Έτοιμοι να πληρώσουν το υπουργείο για τη δασκάλα των παιδιών τους

Μνήμες μεταπολεμικής Ελλάδας ξυπνά στους κατοίκους του χωριού Σοκαράς στο Ηράκλειο η εγκατάλειψη που βιώνει το χωριό τους από το κράτος. Η απόφασή τους να βάλουν οι ίδιοι τα χρήματα για την πληρωμή δασκάλας για το σχολείο του χωριού προκάλεσε αίσθηση στο πανελλήνιο και αμηχανία στους διαδρόμους του Υπουργείου Παιδείας.
Η ιστορία ξεκίνησε στα τέλη Ιανουαρίου, όταν μεσημέρι Παρασκευής η δασκάλα ανακοίνωσε στους μαθητές της πως είναι η τελευταία μέρα που τους κάνει μάθημα αφού της ανακοινώθηκε η μετακίνησή της για να καλύψει κενό στο διπλανό, μεγαλύτερο χωριό, τον Πύργο. Με μία απόφαση της Διεύθυνσης Α/βάθμιας εκπαίδευσης το σχολείο μετατράπηκε από 3θέσιο σε 2θέσιο και τα 18 παιδιά Γ’ και Δ’ Δημοτικού έμειναν χωρίς δάσκαλο.
Σε όλο τον Νομό Ηρακλείου τα κενά εκπαιδευτικών είναι 168, ενώ μόνο στην Α/βάθμια εκπαίδευση φτάνουν τα 90 και ενώ βρισκόμαστε τέσσερις μήνες πριν το τέλος της σχολικής χρονιάς. Ακόμα και τώρα όμως, αντί να προσληφθούν έστω ωρομίσθιοι δάσκαλοι η υπηρεσία επιλέγει να ζημιώσει τα σχολεία που θα έχουν τις λιγότερες αντιδράσεις. Έτσι η δασκάλα μετακινείται από το μικρότερο στο μεγαλύτερο χωριό.

«Σα να έχουμε πόλεμο…»
«Μας λένε οι παλαιότεροι κάτοικοι του χωριού πως το 1958, όταν η Ελλάδα έβγαινε από κατοχές και εμφυλίους, είχαν αναγκαστεί ξανά να πληρώσουν οι ίδιοι τους μισθούς των δασκάλων για να κρατήσουν ζωντανό το σχολείο», λέει στον Δρόμο η Μαρία Ψαράκη, μέλος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων. «Εκεί μας φτάσανε ξανά και δυστυχώς πηγαίνουμε με βήματα ολοταχώς προς τα πίσω στο χρόνο…».
Το σχολείο βρίσκεται υπό κατάληψη εδώ και δύο εβδομάδες από τους ίδιους τους γονείς. Ο Σύλλογος μαζί με τον Δήμο Γόρτυνας αποφάσισαν να κάνουν έρανο και με τη συμβολή όλων των κατοίκων του χωριού είναι έτοιμοι να κάνουν… δωρεά προς το υπουργείο περίπου 5.000 ευρώ για να καλύψουν τη μισθοδοσία της δασκάλας για τους υπόλοιπους τέσσερις μήνες. «Είναι η τελευταία μας επιλογή, δε μας δίνει κανείς σημασία ούτε από την Α/βάθμια ούτε από την περιφερειακή διεύθυνση εκπαίδευσης. Ελπίζουμε έτσι τουλάχιστον να συγκινηθούν, να δεχτούν τα λεφτά που με κόπο μαζεύουμε και να μη στερήσουν το δικαίωμα της μόρφωσης από τα παιδιά μας» λέει στον Δρόμο ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων, Παύλος Μερκουλίδης.
Πάντως, όπως σημειώνουν κύκλοι της εκπαίδευσης στην Κρήτη, πρακτικά αυτό δεν μπορεί να γίνει και δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο για να δεχτεί δωρεές το υπουργείο. Ακόμη και αν τα λεφτά προστεθούν στον προϋπολογισμό του δεν είναι βέβαιο ότι θα βρεθεί «φόρμουλα» για να διατεθούν για τη συγκεκριμένη θέση δασκάλου. «Ελπίζουμε να βρουν έναν τρόπο και να δεχτούν την προσφορά μας. Είναι ό,τι περισσότερο μπορούμε να κάνουμε για τα παιδιά μας» λέει στον Δρόμο ο δήμαρχος της περιοχής, Νίκος Σχοιναράκης.                                   

Μ.Δ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!