Για πρώτη φορά στην ιστορία της επιχείρησης οι εργαζόμενοι απεργούν

Η μεγαλύτερη αλυσίδα λιανικής στην Αμερικανική ήπειρο, η Walmart, είναι γνωστή για τις σκληρές συνθήκες που επιβάλλει στους εργαζόμενους σε αυτήν. Χαμηλές αμοιβές, επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας, αλλά πάνω από όλα, καθολική απαγόρευση των εργατικών συνδικάτων. Ο αμερικανικός αυτός γίγαντας, που απασχολεί περισσότερους από 1,4 εκατομμύρια ανθρώπους, δεν θα ήταν υπερβολή να δηλωθεί ότι αποτελεί το σύμβολο και τον πρωτεργάτη στην εκστρατεία κατά της οργάνωσης και δράσης των εργαζομένων.
Όλα αυτά βέβαια, ίσχυαν μέχρι λίγο καιρό πριν. Πλέον η κατάσταση άλλαξε. Το ξεκίνημα έκαναν οι εργαζόμενοι στην αποθήκη του καταστήματος της Walmart στο Elwood του Illinois, οι οποίοι απήργησαν για 21 ημέρες, διαμαρτυρόμενοι για τις κάκιστες συνθήκες εργασίας που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Walmart προκειμένου να αυξήσει το περιθώριο κέρδους της, αναθέτει σε εργολάβους πλήθος δραστηριοτήτων της, όπως η αποθήκευση των προϊόντων. Οι αποθηκάριοι νίκησαν στον αγώνα τους, βελτίωσαν τις συνθήκες εργασίας τους και θα πληρωθούν και για τη διάρκεια που απήργησαν. Πλέον, 28 καταστήματα σε 12 πολιτείες προχώρησαν σε απεργία. Εργαζόμενοι άφησαν τα πόστα τους και ενώθηκαν μαζί με συνδικαλιστές και αλληλέγγυους σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από τα καταστήματα στα οποία δουλεύουν, ενώ επίσης διοργανώθηκε συγκέντρωση έξω από τον χώρο που συνεδρίαζαν οι μέτοχοι της εταιρίας. Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα όχι υπό τη σκέπη κάποιου συνδικάτου αλλά μέσα από την οργάνωση «Ενωμένοι για να μας Σέβονται, στη Walmart» που αποτελεί ομπρέλα ακτιβιστών, αλληλέγγυων, τοπικών κοινοτήτων αλλά και εργαζομένων. Η οργάνωση αξίζει να σημειωθεί ότι υποστηρίζεται ενεργά από το Συνδικάτο Εργαζομένων στην Εστίαση και στο Εμπόριο.
Οι προεκτάσεις των κινητοποιήσεων των εργαζομένων είναι εξαιρετικά σημαντικές. Εκτός του ότι οι αγώνες και η κοινή δράση των εργαζομένων στη Walmart δεν έχουν ιστορικό προηγούμενο και αποτελούν σύμβολο, οι αγώνες στη συγκεκριμένη εταιρία αποτελούν συλλογική δράση εργαζομένων σε ακραίο καθεστώς επισφάλειας και ευέλικτης εργασίας, μοντέλο που ανθίζει και στη χώρα μας και πλέον αποτελεί και επιθυμητό στόχο.
Στη Walmart συγκεντρώνονται όλα τα χαρακτηριστικά της εργασιακής επισφάλειας. Αναλύοντας τις συνθήκες εργασίας στην εταιρία, διαπιστώνεται ότι ο μισθός είναι πολύ χαμηλός, μόλις στα 8,08 δολάρια ανά ώρα. Επιπρόσθετα, ελάχιστοι εργαζόμενοι έχουν πλήρες ωράριο, το οποίο δεν το γνωρίζουν από πριν, το μαθαίνουν τελευταία στιγμή. Λόγω των χαμηλών απολαβών τους, το εργατικό δυναμικό της Walmart δεν δικαιούται καμία ασφάλιση, πολλοί από αυτούς στηρίζονται σε κρατική βοήθεια προκειμένου να επιβιώσουν, ενώ οι γυναίκες αντιμετωπίζουν άνιση μεταχείριση. Δεν πρέπει να παραλειφθεί το γεγονός ότι η εταιρία εκδικείται όσους τολμήσουν να εκφράσουν έστω και λεκτική διαμαρτυρία.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!