Η τρόικα ξεσκονίζει, λοιδορεί, απειλεί, επιβάλλει. Του Δημήτρη Υφαντή

Ευτυχώς δηλαδή που -με τις αποχρώσεις τους, βεβαίως- οι τρεις συνεταίροι της κυβέρνησης Σαμαρά, εκλέχτηκαν με τη σημαία της επαναδιαπραγμάτευσης. Φανταστείτε να ομολογούσαν προεκλογικά τις πραγματικές προθέσεις τους τι θα μας περίμενε τώρα. Όμως, τι άλλο χειρότερο, από αυτή την εικόνα του αίσχους της εβδομάδας, που προηγήθηκε; Με… απωθημένα τριών μηνών, αλλά και με σαδιστική άνεση, οι υψηλόβαθμοι και τα αποκαλούμενα τεχνικά (δεν κάνουν πλάκα, έτσι αντιλαμβάνονται το ξεζούμισμα του κόσμου) κλιμάκια της τρόικας έχουν εφορμήσει σε υπουργεία και υπηρεσίες.
Δεν είναι σύμπτωση το χρονικό σημείο. Είναι εντελώς πραγματικό και λειτουργικό. Άμεσα, μάλιστα, μετά τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, όπου η Ελλάδα συμμετείχε ως κράτος-παρίας και λίγο πριν από την εκφώνηση των προγραμματικών δηλώσεων. Να απαιτούσε κανείς από την κυβέρνηση να ζητούσε αναβολή της επίσκεψης, τουλάχιστον για μετά την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, ώστε να μη δίνεται λαβή για υπόνοιες και συνειρμούς; Αλλά μήπως τη ρώτησε κανείς;
Οι ιταμές δηλώσεις των αξιωματούχων των επικυρίαρχων της χώρας, προσδιόρισαν το ασφυκτικό και εκβιαστικό κλίμα στο οποίο έλαβαν χώρα οι έφοδοι της τρόικας κατά υπουργείο. Στο συνέδριο του Εconomist, το χορό άνοιξε ο Γερμανός εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Άσμουσεν, ο οποίος δήλωσε «κοφτά», πως είναι ώρα εφαρμογής του Μνημονίου και όχι επαναδιαπραγμάτευσης. Η επικεφαλής του ΔΝΤ, κ. Λαγκάρντ, που μόλις λίγες εβδομάδες πριν είχε υποχρεωθεί σε ανασκευή των προκλητικών δηλώσεών της για την Ελλάδα, τώρα επανήλθε στο ίδιο ύφος: «Δεν έχω καμία διάθεση για διαπραγμάτευση και αναδιαπραγμάτευση, μόνο για συζήτηση των πραγματικών δεδομένων». Ο Χ. Ράιχενμπαχ, που θα πρέπει να επισημανθεί πως το σύνολο της «κίνησης» και παρουσίας του αποπνέει τον αναβαθμισμένο του ρόλο, δήλωσε με σαφήνεια πως η μισθολογική συμπίεση στον ιδιωτικό τομέα θα συνεχιστεί.. Και προανήγγειλε τη μόνιμη εγκατάσταση των επιτρόπων του ΔΝΤ και των ευρωκρατών σε κάθε υπουργείο και νευραλγική κρατική υπηρεσία.

 

