Δολοφονεί την δημόσια Υγεία ο κ. Λοβέρδος.

Όταν μπήκε η χώρα στη μέγγενη του ΔΝΤ, από πολλές πλευρές επισημάνθηκαν οι δραματικές συνέπειες που είχαν ανάλογα προγράμματα στα συστήματα υγείας και στη θνησιμότητα στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής. Από πολλούς επίσης ακούστηκε τότε το καθησυχαστικό «εδώ δεν γίνονται αυτά, εδώ είμαστε… Ευρώπη».
Ένα χρόνο λοιπόν μετά εξαγγέλθηκαν από τον υπουργό Υγείας κ. Λοβέρδο αυτά που στη διάλεκτο της τρόικα αποκαλούνται «εξορθολογισμός και αξιοποίηση»!
Πιο συγκεκριμένα: κλείσιμο 4.000 κρεβατιών, παράδοση 500 κρεβατιών σε ελληνικές και ξένες ασφαλιστικές εταιρείες. μετακίνηση 600 από τους 21.000 γιατρούς που κατά Λοβέρδο υπηρετούν για να καλύψουν τα κενά που θα προκύψουν και πρόσληψη 80(!) γιατρών για κάλυψη κενών θέσεων.
Βέβαια ο κ. Λοβέρδος δεν ομολογεί την σκληρή αλήθεια. Ότι στο ΕΣΥ υπηρετούν σε οργανικές θέσεις 12.500 γιατροί και ότι ο υπουργός αυθαίρετα προσθέτει και τους ειδικευόμενους που δεν καλύπτουν οργανικές θέσεις.
Ότι υπάρχουν 4.000 κενές οργανικές θέσεις γιατρών. Από τις περίπου 2000 προσλήψεις που είχαν καθοριστεί δια νόμου ως επείγουσες προ τριετίας έχουν καλυφτεί μόλις ορισμένες εκατοντάδες. Φυσικά δε γίνεται φυσικά λόγος για τις δεκάδες χιλιάδες ελλείψεις νοσηλευτών.
Ότι εδώ και μήνες τα νοσοκομεία παρουσιάζουν εικόνα τριτοκοσμική με δραματικές ελλείψεις βασικών, στοιχειωδών υλικών και φαρμάκων, ενώ το προσωπικό εργάζεται σε εξοντωτικούς αριθμούς με απλήρωτες επί μήνες τις εφημερίες και τις υπερωρίες.
Ότι ο Λοβέρδος έσπευσε προ μηνών να χαρίσει στους πανεπιστημιακούς τη δυνατότητα να έχουν νόμιμα ιδιωτικά ιατρεία, ενώ γνωστοποίησε την πρόθεσή του να το γενικεύσει σε όλους τους γιατρούς του ΕΣΥ, βάζοντας οριστικά ταφόπλακα στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Το κερασάκι στις κυβερνητικές εξαγγελίες ήταν η διαθεσιμότητα που έσπευσαν να εκδηλώσουν οι μεγαλοκαρχαρίες του ιδιωτικού τομέα. «Έχουμε καταθέσει προτάσεις που θα μπορέσουν να βοηθήσουν τη δημόσια υγεία να σταθεί στα πόδια της με καλύτερη απόδοση υπηρεσιών και μικρότερα κόστη. […] Δεν μπορεί ο ιδιωτικός τομέας της υγείας να προοδεύσει χωρίς το δημόσιο. […] Το 2011 θα είναι χρονιά γενικότερων ανακατατάξεων στον κλάδο». Έτσι δήλωσε ο Γιώργος Αποστολόπουλος, πρόεδρος του ομίλου Ιατρικού Κέντρου Αθηνών. «Και στο παρελθόν έχουμε δηλώσει παρόντες σε ενδεχόμενες ιδιωτικοποιήσεις νοσοκομείων και έχουμε την τεχνογνωσία, τον όγκο και το πολύπλευρο αντικείμενο για μια τέτοια διαδικασία». Τάδε έφη Απόστολος Τερζόπουλος, προέδρος Euromedica, όμιλος Θ. Λιακουνάκου.
Τα ακόμα χειρότερα έρχονται…

 

Δ.Υ.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!