περίπτερο του Συνεδρίου από άλλη είσοδο. Παράλληλα, γύρω στα 150 άτομα κατάφεραν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να προχωρήσουν πιο μέσα. Σημειώθηκαν μικροεπεισόδια αλλά κυρίως ένα κλεφτοκυνηγητό ανάμεσα σε κόσμο που προσπαθούσε να πλησιάσει το χώρο του Συνεδρίου και στις δυνάμεις καταστολής.
Στις 9.30 έγινε γνωστό ότι ο κ. Φούχτελ θα πήγαινε στον Δήμο Ωραιοκάστρου να υπογράψει μνημονιακή σύμβαση… Στα συνθήματα που κυριαρχούσαν ήταν το «κλέφτες» και «κάτω τα χέρια απ’ τους ΟΤΑ». Το πιο σουρεαλιστικό σκηνικό της ημέρας εκτυλίχθηκε όταν ο κόσμος με επικεφαλής τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Ιωάννα Γαϊτάνη, προσπάθησε να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό στον οποίο βρίσκονταν οι 150 άνθρωποι που ήδη είχαν μπει στα ενδότερα της ΔΕΘ. Η βουλευτής αναγκάστηκε να μπει από ένα μισάνοιχτο παράθυρο(!) καθώς δεν της επιτρεπόταν η είσοδος. Αξιοσημείωτη και η παρουσία της Ανέτ Γκροθ, ευρωβουλευτίνας του γερμανικού Die Linke, η οποία δήλωσε αλληλέγγυα στον αγώνα των εργαζομένων των ΟΤΑ και ότι η διαδήλωση είναι αναφαίρετο δικαίωμά τους.
Να σημειωθεί ότι από το πρωί υπήρχε παράλληλη διαβούλευση για τη διαχείριση των απορριμμάτων μ’ έναν τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει πλήρης σύμπλευση με τα μνημονιακά σχέδια. Ένας αναθεωρημένος περιφερειακός σχεδιασμός, πλήρως εναρμονισμένος με τις τροϊκανές επιταγές και μία Τοπική Αυτοδιοίκηση αποδεκατισμένη. Κάπως έτσι φαντάζονται το μέλλον οι εγχώριοι συγκυβερνώντες…
Κι επειδή είναι καλό να ρίχνουμε ματιές σε αυτά που γράφτηκαν και ακούστηκαν στο παρελθόν γιατί μας βοηθάνε να κατανοούμε καλύτερα το παρόν ,θυμίζουμε ότι νωρίτερα μέσα στο φθινόπωρο έκανε το γύρο των sites και blogs στο Ιnternet -και όχι μόνο- η ατάκα Φούχτελ: «Mοντέλο για την Ευρώπη η ελληνογερμανική συνεργασία». Προφανώς η λέξη «συνεργασία» και η λέξη «εκμετάλλευση» βρίσκονται πολύ κοντά στο λεξιλόγιο των τροϊκανών παραστατών.
Ας είναι…Κρατάμε σαν τελευταία φράση τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στο δελτίο Τύπου: «O ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δεν θα επιτρέψει το ξεπούλημα της χώρας το οποίο θα ακυρώσει ως μελλοντική κυβέρνηση».

Συλλήψεις με εντολή Μέρκελ
Μία ημέρα μετά τη θερμή υποδοχή που επεφύλαξαν στον Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ εργαζόμενοι των ΟΤΑ και συνδικαλιστές έξω από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη τριών συνδικαλιστών, έπειτα από την αναγνώρισή τους σε video τηλεοπτικών σταθμών.
Η εντολή για τη σύλληψη των συνδικαλιστών δόθηκε απευθείας από το Μέγαρο Μαξίμου με προσωπική παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά και ενημέρωση του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Νίκου Δένδια.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι τρεις κατηγορούμενοι θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα και οι εντολές της κυβέρνησης κάνουν λόγο για άμεση διενέργεια της δίκης.
Χθες κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης των ΟΤΑ έξω από τη ΔΕΘ σημειώθηκε ένταση, χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί ή συλλήψεις. Έπειτα από μια σειρά «επίμονων» ρεπορτάζ σε τηλεοπτικούς σταθμούς και αναφορές σε προπηλακισμό του Γερμανού προξένου κατά την είσοδό του στη ΔΕΘ, η εισαγγελία Θεσσαλονίκης ενήργησε αυτεπάγγελτα και άσκησε διώξεις.
Συνάδελφοι των συλληφθέντων, δικηγόροι και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ βρέθηκαν χθες στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης και απαίτησαν την απελευθέρωση των συλληφθέντων.
Στο κλίμα τρομοκράτησης που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση, είναι αναμενόμενο ότι θα βρεθεί στην ημερήσια διάταξη η στοχοποίηση κάθε αντιστεκόμενου, αλλά και κοινωνικών και πολιτικών χώρων. Σε αυτή τη βάση είναι ενδεικτικές οι δηλώσεις του –πρώην φανατικού ΛΑΟΣ και νυν φανατικού Ν.Δ.- Άδωνι Γεωργιάδη, που σε τηλεοπτική εκπομπή καταφερόταν εναντίον της Κομμουνιστικής Οργάνωσης Ελλάδας για τα γεγονότα που συνέβησαν στη ΔΕΘ την Πέμπτη.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!