Έχει το know how, καθώς έκανε περιουσία τον καιρό της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης και των μαζικών ιδιωτικοποιήσεων… Της Ευγενίας Χατζηγεωργίου

Μόνιμος κάτοικος Βορείου Ελλάδος έγινε εδώ και μερικούς μήνες ο επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης. Μετά τον ΠΑΟΚ, ακολούθησε η 12μηνη μίσθωση του ξενοδοχείου Μακεδονία Παλάς και η απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ. Παράλληλα, πολλά είναι τα δημοσιεύματα που θέλουν στο στόχαστρο του 54χρονου επιχειρηματία να βρίσκονται κι άλλα «σύμβολα» της Θεσσαλονίκης, όπως το Λιμάνι και η ΕΥΑΘ.

ΠΑΟΚ, Μακεδονία Παλάς, ΣΕΚΑΠ…
Η αρχή έγινε τον Αύγουστο του 2012, όταν ο κ. Σαββίδης βρέθηκε στο «τιμόνι» του ΠΑΟΚ. Η απόφασή του να διασώσει την ομάδα από το οικονομικό αδιέξοδο υπήρξε μία κίνηση σαφώς πολιτική, αλλά και ένας τρόπος να ξεκινήσει τα επιχειρηματικά του σχέδια στη χώρα μας.
«Δεν μπορώ να υπάρχω εκτός πολιτικής», υπογραμμίζει ο κ. Σαββίδης στην επίσημη ιστοσελίδα του συλλόγου, προσθέτοντας: «Να είσαι ένα είδος γέφυρας και συνδέσμου μεταξύ δύο χωρών, να επηρεάζεις την αλλαγή της εικόνας της χώρας, να αποτελείς κέντρο του λόμπι των συμφερόντων της Ελλάδας στη Ρωσία και αντιστρόφως. Δεν βλέπω τίποτα το κακό σ’ αυτό».
Τον Φεβρουάριο στα χέρια του πέρασε για έναν χρόνο το ξενοδοχείο Μακεδονία Παλάς της Θεσσαλονίκης. Στη διαγωνιστική διαδικασία του ΙΚΑ, η εταιρία Black & White, συμφερόντων του επιχειρηματία, κατέθεσε προσφορά μηνιαίου μισθώματος 95.000 ευρώ, που ήταν η μεγαλύτερη μεταξύ των τριών υποψήφιων και έτσι απέκτησε τον έλεγχο της ξενοδοχειακής μονάδας για 12 μήνες. Παράλληλα, το Μακεδονία Παλάς, εκτός από το πρώτο επιχειρηματικό βήμα του Ιβάν Σαββίδη στον τουριστικό κλάδο στη χώρα μας, στεγάζει το σύνολο των γραφείων των επιχειρήσεών του.
Επίσης, τον Μάρτιο η CJSC Donskoy Tabak και ο κ. Σαββίδης απέκτησαν το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της Συνεταιριστικής Καπνοβιομηχανίας Ελλάδας Α.Ε. ΣΕΚΑΠ, με έδρα την Ξάνθη.
Σημειώνεται πως ο επιχειρηματίας διαθέτει εμπειρία στο χώρο του καπνού, καθώς ξεκίνησε νεαρός ως εργάτης στο κρατικό καπνεργοστάσιο του Ντον στο Ροστόφ κι ανήλθε στην ιεραρχία μέχρι τη θέση του υποδιευθυντή του εργοστασίου. Η ιδιωτικοποίηση του εργοστασίου με την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης τον βρήκε το 1992 στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας και ένα χρόνο αργότερα στη θέση του γενικού διευθυντή της μετοχικής εταιρίας CJSC Donskoy Tabak, όπως μετονομάστηκε η συγκεκριμένη βιομηχανία καπνού μετά την ιδιωτικοποίησή της – όπου παρέμεινε επικεφαλής για 10 χρόνια. Σήμερα, η σύζυγος του κ. Σαββίδη, Κυριακή Σαββίδη, είναι και τυπικά η μεγαλομέτοχος της CJSC Donskoy Tabak, η οποία αποτελεί μία από τις τέσσερις σημαντικότερες εταιρίες του μητρικού Ομίλου Agrokom Group που ίδρυσε ο κ. Σαββίδης.

Τα νέα σχέδια
Δεν είναι λίγες οι φήμες που δημοσιεύονται στα Μέσα σχετικά με τα νέα επιχειρηματικά σχέδια του Ιβάν Σαββίδη, πολλά εκ των οποίων συνδέονται με τις αποκρατικοποιήσεις. Άλλωστε, ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά ότι οι αποκρατικοποιήσεις προσφέρουν τεράστιες ευκαιρίες, καθώς έφτιαξε την περιουσία του -η οποία εκτιμάται στα 250 εκατομμύρια ευρώ- την εποχή της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης και των μαζικών ιδιωτικοποιήσεων στην περιοχή. Συγκεκριμένα, μετά τον αποκλεισμό του από τον διαγωνισμό εξαγοράς του 82,33% των μετοχών της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, ο κ. Σαββίδης φέρεται να έχει στρέψει το ενδιαφέρον του στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, την ΕΥΑΘ και τον ΟΣΕ. Παράλληλα, φέρεται να έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ιστορική γαλακτοβιομηχανία «Αγνό», του Ομίλου Κολιός. Σημειώνεται πως η αίτηση της εταιρίας για ένταξή της στην προ-πτωχευτική διαδικασία του άρθρου 99 απορρίφθηκε από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης και οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις.
Τέλος, εταιρία συμφερόντων του Ιβάν Σαββίδη φέρεται να έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον σε διαγωνισμό για την αξιοποίηση ακινήτου στο Παλιούρι Χαλκιδικής, ενώ έντονη φημολογία έχει αναπτυχθεί για είσοδο του επιχειρηματία στον χώρο των ΜΜΕ, για δημιουργία υπερπολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας στην Εύβοια και για κατασκευή ενός αθλητικού κέντρου στη Θέρμη Θεσσαλονίκης.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!