Η συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ήταν το πρώτο βήμα στη δύσκολη αλλά επιβεβλημένη πορεία διαμόρφωσης ενός πολιτικού υποκειμένου ικανού και αποτελεσματικού να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της πιο ιστορικής συγκυρίας για την τύχη του ελληνικού λαού αλλά και των υπόλοιπων λαών της Ευρώπης που σήμερα βρίσκονται στο στόχαστρο της οικονομικής και πολιτικής ελίτ της Ευρώπης.

Το καθήκον που πέφτει στις πλάτες μας είναι η οργάνωση ενός μετώπου, μιας πλατιάς λαϊκής συμμαχίας για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και της αξιοπρεπούς ζωής.
Το σύνολο των 3.000 και πλέον συνέδρων που εκλέχθηκαν σε μια διαδικασία εκατοντάδων μαζικών συνελεύσεων σε όλη τη χώρα, στήριξε καθολικά τόσο τη διακήρυξη στο συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της όσο και το σχέδιο πολιτικής απόφασης στο σύνολό του. Αυτό δείχνει την αποφασιστικότητα και τη βούληση να δώσουμε από κοινού τη δύσκολη μάχη, συμφωνώντας στη μεθοδολογία, τη στρατηγική και τα βασικά σημεία για την ανάλυση του τι συμβαίνει και πώς πρέπει να απαντήσουν οι λαοί.
Η κατεκτημένη δημοκρατική εσωτερική λειτουργία έδωσε τη δυνατότητα να συζητηθούν με συντροφικότητα και διάθεση συμβολής στην κοινή προσπάθεια διαφορετικές απόψεις σε επιμέρους ζητήματα τακτικής. Οι εν λόγω διαφορές δεν είναι αποτέλεσμα δογματικής προσήλωσης ή εσωκομματικών σχεδιασμών με ιδιοτελή κίνητρα -όπως συνηθίζεται σε άλλους πολιτικούς χώρους- αλλά πραγματικά ερωτήματα που παράγονται από τη φύση της συγκυρίας όπου καλούμαστε να δράσουμε. Με δημοκρατικό τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ βγαίνει από αυτή τη διαδικασία με συγκεκριμένη ευρεία πλειοψηφική γραμμή στα κρίσιμα ζητήματα για το επόμενο διάστημα, μια γραμμή συνέχειας με την επιτυχημένη γραμμή που τον τοποθέτησε στο επίκεντρο της πολιτικής μάχης εναντίον της νεοφιλελεύθερης λαίλαπας, πολιτικό εκφραστή της ελπίδας ενός ολόκληρου λαού και πρότυπο εγχείρημα για την Αριστερά και τους λαούς σε όλη την Ευρώπη.
Το επόμενο διάστημα πρέπει να συστηματοποιήσουμε τη δουλειά μας σε όλα τα επίπεδα, τόσο στον άξονα της οργάνωσης των αντιστάσεων για την ανατροπή της 3ης μνημονιακής κυβέρνησης, όσο και για τη δημιουργία θεσμών λαϊκής αυτοοργάνωσης για την αντιμετώπιση της κρίσης του λαού στον πιο δύσκολο χειμώνα των τελευταίων πολλών δεκαετιών, αλλά και για την προετοιμασία της ουσιαστικής του συμμετοχής δίπλα σε μια κυβέρνηση της Αριστεράς. Ο ρόλος του λαϊκού παράγοντα δεν είναι μόνο να φέρει την Αριστερά στην κυβέρνηση και να στηρίζει τις επιλογές της, αλλά μέσα από ένα κοινό σχέδιο να αναλάβει μέρος της υλοποίησης της νέας πολιτικής με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων και εξουσιών και τον κατάλληλο συντονισμό κυβέρνησης-κράτους-νέων μορφών λαϊκής συμμετοχής. Αυτό δεν είναι κάτι που επιτάσσει μόνο η μεθοδολογία μας για μια τελείως διαφορετική οργάνωση της κοινωνίας, το επιβάλλει με καθοριστικό τρόπο το μέγεθος της καταστροφής που έχει υποστεί ο λαός. Η αναχαίτιση της εν λόγω καταστροφής και η διαμόρφωση των θεμελίων για μια άλλη πορεία δεν μπορεί να ανατεθεί στην κεντρική διοίκηση, γιατί δεν θα είναι σε θέση μόνη της να την υλοποιήσει.
Η αποστολή μας έχει ένα τεράστιο ιστορικό βάρος. Καλούμαστε να επουλώσουμε τις πληγές ενός κατεστραμμένου λαού, να οργανώσουμε την παραγωγή και την κοινωνική ζωή σε στέρεα θεμέλια, δηλαδή πάνω στις δυνατότητες, τη δημιουργικότητα και την εργατικότητα του ίδιου του λαού, ώστε να μπορέσουμε να πορευθούμε όσο το δυνατόν ασφαλέστερα τον δρόμο της αξιοπρεπούς ζωής και της δημοκρατίας -στο πλάι των άλλων λαών που βρίσκονται στην ίδια θέση- σε έναν ασταθή κόσμο που σπαράσσεται από την καπιταλιστική κρίση, την περιβαλλοντική, διατροφική και ενεργειακή κρίση, τις αναφλέξεις και τους πολέμους. Η εποχή που γνωρίσαμε τελειώνει οδυνηρά, μια νέα εποχή πασχίζει να γεννηθεί. Ας δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να ξεπεραστεί το πιο παράλογο και απάνθρωπο σύστημα οργάνωσης των ανθρώπινων κοινωνιών, να ξαναδώσουμε ελπίδα και προοπτική σε εμάς και τα παιδιά μας.

* O Ανδρέας Καρίτζης είναι μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!