Αρχική κοινωνία η άλλη Θεσσαλονίκη Έρχονται νέα λουκέτα μετά τις γιορτές

Έρχονται νέα λουκέτα μετά τις γιορτές

Δεν τα κατάφερε η αγορά, μαύρα Χριστούγεννα για εμπόρους και εργαζόμενους. Του Λευτέρη Αρβανίτη

Μαύρα Χριστούγεννα έκαναν έμποροι και εργαζόμενοι των καταστημάτων της Θεσσαλονίκης, καθώς όπως λένε η τελευταία ευκαιρία να σώσουν τα μαγαζιά τους χάθηκε κι έτσι μετά τις γιορτές έρχονται νέα λουκέτα. Το μέτρο των ανοιχτών καταστημάτων τις Κυριακές δεν «έπιασε», ενώ η πλειοψηφία των εργαζομένων στα καταστήματα έζησε «τις λευκές ημέρες της Θεσσαλονίκης» και όπως λένε στον Δρόμο δεν υπάρχει καμία ελπίδα να λάβουν ούτε καν τα δεδουλευμένα τους για τις επιπλέον ημέρες εργασίας.
Η εικόνα της πόλης μπορεί να ήταν γιορτινή και να θύμιζε εποχές προ κρίσης, αλλά όπως λένε και οι έμποροι σε καμία περίπτωση δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα.
Ο Παύλος Αμπατζόγλου, ιδιοκτήτης καταστήματος ένδυσης στο κέντρο της πόλης, αναφέρει πως ο τζίρος του καταστήματος εμφάνισε πτώση 35% σε σχέση με πέρυσι τις ημέρες των εορτών και πλέον δεν είναι καθόλου σίγουρος ότι θα καταφέρει να κρατήσει το μαγαζί του. «Οι γιορτές ήταν η τελευταία μας ελπίδα για να βγάλουμε τουλάχιστον τα ενοίκια των επόμενων μηνών και τις μισθοδοσίες που χρωστάμε» λέει και τονίζει πως ανάλογη είναι η κατάσταση και σε άλλα μαγαζιά στο κέντρο της πόλης.
Σύμφωνα όμως με τους εμπόρους, από το 2009, οπότε άρχισε η κρίση, ο τζίρος των καταστημάτων έχει μειωθεί κατά 70%.«Η αγορά έχει παρά πολύ κόσμο, απλώς ο κόσμος περιορίζεται στα απολύτως απαραίτητα. Προσπαθεί να ψωνίσει όσο το δυνατόν λιγότερα εορταστικά πράγματα», αναφέρει ο Γιώργος που είναι υπάλληλος σε μεγάλη αλυσίδα βιβλιοπωλείων. Στο κατάστημα που εργάζεται, ο τζίρος σε σχέση με πέρυσι παρουσιάζει μείωση της τάξης του 35%, ενώ τις Κυριακές που έμεινε το βιβλιοπωλείο ανοιχτό δεν βγήκαν ούτε τα έξοδα της ημέρας.
Είναι εντυπωσιακό πως ακόμη και στα καταστήματα ειδών τροφίμων ο τζίρος υποχώρησε κατά 22,5%, δείγμα ότι οι καταναλωτές περιορίζουν τις αγορές τους στα απολύτως απαραίτητα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο φετινός εορταστικός τζίρος των καταστημάτων λιανικής αναμένεται να κυμανθεί στα 6,8 δισ. ευρώ έναντι 7,6 δισ. ευρώ το 2012, που σημαίνει απώλειες ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ σε μια χρονιά ιδιαιτέρως δύσκολη για την αγορά, που «πνίγεται» στα λουκέτα.

69% κάτω στην πενταετία
Άκρως απογοητευτική είναι η σύγκριση του 2013 με το 2008, αφού τα 21,9 δισ. ευρώ του εορταστικού τζίρου εκείνης της χρονιάς αναμένεται να συρρικνωθούν στα 6,8 δισ. ευρώ φέτος, μία απώλεια της τάξεως του 68,9% που σηματοδοτεί τη μείωση του χριστουγεννιάτικου τζίρου κατά περίπου 70% την τελευταία πενταετία.
Πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται στις εκπτώσεις του Ιανουαρίου, με τους εμπόρους να εκτιμούν ότι η κατάσταση είναι όμως μη αναστρέψιμη και πως το 2014 θα είναι το έτος μηδέν για το λιανεμπόριο.

Σχόλια

Exit mobile version