Στη σημερινή συνεδρίαση της Γραμματείας οι κρίσιμες αποφάσεις

Συνεχίζονται οι διεργασίες στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ ειδικά για την περιφέρεια Αττικής και το δήμο Αθήνας. Για τον δήμο ακόμα δεν έχει γίνει καμιά κουβέντα και όλες οι συζητήσεις περιστρέφονται γύρω από την περιφέρεια.
Η επιτροπή που είχε επιφορτιστεί να κάνει επαφές με τον Αλ. Μητρόπουλο και τον Αλ. Αλαβάνο πραγματοποίησε δύο συναντήσεις. Η πρώτη, με την πλευρά Μητρόπουλου που έγινε όμως υπό τη σκιά της δήλωσή του ότι δεν σκέπτεται να είναι επικεφαλής, αφού δεν πληρούνται οι όροι και δεν έχει ανάλογη εμπειρία, Έτσι, στη συνάντηση προσήλθε μόνο ο Βαγγέλης Χωραφάς και ανακοινώθηκε ότι η δήλωση του Μητρόπουλου δεν αποδόθηκε σωστά από την Ελευθεροτυπία, με τη σημείωση ότι ο εργατολόγος ακόμα το συζητά. Η δεύτερη συνάντηση έγινε με τον Αλέκο Αλαβάνο, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι προτίθεται να είναι υποψήφιος ενός ευρύτερου μετωπικού σχήματος, που θα στηριχτεί και από το ΣΥΡΙΖΑ.
Ακολούθως, συνεδρίασε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ (1/9), η οποία επανεκτιμώντας τα δεδομένα εμμένει στην πρόταση για Μητρόπουλο και αν υπάρξει πρόβλημα (που όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει) τότε προτείνει μια «συλλογική και συνθετική» λύση: Επικεφαλής ο Μ. Γλέζος και αντιπεριφερειάρχες οι Τσίπρας, Αλαβάνος και Μητρόπουλος.
Την Πέμπτη το πρωί η εκλογική επιτροπή της Γραμματείας πληροφορήθηκε την απόφαση των Ενεργών Πολιτών, σύμφωνα με την οποία από τους Ενεργούς Πολίτες θα προταθεί για την περιφέρεια Αττικής ο Αλέκος Αλαβάνος, ο Γλέζος δεν δέχεται να μπει επικεφαλής στην περιφέρεια Αττικής και σε περίπτωση ύπαρξης δύο ψηφοδελτίων, οι Ενεργοί Πολίτες δεν θα πάρουν μέρος στις εκλογές. Μιλώντας στο Δρόμο το βράδυ της Πέμπτης (2/9), ο Μ. Γλέζος είπε ότι «μπροστά στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, ο γνώμονας που πρέπει να κυριαρχήσει ανάμεσα σε όλους μας είναι ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να διασπαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ, το εγχείρημα που έχει δώσει μεγάλη ελπίδα στο λαό μας. Πρέπει να βρούμε τη λύση». Κληθείς να σχολιάσει όσα γράφονται (πρόταση ΣΥΝ), αλλά και να αναφερθεί στη στάση των Ενεργών Πολιτών στη σημερινή συνεδρίαση της Γραμματείας, απάντησε: «Δεν θέλω να προκαταλάβω το όργανο».
Μετά και από αυτήν την εξέλιξη, ο ΣΥΝ ζήτησε αναβολή της προκαθορισμένης για το απόγευμα της Πέμπτης (2/9) συνεδρίαση της Γραμματείας, η οποία θα πραγματοποιηθεί, τελικά, σήμερα (Σάββατο 4/9) στη 1 το μεσημέρι.
Είναι φανερό ότι μοναδικός γνώμονας των διάφορων προτάσεων του ΣΥΝ είναι η επιμονή στην υπαγωγή στο σοσιαλιστικό χώρο υπό τον Αλ. Μητρόπουλο, τον οποίο δεν αποδέχονται οι περισσότερες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ και, φυσικά, η αποτροπή της υποψηφιότητας του Αλ. Αλαβάνου και, μάλιστα, χωρίς κάποιο σοβαρό λόγο (αφού υποκριτικά υποστηρίζουν ότι θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμος αν κατέβει π.χ. στην κεντρική Μακεδονία!).
Επιπλέον, χτες (3/9) εννέα μέλη της Γραμματείας (οι Κώστας Αθανασίου -ΡΟΖΑ, Τάκης Γιαννόπουλος -Ξεκίνημα, Πάνος Κοσμάς -Κόκκινο, Τάκης Μαστρογιαννόπουλος, Γιάννης Μπανιάς -ΑΚΟΑ, Τάσος Πανταζίδης -Οικοσοσιαλιστές, Μάκης Σπαθής, Μαρία Φραγκιαδάκη και Τασία Χριστοδουλοπούλου) με ανακοίνωσή τους ζητούν να πραγματοποιηθεί «νέο Πανελλαδικό Συντονιστικό το Σεπτέμβριο, το συντομότερο δυνατόν, που θα πάρει τις τελικές αποφάσεις». Όπως τονίζουν, «η πρόταση όσων υπογράφουμε αυτό το κείμενο είναι να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες και τα περιθώρια για να υπάρξει συναίνεση σε μια κοινή υποψηφιότητα για τη θέση του επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Περιφέρειας Αττικής», σημειώνοντας ότι «τα ονόματα που κατατέθηκαν και συζητήθηκαν στις μέχρι τώρα συνεδριάσεις της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ -Α. Μητρόπουλος, Α. Αλαβάνος- δεν εξασφαλίζουν αυτή την αναγκαία συναίνεση που αποτελεί το συμφωνημένο κανόνα για τη λειτουργία και τη λήψη αποφάσεων του ΣΥΡΙΖΑ».
Μ.Σ.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ για τη σημερινή συνεδρίαση της Γραμματείας και όλες τις διεργασίες στο ΣΥΡΙΖΑ, στο Δρόμο του επόμενου Σαββάτου.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!