Αρχική κοινωνία «Έπεσε» κεραία της Cosmote στο Γαλάτσι

«Έπεσε» κεραία της Cosmote στο Γαλάτσι

Σε σοβαρό κίνδυνο η υγεία των πολιτών από 10.000 κεραίες σε όλη τη χώρα.

Περίπου 4.000 κεραίες κινητής τηλεφωνίας υπάρχουν στην Αττική, σε ένα σύνολο 10.000 σε όλη τη χώρα. Ένα πραγματικό ηλεκτρονικό ναρκοπέδιο, με ηθικό και φυσικό αυτουργό τις εταιρίες-κολοσσούς της επικοινωνίας, που έχουν ναρκοθετήσει την υγεία του συνόλου των συμπολιτών μας. Σύμφωνα με ανεξάρτητες έρευνες, οι επιπτώσεις στην υγεία μας είναι τεράστιες και ποικίλες και κυμαίνονται από πονοκεφάλους και απώλεια συγκέντρωσης μέχρι καρκίνους, λευχαιμία και στειρότητα. Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι η νομοθεσία για τα μέτρα ασφαλείας στην Ελλάδα, που αφορούν την ακτινοβολία, είναι από τις ελαστικότερες στην Ευρώπη. Οι μοναδικοί νομικοί περιορισμοί για την τοποθέτηση των κεραιών είναι οι παρακάτω. Απαγορεύεται η εγκατάσταση κεραίας πάνω σε σχολεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς, νοσοκομεία και γηροκομεία. Επίσης, μια κεραία, όταν βρίσκεται σε απόσταση μέχρι και 300 μέτρα από σχολεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς, νοσοκομεία και γηροκομεία θα πρέπει να έχει κατά 40% μειωμένη ακτινοβολία.
Ωστόσο, δεν υπάρχει κάποιος φορέας που να εγγυάται τον πραγματικό έλεγχο και την εφαρμογή έστω και αυτών των ελαστικών προδιαγραφών. Ακόμη, η Ελλάδα κατέχει µία από τις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη όσον αφορά την αυστηρότητα των ορίων έκθεσης στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.

Η περίπτωση του Γαλατσίου
Στα Καραγιαννέικα, στην οδό Προόδου και Ορίων, η Cosmote τοποθέτησε παράνομα κεραία κινητής τηλεφωνίας, η οποία βρισκόταν πολύ κοντά σε τέσσερα σχολεία, ένα φροντιστήριο ξένων γλωσσών καθώς και σε ένα πάρκο, στο οποίο παίζουν καθημερινά μικρά παιδιά! Όταν η κεραία έγινε αντιληπτή, κινητοποιήθηκαν οι κάτοικοι και ο σύλλογος της γειτονιάς. Πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση έξω από το σπίτι όπου είχε τοποθετηθεί η κεραία, την Τετάρτη 9 Μάρτη. Η συμμετοχή του κόσμου της γειτονιάς ήταν ιδιαίτερα μαζική και δυναμική. Όπως μας δήλωσε ο Άρης Παπαδοκωστόπουλος, δημοτικός σύμβουλος Γαλατσίου, «η συμμέτοχη πολλών κατοίκων ήταν καθοριστική στο να ασκηθεί μεγάλη πίεση στον ιδιοκτήτη. Έγιναν δυο συγκεντρώσεις, η μία έξω από το σπίτι που ήταν τοποθετημένη η κεραία και η μία έξω από το μαγαζί του ιδιοκτήτη. Νομίζω ότι αποφασιστική σημασία για το ξήλωμα της κεραίας είχε η μαζική και ανυποχώρητη στάση των κατοίκων, που έβαζαν το ζήτημα της άμεσης απομάκρυνσης της κεραίας, πέρα από νομικές προσφυγές, αλλά με αποφασιστικότητα και συνεχή παρουσία, δηλώνοντας ότι θα κατεβάσουν μόνοι τους την κεραία».
Σημαντικότατη, επίσης, υπήρξε η συμβολή των νέων στις κινητοποιήσεις. Η Αναστασία, κάτοικος της περιοχής και νέα επιστήμονας, μας δήλωσε τα εξής: «Φυσικά και έχει σημασία η συμμετοχή νέων ανθρώπων στους αγώνες της γειτονιάς, γιατί όλοι μαζί, ενωμένοι, μπορούμε να καταφέρουμε πολλά περισσότερα και έτσι “φοβίζουμε” τα μεγάλα κεφάλαια, λέγοντάς τους ότι ο λαός έχει δύναμη και, πάνω απ’ όλα, φωνή!»
Εν τέλει, κάτω από τη δυναμική αντίδραση των κατοίκων -και τη χαρακτηριστική αδράνεια της δημοτικής Αρχής- αναγκάστηκε η Cosmote να ξηλώσει την κεραία την ώρα που διεξαγόταν δυναμική συγκέντρωση των πολιτών.
Φυσικά, η συγκεκριμένη κεραία δεν ήταν η μόνη. Όπως δηλώνει ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Άνω Γαλατσίου, «ο ίδιος ο τεχνικός της Cosmote, που κατέβασε αυτή την κεραία, μας είπε ότι υπάρχουν πολλές κεραίες στη γειτονιά, που δεν μπορούσε να μας δείξει. Μας είπε ξεκάθαρα ότι θα βγει τώρα αυτή η κεραία από εδώ και θα μπει κάπου αλλού. Αλλά εμείς θα συνεχίσουμε, θα τη βρούμε ξανά και θα την κατεβάσουμε».

Σχόλια

Exit mobile version