Διώχνουνχιλιάδες παιδιά στο μέσον της χρονιάς

Στον αέρα βρίσκονται 61.000 παιδιά και οι οικογένειές τους, καθώς βαίνει προς ακύρωση η χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ για τους παιδικούς σταθμούς όλης της χώρας. Το πρόβλημα επανέρχεται στο μέσον της χρονιάς, δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα στον προγραμματισμό χιλιάδων οικογενειών που ξαφνικά θα κληθούν να πληρώσουν τροφεία ή, σε περίπτωση αδυναμίας της πληρωμής, απλά να κρατήσουν τα παιδιά τους στο σπίτι. Η σύμβαση χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ κυρώθηκε από το Ζ’ Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου στο οποίο προσέφυγαν 4 ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί, θεωρώντας ότι θίγονται από την τροποποίηση των όρων του προγράμματος όταν το υπουργείο Εργασίας αποφάσισε να μειώσει την κατά κεφαλή δαπάνη προκειμένου να καλυφθούν περισσότερα παιδιά. Εκτός από την προσφυγή, οι ιδιοκτήτες παιδικών σταθμών είχαν τότε επιβάλει και μέρος των τροφείων στους γονείς, χαρακτηρίζοντας ως έξτρα παροχές, υπηρεσίες όπως η μεταφορά από και προς το σπίτι, το γεύμα των παιδιών στους σταθμούς κ.λπ.
Η συντριπτική πλειοψηφία των γονιών είχαν δεχτεί τότε την επιβολή τροφείων, παρ’ όλο που ήταν δικαιούχοι του ΕΣΠΑ και επιβάρυναν με 70 έως 100 ευρώ το μηνιαίο προϋπολογισμό τους. Ωστόσο, τώρα, στη μέση της χρονιάς εξετάστηκε και η προσφυγή των σταθμών στο Ελεγκτικό Συνέδριο με την απόφαση να τινάζει κυριολεκτικά στον αέρα όλο το πρόγραμμα.
Μετά την προσφυγή τεσσάρων ιδιωτικών παιδικών σταθμών, το Ζ’ Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποφάσισε την ακύρωση της σύμβασης και ζητούμενο είναι πλέον πώς θα διασφαλιστεί ότι αυτά τα παιδιά θα συνεχίσουν να πηγαίνουν στους σταθμούς, χωρίς να αναγκαστούν οι οικογένειες των παιδιών να πληρώσουν τροφεία. Πλέον, αναζητείται λύση μέσω της δικαστικής οδού. Ήδη από το υπουργείο Εργασίας προαναγγέλθηκε η άσκηση αίτησης ανάκλησης στο Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώ επισημαίνεται πως όταν έγινε η κατά κεφαλήν μείωση των πόρων του προγράμματος, οι ιδιοκτήτες των παιδικών σταθμών είχαν συμφωνήσει προκειμένου να εξυπηρετηθούν περισσότερα παιδιά.

Δουλειά στο… τζάμπα στον Δήμο Ηρακλείου
Εξάλλου, απλήρωτοι επί πέντε μήνες και χωρίς καν να έχουν υπογράψει σύμβαση, βρίσκονται οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Ηρακλείου. Συνολικά 52 άνθρωποι που εργάζονται μέσω ΕΣΠΑ ως νηπιαγωγοί αλλά και ως καθαρίστριες και μάγειροι στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, περιμένουν από τον Αύγουστο να δουν χρήματα, παρ’ όλο που παρέχουν καθημερινά τις υπηρεσίες τους και μάλιστα σε δύσκολες συνθήκες, λόγω του αυξημένου φόρτου και του υπερπληθυσμού των παιδιών στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς του Ηρακλείου.    
Επισήμως η καθυστέρηση στην πληρωμή οφείλεται στην καθυστέρηση της δημοσίευσης στη «Διαύγεια», της απόφασης έγκρισης του προγράμματος για τον Δήμο Ηρακλείου.  «Είχαμε προσληφθεί πέρυσι τον Μάρτιο και η σύμβασή μας έληξε το καλοκαίρι. Τον Αύγουστο μας είπαν να συνεχίσουμε κανονικά και σύντομα θα μας δώσουν να υπογράψουμε τις νέες συμβάσεις του ΕΣΠΑ. Μέχρι σήμερα δεν μας έχουν δώσει ούτε τη σύμβαση ούτε φυσικά και τους μισθούς μας, ενώ μας παραπέμπουν από βδομάδα σε βδομάδα για κάποια λύση», λέει στον Δρόμο η Εύα Καμηλάκη, νηπιαγωγός σε παιδικό σταθμό και μία εκ των 52 εργαζομένων του Δήμου μέσω ΕΣΠΑ.

Κόλλησε στη… διαδικασία
Από την πλευρά του Δήμου Ηρακλείου η πρόεδρος των Παιδικών Σταθμών, Ελένη Κόκκορη, μιλά για διαδικαστικό πρόβλημα τονίζοντας πως τα χρήματα έχουν ήδη έρθει στο δήμο αλλά δεν μπορεί να γίνει η εκταμίευσή τους αν δεν δημοσιευθεί στη «Διαύγεια» η σχετική Υπουργική Απόφαση, ενώ τονίζει πως ξεκίνησε ήδη αγώνας δρόμου προς το υπουργείο Εσωτερικών για την επιτάχυνση των διαδικασιών. Οι εργαζόμενοι, ωστόσο, καταγγέλλουν πως ο «αγώνας δρόμου» ξεκίνησε όταν οι ίδιοι κατήλθαν στην πρώτη ημέρα απεργίας, με αποτέλεσμα να μη λειτουργήσουν αρκετά τμήματα στους παιδικούς σταθμούς του δήμου, ενώ υποψιάζονται ολιγωρία από τις υπηρεσίες του δήμου, αφού δεν έχει παρουσιαστεί αντίστοιχο πρόβλημα σε άλλη περιοχή της Ελλάδας.  
«Έχουμε με το μέρος μας τους γονείς. Ασφαλώς τους δημιουργούμε πρόβλημα με το να μη λειτουργήσουν κάποιες μέρες τα τμήματα των παιδιών τους, αλλά καταλαβαίνουν και τις δικές μας ανάγκες. Υπάρχουν εργαζόμενοι ανάμεσά μας με 4 παιδιά, υπάρχουν εργαζόμενες που είναι στους πρώτους μήνες εγκυμοσύνης. Δουλεύουμε από τον Αύγουστο απλήρωτες και οι ανάγκες είναι πλέον τεράστιες», λέει η νηπιαγωγός κ. Καμηλάκη.

Μάριος Διονέλλης

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!