Οι εναλλαγές στις καιρικές συνθήκες έδιναν τον τόνο, θέλοντας ο ίδιος ο ουρανός να λειτουργήσει ως η απεικόνιση των ανθρώπινων.

Η Εβίνα λοξοδρομούσε χαράζοντας σταθερή ρότα και προχώραγε σταθερά λοξοδρομώντας. Περπατούσε πότε νωχελικά και πότε αυξάνοντας ταχύτητα, αλλά ποτέ δεν ήθελε να μένει στάσιμη.
Προχωρούσε κοιτώντας δεξιά και αριστερά, έβλεπε καλοντυμένους κυρίους να κρύβουν τις προθέσεις τους υιοθετώντας επιτηδευμένα τακτικές ενδεδυμένες με τις τεχνοτροπίες του παραπλανητικού καθωσπρεπισμού. Παρατηρούσε όχλους να φωνάζουν με κλειστά μάτια, παρασυρμένοι από τα χρωματιστά φετίχ ενός ακήρυχτου πολέμου και μιας πλαστής αντιπαράθεσης. Άκουγε για στημένα παιχνίδια, για μπάλες που έσκαγαν, γιατί τις τρύπαγαν με τα μαχαίρια του σφετερισμού διάφοροι ηνιοκράτες.
Διαπίστωνε πως πετούσαν στον αέρα χωρίς φτερά διάχυτες ανακοινώσεις, εξαγγελίες, αλλά γνώριζε πολύ καλά πως θα έσκαγαν σα μπαλόνια και θα προσγειώνονταν πάνω στα πολύχρωμα στρώματα ενός γκρίζου συμφέροντος. Θα αφουγκραζόταν την αγωνία αυτών που δεν θέλησαν ποτέ να βάλουν στις τσέπες τους μπουκαλάκια με χάπια ή κουτιά με «ενισχυτικά φάρμακα». Προσπαθούσε να αποφύγει όπως-όπως τις διάσπαρτες σύριγγες μιας «αυξητικής ορμόνης», που εξασφάλιζε χρήμα, δόξα, και λούσα, στα είκοσι έως τριάντα, μια θέση σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο κάπου στα τριανταπέντε και τη στυφή υπόσχεση για «καλή αντάμωση» λίγο αργότερα.
Και όμως, η Εβίνα κοντοστάθηκε κάποια στιγμή. Όταν είδε δύο πιτσιρικάδες, με ένα σπρέι στο χέρι και αναβλύζοντας πάθος για ζωή, νεανική τρέλα, ξέφρενο αντικομφορμισμό, να γράφουν πάνω σ’ ένα φθαρμένο και τραχύ τοίχο ένα σύνθημα: Ζήτω η ζωή, ζήτω η άθληση, ζήτω η δημιουργία, ζήτω οι καλές πτυχές του ανθρώπου…
Η Εβίνα σκέφτηκε πως πολλοί θα το δουν, αλλά είχε αμφιβολίες για το πόσοι θα το ενστερνιστούν, και, κυρίως, πόσοι θα φρόντιζαν να κάνουν βίωμα μια φράση  χωρίς ομοιοκαταληξία, χωρίς ποιητικότητα, που περισσότερο έμοιαζε σε εκδήλωση πόθου, παρά σε κάτι άλλο. Και όταν μεγαλώσουν; Πια, ένιωθε λιγότερο κουρασμένη. Ανάσες ζωής σ’ ένα μολυσμένο περιβάλλον…

Κ. Μαρούντας

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!