Εκβιαστικές μειώσεις αποδοχών σε σειρά επιχειρήσεων.

Η μια μετά την άλλη μεγάλες επιχειρήσεις, ιδίως στο λιανικό εμπόριο, θέτουν εκβιαστικά στους εργαζόμενούς τους το δίλημμα: ή αλλάζεις κι από 8ωρο (ή 6ωρο, που ανθεί ήδη στα σούπερ μάρκετ) περνάς σε 6ωρο (ή 4ωρο), ή απολύεσαι. Η υπουργός Εργασίας μπορεί να αισθάνεται περήφανη για το… ιδανικό περιβάλλον που δημιούργησε στις επιχειρήσεις, όπου σε λίγο θα βασιλεύουν οι ατομικές συμβάσεις, όπως συμβούλευε (άτυπα, είναι αλήθεια).
Αυτή την πρακτική χρησιμοποίησε ήδη η διοίκηση της Praktiker, προχωρώντας μάλιστα και σε απολύσεις όσων δεν δέχτηκαν να υπογράψουν. Είκοσι εννιά εργαζόμενες πετάχτηκαν στο δρόμο, επειδή δεν υπέκυψαν στο εκβιαστικό δίλημμα.
«Μάζεψαν τους εργαζόμενους σε μια αίθουσα, τους ενημέρωσαν γρήγορα-γρήγορα και, φεύγοντας από την αίθουσα, άρχισαν να ζητούν υπογραφές στις νέες συμβάσεις», λέει στον Δρόμο ο Γεράσιμος Τσεκούρας, πρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου. Η γνωστή αλυσίδα απασχολεί περίπου 1.500 εργαζόμενους, κι ενώ ανοίγει νέα καταστήματα, ο αριθμός των εργαζομένων παραμένει σταθερός. Αντίθετα, απολύει συνεχώς (μέσα στο 2010 έκανε 85 απολύσεις). Μέλος ενός πολυεθνικού ομίλου, που παρουσιάζει 3,5 δισ. ευρώ κέρδη, και με μια ανάπτυξη στην Ελλάδα, που θεωρείται από τις μεγαλύτερες, δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι αντιμετωπίζει προβλήματα με την κρίση. Άλλωστε, πρόσφατα άνοιξε νέα καταστήματα στο Ηράκλειο της Κρήτης και στην Ξάνθη. Όπως μας λέει ο πρόεδρος του σωματείου, ακόμα και το 2010 κατέγραψε 21 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη.
Αντίστοιχη τακτική ακολούθησε κι η εταιρία Alex Pak. Όπως λέει στον Δρόμο η Μαρία Αργυρού, εργαζόμενη στην επιχείρηση και μέλος Δ.Σ. του κλαδικού Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, η επιχείρηση προσπάθησε να καλέσει σε διαβούλευση την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, τον Φλεβάρη, αλλά μπροστά στην άρνηση που συνάντησε απέσυρε την πρότασή της, για να επανέλθει τώρα με ύπουλο τρόπο. «Επικαλούνται ότι δεν πάνε καλά», λέει η Μ. Αργυρού, αναφέροντας ότι ήδη κάποια σημάδια στην εταιρία είναι ανησυχητικά: «Φέτος δεν έκαναν καν απογραφή στα καταστήματά τους». Όσο για τις θέσεις εργασίας, βρίσκονται ήδη στο κατώτερο σημείο: πριν ενάμιση χρόνο το κεντρικό κατάστημα της Λεωφόρου Αθηνών απασχολούσε 36 εργαζόμενους και τώρα ακριβώς τους μισούς – 18.
Και στις δυο επιχειρήσεις η διαδικασία που ακολουθήθηκε ήταν άκρως αιφνιδιαστική και χωρίς καμιά διαβούλευση. Η μείωση ωραρίου δεν προκύπτει από μείωση εργασιών ούτε τεκμηριώνεται από κάποια άλλη αλλαγή στα καταστήματα. Προφανώς ο ίδιος φόρτος εργασίας θα βγαίνει από τους ίδιους εργαζόμενους, που θα εξαναγκάζονται να δουλεύουν εντατικότερα και ίσως και πέραν του ωραρίου τους, με δραματικά μειωμένο όμως τον μισθό τους και φυσικά με ατομικές συμβάσεις.
Ήδη οι εργαζόμενοι του Praktiker πραγματοποίησαν απεργία την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ στις προσφυγές τους στις Επιθεωρήσεις Εργασίας δικαιώνονται. Αντίστοιχα στο Alex Pak η επιχείρηση αναγκάστηκε να αποσύρει το σχέδιο μετά την άρνηση των εργαζομένων να υπογράψουν και τη δημοσιοποίηση του θέματος, ενώ έχει οριστεί τριμερής συνάντηση στις 27/6 στην Επιθεώρηση Εργασίας Παλλήνης.

Γ.Κ.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!