Παρά τις έντονες αντιδράσεις πολιτών που είχαν σημειωθεί το προηγούμενο διάστημα ενάντια στην εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας κοντά σε κατοικημένες περιοχές, οι εν λόγω εταιρίες συνεχίζουν ακάθεκτες-ή τουλάχιστον έτσι προσπαθούν-το έργο τους. Η τελευταία κεραία έκανε την εμφάνισή της σε γειτονιά της Ιεράπετρας, έχοντας στην άμεση εμβέλειά της αρκετούς κατοίκους-στόχους, αφού τοποθετήθηκε σε ταράτσα κτιρίου δίπλα από σούπερ μάρκετ, στα 130 περίπου μέτρα από δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία της Ιεράπετρας και πολύ κοντά στο νοσοκομείο και τον παιδικό σταθμό της περιοχής.

Tι κι αν ο ενοικιαστής της παράνομης κεραίας-και πρώην δήμαρχος-υποσχέθηκε από τον Αύγουστο ότι η κεραία θα κατεβεί με δικές του ενέργειες; Τι κι αν, έπειτα από ενέργειες των πολιτών και ελέγχους της Πολεοδομίας κρίθηκε παράνομη και κατεδαφιστέα; Η εταιρία Vodafone έκανε ένσταση, ζητώντας αναστολή της απόφασης κατεδάφισης η οποία και απορρίφθηκε στο εφετείο Χανίων. Σύμφωνα με τη νεοεκδοθείσα απόφαση, η κεραία έπρεπε να απομακρυνθεί το αργότερο μέχρι 3/12/2010, οπότε και συνεργείο της εταιρίας την κατεδάφισε. Δέκα μέρες αργότερα, όμως, η κεραία επέστρεψε με τη μορφή τεράστιας καμινάδας, στην ίδια ακριβώς θέση, απειλώντας ξανά τα παιδιά και τους λοιπούς κατοίκους της περιοχής. Η αστυνομία, ο εισαγγελέας και το αρμόδιο τμήμα της πολεοδομίας ενημερώθηκαν άμεσα. Η κεραία, όμως, έμεινε ακλόνητη κι έτσι θα παρέμενε εάν οι ίδιοι οι κάτοικοι δεν ξαναέπαιρναν την κατάσταση στα χέρια τους και δεν κινητοποιούνταν για 7 ολόκληρους μήνες. Αθροίζοντας τις δυνάμεις τους με συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, δασκάλων, διευθυντές σχολείων και παιδικών σταθμών, εργαζομένων του νοσοκομείου, κατόρθωσαν, συλλογικά, να βάλουν την υπογραφή τους για την απομάκρυνσή του, αποκαλούμενου από αυτούς, «τερατουργήματος».
Τώρα, οι κάτοικοι αναζητούν κι άλλες κεραίες στην περιοχή. Όχι μόνο με τη μορφή καμινάδας, αλλά και ντεπόζιτου, ίσως και ηλιακού θερμοσίφωνα…
Ε.Κ.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!