Αρχική κοινωνία η άλλη Θεσσαλονίκη Φυσάει βοριάς: Αλληλέγγυα συγκομιδή ελιάς

Φυσάει βοριάς: Αλληλέγγυα συγκομιδή ελιάς

Πραγματοποιήθηκε η 1η αλληλέγγυα συγκομιδή ελιάς, από ομάδα συμπολιτών του Ν. Θεσσαλονίκης, στο Μεσημέρι.

Η ομάδα αποτελούνταν από εργαζόμενους, επισφαλώς εργαζόμενους και ανέργους. Σκοπός της κίνησης ήταν να μαζευτεί καρπός για παραγωγή λαδιού, το οποίο θα δοθεί σε συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη. Με σύμμαχο τον καλό καιρό, και με οδηγό την αλληλεγγύη και τη διάθεση για σύμπραξη, τα καταφέραμε καλά και μαζέψαμε εκατοντάδες κιλά ελιάς. Σημειωτέον ότι το χωράφι ήταν προσφορά συμπολίτη μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι τέτοιου είδους προσφορές ολοένα και πληθαίνουν…
Ο στόχος της κίνησης αυτής είναι διπλός: αφενός μεν να ανακουφίσει συμπολίτες μας από τα έξοδα για ένα βασικό διατροφικό αγαθό, αφετέρου να δείξει ότι κανείς δεν είναι μόνος του στην κρίση.
Η διαδικασία συγκομιδής της ελιάς δεν ήταν μία ξερή αγροτική διαδικασία: απεδείχθη εκτός από παραγωγική και ιδιαιτέρως εποικοδομητική, μια που τέθηκαν τα ζητήματα της διατροφικής αυτάρκειας της χώρας, του είδους της παραγωγής που θα έπρεπε να απαιτήσουμε και την αμφισβήτηση του παραγωγικού μοντέλου και της εξάρτησης στην οποία ωθεί η Ε.Ε. τις χώρες του Νότου. Στο πεδίο της συζήτησης μπήκε ακόμα και το διατροφικό-καταναλωτικό μοντέλο που κυριαρχεί στη χώρα μας. Και μόνο το γεγονός ότι εύφορες εκτάσεις γης αφήνονται στην τύχη τους ενώ ο λαός πεινάει, μας ωθεί στην αναζήτηση τρόπων παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Και βέβαια σχολιάστηκαν οι εξαγγελίες του κ. Ιερώνυμου για προσφορά εκκλησιαστικής γης σε όσους θέλουν να την καλλιεργήσουν για βιοποριστικούς λόγους. Γη η οποία είναι κατοχυρωμένη στην εκκλησία με χρυσόβουλα από την εποχή της Τουρκοκρατίας…
Η κίνηση αυτή θέλουμε να συνεχιστεί και να διευρυνθεί με ακόμα μεγαλύτερο αριθμό ανέργων και ανθρώπων που δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν τα προς το ζην. Μέσα από τη διεύρυνση και την εξάπλωση αυτής της κίνησης θέλουμε να δώσουμε ένα ερέθισμα στους συμπολίτες μας να αντισταθούν στη λογική της ανάθεσης και να συμπράξουν με σκοπό την αντιμετώπιση των συνεπειών των Μνημονίων και των κυβερνητικών επιλογών.
Τις επόμενες μέρες (καιρού επιτρέποντος) θα υπάρξει και δεύτερο κάλεσμα για τη συνέχεια και επέκταση αυτής της κίνησης. Υπάρχει άλλωστε το περσινό προηγούμενο αλληλέγγυας καλλιέργειας φακής και ρεβιθιών από την Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία Πολιτών Θερμαϊκού.

Φίλιππος Πολατσίδης

Σχόλια

Exit mobile version