Κυβέρνηση… «αυτοί»!
Ήδη στην Τράπεζα της Ελλάδας οι «δικοί μας» έχουν… διοριστεί κανονικότατα και ελέγχουν τα πάντα.
Τα κυβερνητικά στελέχη εξέπεμψαν συντονισμένα σε αυτή την «ωραία ατμόσφαιρα». Ο Ι. Στουρνάρας συγκεφαλαίωσε με το ειδικό βάρος που αρμόζει στον υπουργό Οικονομικών της χώρας την κυβερνητική γραμμή: «Το πρόγραμμα είναι εκτός στόχων και δεν μπορούμε να ζητήσουμε τίποτα αν δεν το επαναφέρουμε στη σωστή τροχιά». Αυτά δήλωσε στους Financial Times. Γράφτηκε, πως αυτά ακριβώς του διαμηνύθηκαν από την τρόικα. Και τα … επανέλαβε δημοσίως! Ο ίδιος, άλλωστε, είχε αποκαλύψει πως από την τρόικα προειδοποιήθηκε ότι «θα περάσει άσχημα στο επικείμενο Eurogroup». Και τι απάντησε; «Το γνωρίζω…». Δικά του λόγια στους δημοσιογράφους. Και, βέβαια, μια μέρα μετά τον Στουρνάρα και λίγο πριν ξεκινήσουν οι προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή, αξιωματούχος της Ευρωζώνης δήλωσε με σαφήνεια: «Δεν θα υπάρξουν νέα χρήματα για την Ελλάδα μέχρι το Εurogroup να αποφασίσει ότι το πρόγραμμα ξαναμπήκε σε τροχιά». Θυμίζει η αλληλουχία τίποτα από «τιτανικούς» και «πιστόλια στο τραπέζι»;
Όσα έγιναν γνωστά από τις κατά υπουργείο συναντήσεις, απλώς επαληθεύουν την απαρέγκλιτη προώθηση του πρωθυπουργικού δόγματος «επιτάχυνση-δέσμευση». Για την απόπειρα άμεσων και σαρωτικών ιδιωτικοποιήσεων δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Η κυβέρνηση μάταια θα επιχειρήσει να κουκουλώσει τις δεκάδες χιλιάδες απολύσεις στο Δημόσιο. Οι προθέσεις του αρμόδιου υπουργού, Α. Μανιτάκη, δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών. Θα απολυθούν οι συμβασιούχοι με τη λήξη των συμβάσεων, θα κλείσουν οργανισμοί, θα εφαρμοστεί το αδιανόητο 1 προς 10 για τις προσλήψεις, χωρίς εξαιρέσεις για Υγεία και Παιδεία. Κατά τα άλλα, θα λένε πως δεν θα προβούν σε «απολύσεις».
Η τρόικα δικαιολογημένα δεν διαφώνησε επί της αρχής˙ αναμένει την πιστή εφαρμογή. Ομοίως, στο υπουργείο Εργασίας η συζήτηση αφορούσε το πώς θα διευθετηθούν οι νέες μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα: με μονομερή κυβερνητική απόφαση ή και με τη συγκατάθεση των κοινωνικών εταίρων; Ενώ εκκρεμεί η εκπόνηση «ενιαίου μισθολογίου» για το δημόσιο τομέα, βεβαίως με νέες περικοπές, στο όνομα πάντα του «εξορθολογισμού». Το θέμα έχει εντέχνως αποσιωπηθεί. Και βέβαια, όχι μόνο η κυβέρνηση δεν έθεσε κανένα ζήτημα αποκατάστασης για χαμηλοσυνταξιούχους, ανέργους και βασικό μισθό, αλλά αντιθέτως η τρόικα πρόβαλλε άμεσα σχέδια νέας επέλασης στο ασφαλιστικό σύστημα. Το αποκορύφωμα: στο υπ. Υγείας ζήτησαν τη συνδρομή της task force για την περαιτέρω συγκράτηση των δαπανών!
Τι μένει; Η πολυδιαφημισμένη ανάπτυξη. Κι εδώ τζίφος: από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δεν αποδεσμεύονται κονδύλια, αν δεν αξιολογηθούν από την τρόικα τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης.
Βάσει αυτών, μόνο συμβολική σημασία είχε η τελική συνάντηση του πρωθυπουργού με την τρόικα στο Μέγαρο Μαξίμου. Προ της ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων όλοι είχαν αντιληφθεί, πως αυτές είχαν ήδη υπαγορευτεί στις συναντήσεις κατά υπουργείο και το μόνο που υπολειπόταν ήταν να δοθεί στο ανώτατο επίπεδο το μήνυμα: «Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει πιο αποτελεσματικά στη δημοσιονομική προσαρμογή και να επιταχύνει τις διαρθρωτικές αλλαγές». Σε όποια γλώσσα κι αν το απαγγείλει ο Α. Σαμαράς, θα έχει παρουσιάσει επιτέλους στη Βουλή το πραγματικό πρόγραμμα της προσχηματικής συγκυβέρνησης: το Μνημόνιο!

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!