Ο άνθρωπος των μεταναστών της Πάτρας

Την Κυριακή 9 Μάη έφυγε από κοντά μας, μετά από μια σύντομη αλλά σκληρή μάχη με τον καρκίνο, ο Αντώνης Πετράκης, μέλος της Κίνησης Υπεράσπισης Προσφύγων και Μεταναστών/τριών Πάτρας, θεσμικός υποστηρικτής των μεταναστών, σύντροφος στους αντιρατσιστικούς αγώνες.

Ο Αντώνης γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά πέρασε τα τελευταία και πιο δημιουργικά χρόνια της ζωής του στην Πάτρα. Υπάλληλος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στη Διεύθυνση Αλλοδαπών, εργάστηκε, όχι ως ένας δημόσιος γραφειοκράτης, αλλά ως πραγματικός κοινωνικός λειτουργός. Έτσι που τα τελευταία χρόνια έγινε σημείο αναφοράς στη μεγάλη κοινότητα των μεταναστών της Πάτρας και αναδείχτηκε ως ο άνθρωπός τους.

Από τα πρώτα μέλη της Κίνησης Υπεράσπισης ο Αντώνης Πετράκης. Πρώτος κάθε Σάββατο στην τροφοδοσία του καταυλισμού με τρόφιμα, ρούχα και φαρμακευτικό υλικό. Πρωτεργάτης στη λειτουργία του Σχολείου της Κίνησης, στην αποφυλάκιση όσων συλλαμβάνονταν, στη φροντίδα των ανηλίκων.

Αξέχαστες θα μείνουν οι τελευταίες θυελλώδεις συζητήσεις στις ολομέλειες της Κίνησης (κάθε Δευτέρα βράδυ στο Στέκι) για το Νομοσχέδιο της ιθαγένειας. Ο Αντώνης από τη θεσμική του θέση (στην υπηρεσία αλλοδαπών) ήταν ο πιο ενημερωμένος αλλά και ο πιο ριζοσπαστικός. Ήταν, όμως, μειοψηφία γιατί κάποιοι, μεταξύ αυτών και ο γράφων, καθυστερούσαμε να κατανοήσουμε τις προχωρημένες απόψεις του. Ο Αντώνης επέμενε και μας βομβάρδιζε μέσα από τη λίστα της Κίνησης με κείμενά του, το ένα πιο διεισδυτικό από το άλλο.

Ο Αντώνης πέθανε την Κυριακή 9 Μάη. Η μνήμη του, όμως, θα παραμείνει ζωντανή. Θα την διατηρήσουν οι κοινοί μας αγώνες και οι ριζοσπαστικές απόψεις του (αυτές που θα θυμόμαστε και αυτές που υπάρχουν αποθηκευμένες στη λίστα της Κίνησης). Μνήμη ζωντανή και ταξιδεύτρα, αφού την ταξιδεύουν ήδη η ευγνωμοσύνη των προσφύγων. Αυτών που κατάφεραν να διαφύγουν στη Δυτική Ευρώπη, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη.

Βασίλης Χριστόπουλος,

συγγραφέας και μέλος της Κίνησης Υπεράσπισης Προσφύγων

και Μεταναστών/τριών Πάτρας

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!