Στο δρόμο του άρθρου 99 και τα Metropolis

Με κατάληψη των γραφείων των καταστημάτων Metropolis την περασμένη Τετάρτη (15/5), οι εργαζόμενοι και οι απολυμένοι της γνωστής αλυσίδας διεκδίκησαν την καταβολή των μισθών και των αποζημιώσεών τους, καθώς και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας που έχουν απομείνει. Πριν από την κατάληψη είχε προηγηθεί συγκέντρωση στην Επιθεώρηση Εργασίας, όπου προσέφυγαν εκ νέου οι απολυμένοι.
Τα καταστήματα Metropolis οδηγούνται στην πτώχευση μέσα από τη γνωστή διαδικασία του άρθρου 99 και οι εργαζόμενοι απαντούν: «Λουκέτο στα Metropolis. Όχι στην πλάτη μας!». Σε κείμενό τους οι εργαζόμενοι περιγράφουν γλαφυρά την κατάσταση:
Η αλυσίδα των καταστημάτων πέρασε πριν από τρία χρόνια στην ιδιοκτησία του Ανδρέα Γ. Κουρή, ιδιοκτήτη του ομίλου MAD και αρκετών ακόμη εταιριών. Μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια συρρίκνωσε τον αριθμό των καταστημάτων της επιχείρησης από 12 σε μόλις τρία, περιόρισε το προσωπικό της από 220 εργαζόμενους που τη στελέχωναν σε περίπου 100, πραγματοποιώντας περίπου 120 απολύσεις. Επέβαλε μόνιμη καθυστέρηση στην καταβολή των μισθών που, πλέον, αγγίζει τους τρεις μήνες. Κι ακόμα καθυστερεί συστηματικά την καταβολή των δόσεων των αποζημιώσεων στους απολυμένους, ενώ δεν δίστασε να εκβιάσει κάποιους να λάβουν τη μισή αποζημίωση από αυτή που δικαιούνται, υπογράφοντας ότι την πήραν ολόκληρη.
Ο ιδιοκτήτης, λειτουργώντας ως επαγγελματίας κακοπληρωτής, φέσωσε τους προμηθευτές (κυρίως δισκογραφικές εταιρίες και εκδοτικούς οίκους) και κατάφερε έτσι να επιφέρει την πλήρη απαξίωση των καταστημάτων που απέμειναν και που πλέον λειτουργούν με ελάχιστα εμπορεύματα ως απομεινάρια των παλιών Metropolis.
Το λουκέτο στο κεντρικό κατάστημα της οδού Πανεπιστημίου, στις 31 Ιανουαρίου λόγω έξωσης, ήταν το σοβαρότερο πλήγμα για την επιχείρηση, αφού το κατάστημα αυτό λόγω της θέσης του αποτελούσε τον αιμοδότη της. Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι «σε όλο αυτό το διάστημα η εργοδοσία μας παραμύθιαζε με δήθεν “σχέδια σωτηρίας” που στη συνέχεια μετατράπηκαν σε σχέδια που ποτέ δεν καρποφόρησαν. Όπως μας παραμύθιαζε και για την αναζήτηση νέου καταστήματος, προς αντικατάσταση του κεντρικού, κάτι που επίσης ποτέ δεν έγινε».
Το αποτέλεσμα γνώριμο. Η επιχείρηση έχοντας κάνει αίτηση υπαγωγής στο περιβόητο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα οδηγείται σε πτώχευση και ο ιδιοκτήτης κερδίζει χρόνο, έχοντας «τσεπώσει» τα κέρδη των προηγούμενων χρόνων και αποβλέποντας στην υφαρπαγή των δεδουλευμένων και των αποζημιώσεων των εργαζομένων. Στον αγώνα τους που συνεχίζεται εδώ και καιρό οι εργαζόμενοι έχουν συμπαραστάτες το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, το Σύλλογο Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου και πολλά ακόμα πρωτοβάθμια σωματεία.

Γιώργος Κατερίνης

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!