Οι υποστηρικτές της λύσης των δύο κρατών για καιρό είχαν μια αποτρόπαια ανταπόκριση.

Κάθε καινούργιος ισραηλινός εποικισμός που ξεπετάγεται σε μια περιοχή προορισμένη για ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος προσθέτει απελπισία και απογοήτευση σε κάθε ειρηνευτική διαδικασία.
Μετά από 46 χρόνια κατοχής και αποικιακής πολιτικής που υπογραμμίζεται από την προσπάθεια να χτιστούν ξεχωριστοί ισραηλινοί εποικισμοί σε παλαιστινιακά εδάφη, δεν αποτελεί έκπληξη πως πολλοί χάνουν την πίστη τους σε μια ειρήνη βασισμένη στη λύση των δύο κρατών. Ο τελευταίος διανοούμενος που εντάχθηκε σε αυτή τη λίστα των απογοητευμένων είναι ο Αμερικανός πολιτικός επιστήμονας Ian Steven Lustick. […] Ο Lustick εξηγεί:
«Σε ένα τόσο ριζικά καινούργιο περιβάλλον, οι κοσμικοί Παλαιστίνιοι στο Ισραήλ και στη Δυτική Όχθη θα μπορούσαν να συμμαχήσουν με τους μετα-σιωνιστές του Τελ Αβίβ, με τους μη Εβραίους ρωσόφωνους μετανάστες, τους ξένους εργάτες, τους Ισραηλινούς παγκόσμιους επιχειρηματίες. Αντιεθνικιστές υπερορθόδοξοι Εβραίοι μπορεί να βρουν κοινό έδαφος με τους παραδοσιακούς μουσουλμάνους. Απροσκόλλητοι στον κρατικό σιωνισμό σε μια Μέση Ανατολή που αλλάζει ραγδαία, οι Ισραηλινοί των οποίων οι οικογένειες μπορεί να έχουν έρθει από αραβικές χώρες μπορεί να βρουν καινούργιους λόγους για να σκεφτούν τους εαυτούς τους όχι ως “Ανατολικούς” αλλά ως Άραβες. Καταπιεσμένες μάζες μουσουλμάνων και Αράβων προσφύγων, στη Γάζα, τη Δυτική Όχθη αλλά και στο ίδιο το Ισραήλ, θα μπορούσαν να δουν τη δημοκρατία, όχι το Ισλάμ, ως τη λύση για να μεταφράσουν σε αυτά που θέλουν (τα δικαιώματα) αυτά που έχουν (τους αριθμούς). Οι Εβραίοι του Ισραήλ, αφοσιωμένοι πάνω από όλα στο να εγκατασταθούν σε όλο το μείζον Ισραήλ, θα μπορούσαν να βρουν τις διευθετήσεις στα πλαίσια μιας συνομοσπονδίας, πιο ελκυστικές από τον στενό ισραηλινό εθνικισμό». Η ιδέα ενός ενιαίου κράτους κερδίζει έδαφος και ανάμεσα στους παλαιστινιακούς κύκλους, αλλά περισσότερο ανάμεσα σε διανοούμενους και στη διασπορά. Ο Παλαιστίνιος-Αμερικανός δημοσιογράφος και ακτιβιστής Ali Abunimah περιγράφει αυτή την κατάσταση εύστοχα στο One Country: A Bold Proposal to End the Israeli-Palestinian Impasse. Ελάχιστοι, εντός των συνόρων της Παλαιστίνης, έχουν υποστηρίξει την ιδέα. Ωστόσο, για πολλούς Παλαιστίνιους, ενώ ένα ενιαίο κράτος είναι επιθυμητό, δεν είναι μια πανάκεια για να τερματιστεί η κατοχή. Πολλοί, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που υποστηρίζουν το ενιαίο κράτος, θεωρούν πως αυτό μπορεί να γίνει μόνο κλιμακωτά, ξεκινώντας από δύο ξεχωριστά κράτη, τα οποία ύστερα θα μετασχηματιστούν, με την ελεύθερη βούληση των δύο λαών, σε ένα ενιαίο κράτος.

Πηγή: Daoud Kuttab, Two-State Solution Under Siege
www.al-monitor.com

Σύλλογος Ιντιφάντα intifadagr.wordpress.com/

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!