Ενωτική εμφάνιση της συνδικαλιστικής Αριστεράς με το συνδυασμό της Ανανεωτικής.

Με ένα ενωτικό ψηφοδέλτιο οι δυνάμεις της Αριστεράς διεκδικούν μια ισχυρή παρουσία στο Σωματείο Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Αθήνας-Πειραιά (18/01 έως 25/01/2011). Ένα σωματείο που η πλειοψηφούσα τα τελευταία χρόνια παράταξη -Η Ενότητα- το έχει οδηγήσει σε μια χρεοκοπημένη τακτική, δήθεν επιστημονικού συνδικαλισμού, αποκόβοντάς το από το εκπαιδευτικό κίνημα, υποβαθμίζοντας τη συμμετοχή των μελών του και υιοθετώντας αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις στη λειτουργία του.
Είναι ενδεικτικό ότι όλο αυτό το διάστημα οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί δέχονται ανελέητη επίθεση από τις νεοφιλελεύθερες επιλογές της κυβέρνησης. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, ενόψει των εκλογών, η Ανανεωτική Κίνηση Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών: «Με την ψήφιση του νόμου 3848/2010 χάσαμε κατακτήσεις δεκαετίας που μας θωράκιζαν απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Η καθιέρωση των αναιτιολόγητων απολύσεων έχει μετατρέψει τα ιδιωτικά σχολεία σε πεδία ωμών εκβιασμών. Ήδη υπάρχουν καταγγελίες για τις απόπειρες σχολαρχών να επιβάλλουν μειώσεις μισθών με τη μέθοδο της ενυπόγραφης ατομικής συγκατάθεσης».
Αλλά και οι αλλαγές που οραματίζεται η κυβέρνηση για τον «εξορθολογισμό» του ωραρίου των εκπαιδευτικών και την υπερεξειδίκευση του Λυκείου, θα επηρεάσουν δραματικά και την εργασιακή θέση των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Όπως εκτιμούν οι συνδικαλιστές της Ανανεωτικής η υπερεργασία των δημόσιων εκπαιδευτικών θα δυσκολέψει την απορρόφηση των ιδιωτικών στο δημόσιο σχολείο, ιδιαίτερα σε ειδικότητες όπως θεολόγοι, κοινωνιολόγοι, καθηγητές Γαλλικών και καλλιτεχνικών μαθημάτων κ.λπ.
Στις εκλογές του ΣΙΕΛ το ψηφοδέλτιο της Ανανεωτικής διεκδικεί να ανοίξει το δρόμο για μια άλλη, αγωνιστική πραγματικότητα στα συνδικαλιστικά πράγματα και του σωματείου, αλλά και της Ομοσπονδίας. Στη διακήρυξή της θέτει με προτεραιότητα την αλλαγή λειτουργίας της δράσης του σωματείου με πρωταγωνιστικό ρόλο των εργαζόμενων, ενώ σχετικά με τις εργασιακές σχέσεις προβάλλει μια σειρά αιτήματα:
• Καμία αναιτιολόγητη απόλυση στην ιδιωτική εκπαίδευση. Για όσους ιδιωτικούς γίνονται αορίστου χρόνου μέχρι και τον Ιούνιο του 2012 και για όσο διάστημα αυτοί εργάζονται στην ιδιωτική εκπαίδευση να ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 13 του ν. 2986/2002. Οι υπόλοιποι, σε περίπτωση αναστολής λειτουργίας σχολείου, μείωσης τμημάτων ή και απόλυσης λόγω διατάραξης εκπαιδευτικού κλίματος να εντάσσονται στον πίνακα αναπληρωτών και ωρομισθίων της δημόσιας εκπαίδευσης και η προϋπηρεσία τους στο ιδιωτικό σχολείο να θεωρείται ισότιμη με εκείνη των δημόσιων αναπληρωτών ή ωρομισθίων. Ο πίνακας αναπληρωτών και ωρομισθίων να διατηρείται σε ισχύ μέχρι να διοριστούν ως μόνιμοι όλοι όσοι είναι εγγεγραμμένοι σε αυτόν είτε προέρχονται από τη δημόσια, είτε την ιδιωτική εκπαίδευση.
• Διασφάλιση των ωραρίων των εκπαιδευτικών στη δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση.
• Πλήρη αναγνώριση της προϋπηρεσίας του ιδιωτικού εκπαιδευτικού στην περίπτωση βλαπτικής μεταβολής της εργασιακής του κατάστασης. Αναγνώριση της προϋπηρεσίας των αναπληρωτών ιδιωτικών εκπαιδευτικών.
• Όχι στην αξιολόγηση-χειραγώγηση, που εφαρμόζει πιλοτικά το υπουργείο Παιδείας. Αποσύνδεση κάθε μορφής αξιολόγησης του ιδιωτικού εκπαιδευτικού από το πέρασμα του στο Δημόσιο. Αφαίρεση του δικαιώματος της αξιολόγησης από τους ιδιοκτήτες, που είναι ταυτόχρονα και διευθυντές σχολικών μονάδων.
• Υποχρεωτική εφαρμογή των αποφάσεων των ΠΥΣΔΕ και ΠΥΣΠΕ για τους ιδιοκτήτες, χωρίς την αναγκαστική προσφυγή των συναδέλφων στα δικαστήρια, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της εργοδοσίας, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα.
• Εξασφάλιση πλήρους, δωρεάν νομικής κάλυψης στους εκπαιδευτικούς που αντιδικούν με την εργοδοσία ή την κεντρική διοίκηση.
• Απόρριψη κάθε εργοδοτικής απαίτησης μείωσης της ήδη χαμηλής μισθοδοσίας. Τα επί δεκαετίες υπερκέρδη των ιδιωτικών σχολείων είναι αποτέλεσμα του μόχθου και της ευσυνειδησίας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών.
Στο ψηφοδέλτιο της Ανανεωτικής συμμετέχουν οι εκπαιδευτικοί: Αγγέλου Μπάμπης, Αλαβάνου Λία, Βλαβιανού Ελεάννα, Γεωργακόπουλος Κώστας, Γιοματάρη Ρούλα, Γιώτη Ροζίνα, Κακογιαννάκη Νατάσσα, Καλιφατίδου Έλφη, Κασσέτας Ανδρέας, Κατράδης Στέλιος, Κοιλάκου Μάνια, Κοντόσταυλος Γιώργος, Μερκούρη Νατάσσα, Μπέτης Φάνης, Μπουγελέκας Γιώργος, Πρωτοψάλτης Νίκος, Τζιβελοπούλου Εσθήρ, Τσέκερης Γιάννης.

Γ.Κ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!