Όσοι αγωνίστηκαν για να μην περάσουν τα σχέδια της αντιπαροχής, των κυβερνήσεων Σημίτη και Καραμανλή δεν πρέπει να βιώσουν την πικρία βλέποντας το αεροδρόμιο που έσωσαν απ’ το τσιμέντο να ξεπουλιέται. Ο κίνδυνος είναι υπαρκτός. Και μόνο μια πανστρατιά με σύνθημα «Δεν χρωστάμε – γιατί δεν τα φάγαμε μαζί, δεν πουλάμε – γιατί είναι η ζωή των παιδιών μας, δεν πληρώνουμε – τους τοκογλύφους» μπορεί σήμερα, στο παρά πέντε του εγκλήματος, να σώσει το χώρο και τις ζωές μας.

Απ’ τη στιγμή που έφυγε το τελευταίο αεροπλάνο από το Ελληνικό, οι κυβερνήσεις, τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της Ν.Δ., εκπόνησαν σχέδια οικοδόμησης του χώρου με τη μέθοδο της αντιπαροχής. Οι πολίτες, οι κοινωνικοί φορείς, οι δήμοι της περιοχής, αλλά και κόμματα της αντιπολίτευσης συγκρούστηκαν με επιτυχία με τα σχέδια αυτά.

Έσωσαν το χώρο από το τσιμέντο
Η σημερινή κυβέρνηση δεν μπλέκει με αντιπαροχές. Ξεπουλάει-χαρίζει! Όχι μόνο το χώρο του αεροδρομίου, αλλά τις ίδιες τις ζωές των πολιτών, τον αέρα που θα αναπνέουν τα παιδιά μας.  Με το που ανέλαβε τη διακυβέρνηση η κυβέρνηση Παπανδρέου, ξεκίνησε πολύ μεθοδικά, είναι αλήθεια, να στήνει το σκηνικό ενός εθνικού εγκλήματος (και) στο αεροδρόμιο. Καθώς ήδη με την έρευνα του Πολυτεχνείου είχε τεκμηριωθεί το χαμηλό κόστος, το αναγκαίο αλλά και το εφικτό της δημιουργίας του Μητροπολιτικού Πάρκου, άρχισε το παραμύθι του Ασεμπίγιο. Ένα δήθεν σχέδιο, μερικές σελίδες μια υποτιθέμενης μελέτης που έφτιαξε ένας φίλος μας, κάποια παπαγαλάκια σε μερικά Μέσα Ενημέρωσης, ορισμένοι επιστήμονες πρόθυμοι να υπηρετήσουν την εξουσία και είμαστε πλέον έτοιμοι. Ακολούθησε το fast track. Ένας νόμος για   την παράκαμψη των συνταγματικών μέσων που μπορεί να χρησιμοποιήσουν οι πολίτες για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος και των δικαιωμάτων τους. Δημιουργήθηκε η Ελληνικόν Α.Ε. για να οργανώσει το ξεπούλημα. Και στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου δημιουργήθηκε το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων που μπορεί να ξεπουλήσει, χωρίς συζήτηση, στη Βουλή, χωρίς καν υπογραφή της κυβέρνησης. Φτάνει μια υπουργική απόφαση που θα του αναθέτει την εκτέλεση του εγκλήματος.
Για τριάκοντα αργύρια. Στην καλύτερη -για την κυβέρνηση- περίπτωση έναντι των τόκων ενός έτους για το δάνειο που η κάθε δόση του συνδυάζεται με ένα ακόμη σφίξιμο της θηλιάς στο λαιμό μας. Δηλαδή, θέλουν να δώσουν και το αεροδρόμιο για να χρωστάμε του χρόνου όσα λένε πως χρωστάμε και φέτος!
Όσοι αγωνίστηκαν για να μην περάσουν τα σχέδια της αντιπαροχής των κυβερνήσεων Σημίτη και Καραμανλή δεν πρέπει να βιώσουν την πικρία βλέποντας το αεροδρόμιο που έσωσαν απ’ το τσιμέντο να ξεπουλιέται. Ο κίνδυνος είναι υπαρκτός. Και μόνο μια πανστρατιά με σύνθημα «Δε χρωστάμε – γιατί δεν τα φάγαμε μαζί , δεν πουλάμε – γιατί είναι η ζωή των παιδιών μας, δεν πληρώνουμε – τους τοκογλύφους» μπορεί σήμερα, στο παρά πέντε του εγκλήματος να σώσει το χώρο και τις ζωές μας.
Μέσα σ’ αυτό το σκληρό σκηνικό, το Φεστιβάλ Αντίστασης και Δημιουργίας στο Ελληνικό προσπαθεί να συμβάλει στον αναγκαίο ξεσηκωμό. Πάνω από 120 εικαστικοί καλλιτέχνες εκθέτουν στο πρώην αεροδρόμιο τα έργα τους. Ενάντια στο ξεπούλημα! Για τη ζωή και το Μητροπολιτικό Πάρκο!
Ο Μίκης Θεοδωράκης παρών στις 16 Σεπτέμβρη στο χώρο, σε μια πολιτιστική αλλά και πολιτική εκδήλωση μεγάλου βάρους. Να είμαστε όλοι εκεί! Να ενώσουμε τις φωνές μας. Να σώσουμε για μια ακόμη φορά το αεροδρόμιο -και τον τόπο μας- από την ξένη και ντόπια ακρίδα.

