Η τοποθέτηση του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξη Τσίπρα, στη διακαναλική συνέντευξη Τύπου

Δημοσιεύουμε την εισαγωγική τοποθέτηση του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξη Τσίπρα, στη διακαναλική συνέντευξη Τύπου που έδωσε στις 12/6.
«Τη Δευτέρα, 18 του μηνός, σχηματίζουμε κυβέρνηση όλων των Ελλήνων, αφήνουμε πίσω μας το παρελθόν, αφήνουμε πίσω μας την παλαιοκομματική διαίρεση του λαού που επιχειρεί αυτές τις μέρες η Νέα Δημοκρατία προκειμένου να διασωθεί εκλογικά και κάνουμε όλες και όλοι μαζί μια νέα αρχή, ενωμένοι και όχι διαιρεμένοι, ανοίγουμε το βήμα μας στο μέλλον, βάζουμε τα θεμέλια μιας νέας Ελλάδας, μιας δημοκρατικής Ελλάδας με αξιοπρέπεια, σταθερότητα, ασφάλεια, κράτος δικαίου και ανάπτυξη.
Αναλαμβάνουμε την ευθύνη για τη διακυβέρνηση της χώρας, προκειμένου να δώσουμε τέλος στο σάπιο διεφθαρμένο και αναποτελεσματικό πολιτικό και οικονομικό σύστημα που απειλεί σήμερα τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, την κοινωνική συνοχή και την επιβίωση των Ελλήνων πολιτών.
Την Κυριακή, 17 του Ιούνη, τελειώνει το πάρτι της διαφθοράς και της διαπλοκής στις πλάτες του ελληνικού λαού. Αναλαμβάνουμε την ευθύνη για τη διακυβέρνηση της χώρας για να εγγυηθούμε μία σταθερή, ασφαλή και δίκαιη πορεία για το λαό και τον τόπο μέσα στην Ευρωζώνη.
Αναλαμβάνουμε την ευθύνη για τη διακυβέρνηση της χώρας για να αποκαταστήσουμε τη διεθνή αξιοπιστία και το διεθνές κύρος της χώρας μας. Με τον τρόπο αυτό θα διασφαλίσουμε την ισότιμη συμμετοχή της Ελλάδας σε όλους τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς.
Αναλαμβάνουμε την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας για να αντικαταστήσουμε το αναποτελεσματικό μνημόνιο της χρεοκοπίας με ένα νέο εθνικό σχέδιο ανόρθωσης της οικονομίας, ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης.
Αναλαμβάνουμε την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας για να αποκαταστήσουμε το δικαίωμα κάθε ελληνικής οικογένειας, κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα στην αξιοπρεπή διαβίωση, την ασφαλή εργασία και τη δίκαιη αμοιβή.
Αναλαμβάνουμε την ευθύνη για τη διακυβέρνηση της χώρας για να έχουν όλες και όλοι αξιοπρεπή σύνταξη για τα γηρατειά και περίθαλψη ανεξάρτητα από το εισόδημά τους.
Αναλαμβάνουμε την ευθύνη για τη διακυβέρνηση της χώρας για να αποκαταστήσουμε όχι μόνο συλλογικά, αλλά και τα ατομικά δικαιώματα των πολιτών, το ατομικό δικαίωμα κάθε πολίτη στην ασφάλεια.
Αναλαμβάνουμε την ευθύνη για τη διακυβέρνηση της χώρας με την αυτοπεποίθηση της ήρεμης δύναμης, που θέλει, ξέρει και μπορεί να αλλάξει τη μοίρα του λαού και του τόπου.
Και τη Δευτέρα 18, συγκροτούμε την κυβέρνηση της νέας μεταπολίτευσης με ένα ολιγομελές και ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα. Με Υπουργικό Συμβούλιο που θα συνεργάζεται απευθείας με τη δημόσια διοίκηση. Αυτό σημαίνει τέλος στο στρατό των υψηλά αμειβόμενων βολεμένων συμβούλων, που υποκαθιστούν και μάλλον ανάξια τη δημόσια διοίκηση και λειτουργούν ως κομματικό κράτος εν κράτει. Άλλο πράγμα είναι το κόμμα και άλλο είναι το κράτος.
Θα στελεχώσουμε τον κρατικό μηχανισμό με διαφανή αξιοκρατικά και όχι με αδιαφανή και αυθαίρετα κομματικά κριτήρια. Το απαράδεκτο φαινόμενο των χρυσοκάνθαρων διοικητών, προέδρων, διευθυνόντων και ρντεταλμένων συμβούλων των ΔΕΚΟ τελειώνει την Κυριακή το βράδυ.
