Στο συνεδριακό κέντρο Ι. Βελλίδης της ΔΕΘ, το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου, εκπρόσωποι αγροτικών και κτηνοτροφικών συνεταιρισμών, βιοκαλλιεργητών, φορέων και επιμελητηρίων παρουσίασαν τις προτάσεις τους για το αύριο της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, ενώ συζήτησαν και με τον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Έπειτα από σχεδόν τέσσερις ώρες συζήτησης, οι συμμετέχοντες κατέληξαν ότι «αλλαγή μοντέλου στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας χωρίς αλλαγή μοντέλου διακυβέρνησης της χώρας, με αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων και κυρίαρχη την Αριστερά, δεν γίνεται». Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τον πρωτογενή τομέα. Θύμισε τα όσα συνέβησαν στην Αργεντινή, όταν πριν από δέκα χρόνια η χώρα αυτή χρεοκόπησε, για να τονίσει πως από όπου πέρασε το ΔΝΤ και μετά τη λεηλασία που εξαπέλυσε, όσες χώρες κατάφεραν να ορθοποδήσουν το έκαναν μέσα από την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα τους.
Παράλληλα επιτέθηκε στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. που οδήγησαν τον κόσμο της αγροτιάς σε «παραγωγική καθήλωση», στο πλαίσιο μιας μεγάλης νεοφιλελεύθερης επίθεσης, με αποτέλεσμα το αγροτικό εισόδημα στην Ελλάδα να πέσει κατά 23%, την ίδια ώρα που στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 ανέβηκε κατά 23%. «Για να γίνει παραγωγική στροφή δεν χρειάζεται κάποια μαγική συνταγή. Αυτό που χρειάζεται είναι διαφορετική αντίληψη», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγιναν περισσότερες από δέκα παρεμβάσεις εκπροσώπων των αγροτών, των κτηνοτρόφων, επιμελητηρίων και άλλων φορέων. Αίσθηση προκάλεσε η ολοκληρωμένη πρόταση που κατέθεσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων Δημήτρης Καμπούρης για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας στη χώρα μας, ώστε να καταστεί αυτάρκης και να μειωθούν δραστικά οι ανάγκες για την εισαγωγή κρέατος.
«Δεν μας φοβίζει η έξοδος από το ευρώ και την Ε.Ε.. Δεν είμαστε εξαρτημένοι από τις επιδοτήσεις. Το αντίθετο. Θέλουμε ενίσχυση της παραγωγής και βελτίωση των τιμών. Οι επιδοτήσεις συμπληρώνουν το εισόδημα για να μένουν χαμηλά οι τιμές. Θέλουμε να μειωθεί η ψαλίδα των τιμών που εμείς πουλάμε και των τιμών που πληρώνει ο καταναλωτής για τα προϊόντα μας. Αλλά αυτό απαιτεί μια πολιτική σύγκρουσης με τα μεγάλα συμφέροντα, τις γαλακτοβιομηχανίες, τους μεγαλεμπόρους του κρέατος, τις φαρμακοβιομηχανίες, τα καρτέλ των ζωοτροφών» τόνισε μεταξύ άλλων για να προσθέσει πως ο μόνος δρόμος για τους κτηνοτρόφους είναι «ο ξεσηκωμός, η εξέγερση, η ανατροπή».

Λ.Α.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!