Φεστιβάλ Αντίστασης και Δημιουργίας στο Ελληνικό

Πρόγραμμα εκδηλώσεων Σεπτεμβρίου 2011
1-30 Σεπτεμβρίου:  Έκθεση 130 εικαστικών καλλιτεχνών, στο Κτίριο Ξιφασκίας. Καθημερινά 5-10μ.μ.-Κυριακές 12μ.-10μ.μ. – Εγκαίνια έκθεσης, 7/9, 7.30μ.μ.

16 Σεπτεμβρίου, 7μ.μ.: Μεγάλη Συναυλία με τον Μίκη Θεοδωράκη
στον εξωτερικό χώρο του Κτιρίου Ξιφασκίας
Ποδηλατοπορεία και περιήγηση με ποδήλατα στον χώρο του πρώην αεροδρομίου.

14-30 Σεπτεμβρίου: Παράλληλες εκδηλώσεις στο Κτίριο Ξιφασκίας.

Ώρα έναρξης όλων των εκδηλώσεων: 8μ.μ.

Προβολές ταινιών
Πέμπτη 15/9: Φόρος τιμής στην Καταλωνία ΙΙ, Εκδήλωση για την αλληλέγγυα οικονομία σε συνεργασία με τους «Ηλιόσπορους».
Πέμπτη 22/9: Κ.Υ.Τ – Κινητοποίηση Υπερυψηλής Τάσης, του Μάριου Νόττα. Εκδήλωση για τον Υμηττό, σε συνεργασία με τη «Διαδημοτική Συντονιστική Επιτροπή για τη Διάσωση του Υμηττού»
Πέμπτη 29/9: GOLFLAND ? της Νέλλης Ψαρρού.

Θεατρικά δρώμενα
Τετάρτη 14/9: Παράσταση Καραγκιόζη από τον Σωτήρη Βύνιο.
Τετάρτη 21/9: Μαύρες Κωμωδίες, Θεατρικό – μουσικό δρώμενο του Μιχάλη Γαλαίου.
Τετάρτη 28/9: Μια εκδοχή, από τη Θεατρική Ομάδα Roswitha.

Δημόσιες συζητήσεις
Δευτέρα 19/9: Οι πλατείες μας στέλνουν το μήνυμα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων κοινωνικών πρωτοβουλιών.
Δευτέρα 26/9: Αντιστεκόμαστε στο ξεπούλημα του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού- υπερασπιζόμαστε τη δημόσια περιουσία, με τη συμμετοχή εκπροσώπων κοινωνικών φορέων.

Ακόμη, στο χώρο της Ξιφασκίας, παράλληλα με τις παραπάνω εκδηλώσεις, θα λειτουργεί ειδικός χώρος του «Αυτοδιαχειριζόμενου αγρού στο Ελληνικό».

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!