Ο Μοχάμετ Ελ Μπαραντέι, επικεφαλής της δημοκρατικής αντιπολίτευσης στην Αίγυπτο, απεύθυνε έκκληση προς τον αιγυπτιακό λαό να απέχει από τις κοινοβουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου, υποστηρίζοντας με βεβαιότητα ότι θα γίνει νοθεία. Συμβούλευσε τους νεαρούς οπαδούς του να δείξουν υπομονή και να ετοιμαστούν για μακροχρόνιο αγώνα.

«Αν ο λαός μποϊκοτάρει τις εκλογές, θα σημάνει το τέλος του καθεστώτος», είπε.
Οι δυνάμεις της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης είναι διχασμένες ως προς το ζήτημα του μποϊκοτάζ των εκλογών και δεν είναι σαφές πόσες απ’ αυτές θα υιοθετήσουν την αποχή ή θα συμμετάσχουν στις εκλογές. Η μεγαλύτερη απ’ αυτές, η Μουσουλμανική Αδελφότητα, μάλλον είναι απίθανο να  προσχωρήσει στο μποϊκοτάζ, παρόλο που στηρίζει τα αιτήματα του Μπαραντέι για αλλαγή. Ο Μπαραντέι, πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, που από το πόστο του εκείνο επέδειξε αξιοσημείωτο πνεύμα και θέληση ανεξαρτησίας έναντι των ΗΠΑ κατά την προετοιμασία του πολέμου στο Ιράκ, επιστρέφοντας στη χώρα του δέχτηκε πολλές προτροπές να βάλει υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές του 2011, συγκεντρώνοντας μεγάλη υποστήριξη για τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις που εισηγείται. Όμως, ο ίδιος δεν θέλησε να δεσμευτεί στην υποψηφιότητα, θέτοντας ως προαπαιτούμενο να υπάρξουν συνταγματικές αλλαγές και εγγυήσεις για ελεύθερες εκλογές.
Μέσα σε έξι μήνες, έχουν συγκεντρωθεί 800.000 υπογραφές κάτω από ένα κείμενο που προωθεί αυτές τις αλλαγές, κάτι που του επέτρεψε να εντείνει την πολιτική πίεση προς την κυβέρνηση. Η θέση του είναι ότι δεν πρέπει να νομιμοποιηθεί το καθεστώς και ότι το κυβερνών κόμμα το μόνο που κατάφερε είναι να αυξήσει τη φτώχεια, τον αναλφαβητισμό και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αίγυπτο.
Ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ κυβερνά την Αίγυπτο επί 30 χρόνια μέσω νόμων έκτακτης ανάγκης που περιορίζουν ασφυκτικά τα πολιτικά δικαιώματα. Αναμένεται πως το κόμμα του θα επικρατήσει στις επερχόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές, ενώ τα παλιά κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έχουν την ικανότητα να αμφισβητήσουν σοβαρά την εξουσία.

(Πηγή: Associated Press 7/9)

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!