Οι αμοιβές όλων θα ανταποκρίνονται στις πραγματικές συνθήκες της οικονομίας και της κοινωνικής κρίσης που διέρχεται η χώρα. Σε καμία περίπτωση δεν θα υπερβαίνουν, δεν θα ξεπερνούν την υπουργική αποζημίωση. Πλουτισμός με δημόσιο δανεικό χρήμα τέλος. Από την απεξάρτηση  της δημόσιας διοίκησης από τον κομματισμό και  το ρουσφέτι, από την αξιοποίηση της συσσωρευμένης γνώσης και εμπειρίας των στελεχών της δημόσιας διοίκησης που θα εμπιστευτούμε δεν θα ωφεληθεί μόνο η κυβέρνηση, θα ωφεληθεί η Ελλάδα.
Με πράξη του νέου Υπουργικού Συμβουλίου θα περικοπούν οι αποζημιώσεις του πρωθυπουργού και των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου στο μισό. Θα ξεκινήσει η σύνταξη περιουσιολογίου συμβολικά από τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και από όλους και όλες όσοι θα καταλάβουν αξιώματα και θέσεις κρατικής ευθύνης, ώστε να είναι άμεσα συγκρίσιμη η περιουσιακή τους κατάσταση πριν και μετά τη θητεία τους σε κυβερνητικές θέσεις.
Θα περικοπούν τα προνόμια των βουλευτών, όπως η τηλεφωνική ατέλεια, η χρήση αυτοκινήτων μισθωμένων από τη Βουλή. Θα περιοριστεί, επίσης, η δυνατότητα απόσπασης σε βουλευτικά γραφεία στελεχών της δημόσιας διοίκησης και μάλιστα από κρίσιμες υπηρεσίες με κενές οργανικές θέσεις, όπως είναι οι γιατροί, οι νοσηλευτές, οι δάσκαλοι, οι καθηγητές και τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας.
Θα αντικαταστήσουμε τον ισχύοντα νόμο περί ευθύνης υπουργών που δεν είναι τίποτα περισσότερο από τη θεσμική αυτό-ασυλία πονηρών πολιτευτών και στα πρώτα σχέδια νόμου της νέας κυβέρνησης, κυβέρνησης με πυρήνα την Αριστερά, αλλάκ όλων των Ελλήνων και των Ελληνίδων περιλαμβάνονται:
Πρώτον, η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751,00 € για όλους ανεξάρτητα από την ηλικία τους. Η επαναφορά του επιδόματος ανεργίας στα 461,5 € και η χορήγησή του για διπλάσιο χρόνο από το σημερινό, δηλαδή για δυο χρόνια. Η επαναφορά της μετενέργειας και της υποχρεωτικής επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων.
Δεύτερον, η κατάργηση των ειδικών επιβαρύνσεων, των χαρατσιών για τα μικρομεσαία εισοδήματα και πρώτα απ’ όλα για τους άνεργους, τους χαμηλόμισθους, τους χαμηλοσυνταξιούχους και όλους όσοι ζουν στο όριο της φτώχιας.
Τρίτον, η νέα σεισάχθεια με την ολική ή μερική διαγραφή δανειακών υποχρεώσεων των νοικοκυριών στις τράπεζες, ανάλογα με τη σημερινή τους κατάσταση και με τη μείωση που έχει υποστεί το εισόδημά τους λόγω της κρίσης. Με την αντίστοιχη διαγραφή δανειακών υποχρεώσεων για τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες, ανάλογα με τη μείωση του κύκλου εργασιών τους. Με τη ρύθμιση των αγροτικών χρεών στις τράπεζες και τη διασφάλιση των περιουσιακών στοιχείων κάθε αγρότη, στα σημερινά τους επίπεδα. Με το πάγωμα κάθε διαδικασίας εκποίησης πλειστηριασμού περιουσιακού στοιχείου για δυο χρόνια.
Τέταρτον, η αναβάθμιση, η διεύρυνση των δικαιούχων και η σταθερή χρηματοδότηση του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι.
Πέμπτον, η ανασύσταση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και της Εργατικής Εστίας.
Στις άμεσες προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης περιλαμβάνονται:
Η επίτευξη των τριών παράλληλων και αλληλένδετων στόχων για την ανακοπή του κατήφορου στους μισθούς και τις συντάξεις, στις κοινωνικές δαπάνες, την οικονομία και την κοινωνία συνολικά.
Του στόχου της υλικής ανακούφισης των θυμάτων της κρίσης, του στόχου της σταθεροποίησης της οικονομίας και της αποτροπής ακόμα πιο μαζικής και ακόμα μεγαλύτερης οικονομικής καταστροφής, της εμπέδωσης αισθήματος ασφάλειας και ελπίδας με τον περιορισμό της γενικευμένης ανασφάλειας για τη διαμόρφωση ορατών θετικών οικονομικών και κοινωνικών προσδοκιών και  προοπτικών.
