Όταν ο Τζέιμς Έλροϊ έγραφε αυτό το καταπληκτικό αστυνομικό μυθιστόρημα με τον ομώνυμο τίτλο, με κεντρικό θέμα τη διαπλοκή του FBI, της μαφίας, της CIA και των βαρόνων του εγκλήματος στη δεκαετία του 1960, που ανέπτυσσαν τη δράση τους από τις ακτές της Κούβας μέχρι το Βιετνάμ και τα αμερικανικά γκέτο των μαύρων και των απόκληρων, σκορπώντας σφαίρες και ναρκωτικά, φιλοτέχνησε μια εικόνα του θανατερού αμερικανικού κράτους που σε κάθε δεκαετία, έκτοτε, επιβεβαιώνεται.

Η πρόσφατη αποκάλυψη ότι κατά τη δεκαετία του 1940, η κυβέρνηση των ΗΠΑ διεξήγαγε πειράματα στη Γουατεμάλα και Αμερικανοί επιστήμονες μόλυναν σκόπιμα τους κατοίκους αυτής της χώρας, εν αγνοία τους, με σύφιλη και γονόρροια (Democracy Now! 4/10), ίσως εξέπληξε όσους δεν γνωρίζουν τα ευγονικά πειράματα της δεκαετίας του 1920 και τις εντεταλμένες από δικαστήρια στειρώσεις ατόμων που θεωρούνταν διανοητικά καθυστερημένα, σ’ αυτή τη «μεγάλη δημοκρατία».
Κάποτε έλεγαν πως όταν σου χτυπούν την πόρτα στις 6 το πρωί και δεν είναι ο γαλατάς, ξέρεις ότι έχει γίνει δικτατορία. Στα τέλη Σεπτεμβρίου το FBI επέδραμε σε σπίτια ακτιβιστών, κυρίως της οργάνωσης Freedom Road Socialist Organization, με εντάλματα που έδειχναν ότι γίνεται έρευνα για «τρομοκρατική δραστηριότητα»…
Οι επιδρομείς του FBI έσπασαν τις εξώθυρες σπιτιών, 7 η ώρα το πρωί, στη Μινεάπολη, στο Μίσιγκαν, στη Βόρεια Καρολίνα και στο Σικάγο, εισέβαλαν και κατέσχεσαν χαρτιά, κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικούς υπολογιστές και άλλα προσωπικά αντικείμενα, με σκοπό την ανεύρεση πληροφοριών που να συνδέουν τους Αμερικανούς ακτιβιστές με τις Ένοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας και τη Χεζμπολάχ. Οι ακτιβιστές παραπέμπονται σε δίκη στις 12 Οκτωβρίου και η πιθανή κατηγορία θα είναι «σχέσεις με τρομοκράτες».
Τα γεγονότα αυτά, που ο Τύπος τα αποσιώπησε εκτός από τους New York Times που τα ανέφεραν στα ψιλά, δείχνουν ότι κλιμακώνεται η εσωτερική δίωξη της διαφωνίας και η επιβολή με δικαστικά και αστυνομικά μέσα της κυβερνητικής άποψης. Αν συνδυαστούν με τις παρακολουθήσεις των επικοινωνιών μέσω του Facebook, Skype και Blackberry, τις οποίες επιτρέπει ο επεκταθείς Νόμος για την Εσωτερική Ασφάλεια, σημαίνει ότι οι συνταγματικές ελευθερίες του λόγου του συνεταιρίζεσθαι, ουσιαστικά, καταργούνται ή εφαρμόζονται επιλεκτικά από την κυβέρνηση Ομπάμα.
Όψεις ενός κράτους που καταστέλλει την εσωτερική διαφωνία με τα όργανα του «κράτους δικαίου», για να έχει λυτά τα χέρια στην εφαρμογή μιας θανάσιμης πολιτικής – εντός και εκτός της χώρας.
Κάτι αντίστοιχο με το ψήφισμα που προωθεί το Συμβούλιο της Ευρώπης για την «εφαρμογή της νομοθεσίας κατά του εξτρεμισμού» και στοχεύει στα αριστερά και κομμουνιστικά κινήματα (Ριζοσπάστης 1/10).
Ο εγγενής ολοκληρωτισμός του καπιταλισμού της κρίσης.

Αρ.Α.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!