Ένας διαφορετικός ποδοσφαιρικός αγώνας από την ομάδα Σβάμπινγκραντ Μπαλέτ.

Παρασκευή 22/6. Πλατεία Μοναστηρακίου, ώρα 20:00. Δύο καλοντυμένοι κύριοι εμφανίζονται με μικρόφωνο και ηχεία κι αρχίζουν τον σχολιασμό του επικείμενου αγώνα. «Μα ποιου αγώνα;» Ο κόσμος που βρίσκεται ή περνάει από την πλατεία παραξενεύεται, κοντοστέκεται. Οι σχολιαστές συνεχίζουν ακάθεκτοι την συζήτησή τους – πότε στα γερμανικά και πότε στα ελληνικά. «Μα είναι ακόμα νωρίς για το παιχνίδι». Το ματς για το οποίο έγινε πολύς λόγος σε όλη την Ευρώπη αρχίζει αργότερα. Εδώ όμως έχει ήδη φωτορεπόρτερ, κάμερες, κόσμο. Οι απορίες λύνονται σε λίγα λεπτά όταν οι δύο ομάδες κάνουν την εμφάνισή τους με ελαφρύ τροχάδην από ένα στενό του Ψυρρή.
Αρχηγός της ελληνικής ομάδας η θεά Αθηνά φορώντας αντιασφυξιογόνο μάσκα. Ακολουθούν οι Αριστοτέλης, Πλάτωνας, Μελίνα Μερκούρη, Άρης Βελουχιώτης, Σωκράτης και ο Γιώργος Καραγκούνης με το χαρακτηριστικό του περπάτημα. Ο τελευταίος προστέθηκε στην αποστολή μετά τις δηλώσεις του το βράδυ των εκλογών. Την γερμανική ομάδα οδηγεί στο γήπεδο η Ρόζα Λούξεμπουργκ. Ακολουθούν οι Ρούντι Ντούτσκε, Καρλ Μαρξ, Κλάρα Τσέτκιν, Εμμάνουελ Καντ, Χέγκελ και Νίτσε. Όλων αυτών προηγείται η διαιτητής της αναμέτρησης Άντζελα Ντέιβις κρατώντας ένα πλακάτ που γράφει: Φιλοσοφικός, Πολιτικός, Οικονομικός αγώνας, Ελλάδα-Γερμανία. Όσοι από τους θεατές του δρώμενου ξέρουν το σκετς των Monty Python χαμογελούν (για όσους δεν το ξέρουν https://www.youtube.com/watch?v=KnnL3_C3UFs).
Οι σπόρτκάστερς παρουσιάζουν τις ομάδες που, αφού όρισαν το γήπεδο με κόκκινη ταινία, τώρα πια κάνουν ζέσταμα. Σε λίγο ο αγώνας είναι έτοιμος να ξεκινήσει. Η διαιτητής σφυρίζει την έναρξη και… κανείς δεν ακουμπάει την μπάλα! Η Τσέτκιν με την Λούξεμπουργκ συζητάνε, η Μελίνα ζητάει τσιγάρο από το Βελουχιώτη, ο Μαρξ πηγαινοέρχεται σκεπτόμενος, οι Χέγκελ, Καντ, Αριστοτέλης, Πλάτωνας και οι άλλοι φιλόσοφοι διαλογίζονται ανταλλάσσοντας που και που κάποια κουβέντα, ο Ντούτσκε τραγουδάει τη Διεθνή στα γερμανικά και ο Καραγκούνης πέφτει ζητώντας φάουλ! Τα λεπτά κυλούν και καθώς ο αγώνας βαδίζει στο τέλος του, ο Μαρξ βρίσκει τη λύση: παίρνει την μπάλα στα πόδια του και σκοράρει στην εστία της Γερμανίας ένα ωραιότατο αυτογκόλ. Όλοι οι παίχτες ξεσπάνε σε έξαλλους πανηγυρισμούς! Ο γύρος του θριάμβου γίνεται με τους παίχτες αγκαλιασμένους να κρατάνε πλακάτ και υφάσματα με συνθήματα ενάντια στην τρόικα, το χρέος, τις πολιτικές λιτότητας και υπέρ της Ευρώπης των λαών. Συνεχίζουν έτσι μέχρι που χάνονται και πάλι στα στενά του Ψυρρή.
Υπεύθυνη για όλα τα παραπάνω είναι η συλλογικότητα ακτιβιστών-καλλιτεχνών από το Αμβούργο, Σβάμπινγκραντ Μπαλέτ (https://schwabinggrad-ballett.posterous.com) μέλη της οποίας επισκέπτονται συχνά τον τελευταίο χρόνο την Ελλάδα για να στηρίξουν την αντίσταση του ελληνικού λαού με τις δράσεις τους. Όπως λένε και οι ίδιοι σε ανακοίνωσή τους: «Χρέη που δεν θα ξεπληρωθούν ποτέ, αλλά πρέπει να εξακολουθήσουν να υπάρχουν για πάντα. Ένα τραπεζικό σύστημα, το οποίο διασώζεται μέσω περικοπών και εμμέσων οικονομικών ενισχύσεων, οι οποίες κάνουν τους κατοίκους των καταχρεωμένων χωρών να υποφέρουν από πείνα. Οικονομικοί εμπειρογνώμονες που προβλέπουν τη συντέλεια του κόσμου, στην περίπτωση που κάποιος τολμήσει να ξεφύγει από την πορεία και πολιτικοί που το πιστεύουν.
Είναι όντως αυτό το αποτέλεσμα 2.500 χρόνων ευρωπαϊκής σκέψης; Δεν είναι δυνατόν!» Έτσι ανασκεύασαν το σκετς των Monty Python και το παρουσίασαν και με τη συμμετοχή Ελλήνων ηθοποιών (επαγγελματιών και μη). Και ο αγώνας συνεχίζεται…

Αχιλλέας Σταύρου

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!