Στις άμεσες προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης είναι, η πάταξη της διαφθοράς, της διαπλοκής και η επανεξέταση όλων των μεγάλων σκανδάλων κυρίως του σκανδάλου των σκανδάλων του τέως δικομματισμού. Του σκανδάλου της Siemens. Από Δευτέρα 18, σταματά στην Ελλάδα το καθεστώς της ατιμωρησίας. Όσοι νομίζουν ότι κουκούλωσαν τις βρoμιές τους και έσβησαν τα ίχνη τους, είναι γελασμένοι.
Η νέα Βουλή, για πρώτη φορά με πλειοψηφία αδιάφθορων δυνάμεων, για πρώτη φορά με μειοψηφούσες τις δυνάμεις του μεταπολιτευτικού δικομματισμού της διαφθοράς και της διαπλοκής θα αναζητήσει και θα αποδώσει ευθύνες για τα μεγάλα σκάνδαλα της προηγούμενης περιόδου. Θα αναζητήσει και θα αποδώσει ευθύνες για τη μετατροπή μιας διαχειρίσιμης κρίσης χρέους σε εθνική τραγωδία.
Αυτό που ζούμε τις τελευταίες μέρες στη χώρα μας, είναι μια -επιτρέψτε μου την έκφραση- ιστορική διαδικασία λαϊκής χειραφέτησης. Είναι μια ιστορική διαδικασία ειρηνικής επανάστασης του λαού μας.
Οι δυνάμεις του χθες, όσο και αν προσπαθούν με την αρχιτεκτονική της λάσπης ή με το σύνδρομο του Νέρωνα, δηλαδή πετώντας λάσπη στον ανεμιστήρα ή προσπαθώντας να δουν από ψηλά την καταστροφή που έχουν δημιουργήσει, τη Ρώμη να καίγεται δηλαδή και αποδίδοντας ευθύνες σε εμάς που ερχόμαστε τώρα ν’ αλλάξουμε αυτή τη κατάσταση, όσο και αν προσπαθούν, δεν θα μπορέσουν να καταλάβουν το ασίγαστο πάθος του λαού μας για ζωή με αξιοπρέπεια.
Από Δευτέρα σταματούν οι δυνάμεις της εγχώριας διαπλοκής και της διεθνούς τοκογλυφίας να γράφουν μνημόνια. Γιατί ο λαός μας, την Κυριακή, θα γράψει ιστορία. Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ την Κυριακή το βράδυ περνάνε στη λήθη της ιστορίας. Αφήνουν όμως πίσω τους ένα λαό λεηλατημένο, έναν τόπο ερειπωμένο.
Εμείς απλά αναλαμβάνουμε την ευθύνη. Τη βαριά ιστορική ευθύνη να ανοικοδομήσουμε τη χώρα από τα ερείπια του Μνημονίου. Να ξαναστήσουμε σε στέρεες βάσεις ένα κράτος δίκαιο, αποτελεσματικό και αξιοκρατικό, μια οικονομία που θα ανταποκρίνεται στις κοινωνικές ανάγκες, στις ανάγκες του λαού μας. Δεν είμαστε, ούτε παριστάνουμε τους σωτήρες. Δεν είμαστε, ούτε παριστάνουμε τους ήρωες. Απλά ανταποκρινόμαστε στο καθήκον μας. Στο δημοκρατικό και πατριωτικό μας καθήκον. Το εάν στο τέλος θα τα καταφέρουμε σε μεγάλο βαθμό, θα κριθεί από την στήριξη του λαού μας στη δύσκολη προσπάθεια, στο δύσκολο αγώνα που έχουμε μπροστά μας, στο δύσκολο και ανηφορικό δρόμο που έχουμε να βαδίσουμε ο οποίος δεν τελειώνει την Κυριακή, αρχίζει την Κυριακή.
Εμείς φίλες και φίλοι δεν μπορούμε να υποσχεθούμε τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο, απ’ αυτό που είπαμε και πριν και μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου, απ’ αυτό που και σήμερα λέμε κοιτάζοντας με βλέμμα καθαρό και ειλικρινές τους Έλληνες και τις Ελληνίδες στα μάτια.
Εμείς δεν πρόκειται να σας προδώσουμε ποτέ. Θα υπερασπιζόμαστε πάντοτε τα συμφέροντα του λαού, τα συμφέροντα του τόπου και θα λέμε πάντοτε την αλήθεια, για τις δυσκολίες και για τις δυνατότητες που θα έχουμε μπροστά μας. Με αυτό το στίγμα, με αυτό το πνεύμα, με αυτές τις αξίες θα πορευθούμε».

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!