Λογοτεχνικοί διάλογοι στα Εξάρχεια
Για τέταρτη χρονιά φέτος, το ευρωπαϊκό δίκτυο Literature Across Frontiers, το ΕΚΕΜΕΛ, ο συγγραφέας Χρήστος Χρυσόπουλος και ο χώρος Dasein διοργανώνουν το DaseinFest, το μοναδικό φεστιβάλ στην Ελλάδα που φιλοξενεί σε σταθερή βάση νέους ξένους συγγραφείς στην Αθήνα και τους φέρνει σε «διάλογο» με νέους Έλληνες δημιουργούς -όχι μόνο συγγραφείς, αλλά και εικαστικούς καλλιτέχνες, δοκιμιογράφους και ποιητές- σε ένα τετραήμερο πολυμεσικών εκδηλώσεων αλλά και συζητήσεων με το κοινό. Η λογοτεχνική συνάντηση θα γίνει από τις 4 έως τις 8 Μαΐου στο πολιτιστικό χώρο της οδού Σολωμού 12 στα Εξάρχεια.

 

Μπρίγκελ
Δεν είναι απίθανο ο πίνακας του Φλαμανδού ζωγράφου Πίτερ Μπρίγκελ Ο Χριστός φέρων τον Σταυρό να γίνει και πάλι επίκαιρος στο προσεχές μέλλον. Φιλοτεχνήθηκε το 1564 σε μια εποχή που ο πόλεμος των θρησκειών έβραζε στη Δυτική Ευρώπη κι έκτοτε έχει επηρεάσει εκατοντάδες δημιουργούς – όχι μόνο των εικαστικών τεχνών. Παράδειγμα ο Πολωνός σκηνοθέτης Lech Majewski ο οποίος, με αφορμή τον πίνακα, δημιούργησε την ταινία Ο μύλος και ο σταυρός που από αύριο βγαίνει στις κινηματογραφικές αίθουσες

Πόλη-κράτος
Μια παράσταση που επιχειρεί να «διαβάσει» τον λόγο της πόλης, επινοώντας την ιστορία της θα δούμε την Τρίτη στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών μέσα από ένα κείμενο αιχμηρό, διεισδυτικό και χιουμοριστικό ταυτόχρονα, σε σκηνοθεσία Γιάννη Λεοντάρη. Συμμετέχουν Μαρία Κεχαγιόγλου, Γιώργος Φριντζήλας, Μαρία Μαγκανάρη, Ρεβέκκα Τσιλιγκαρίδου, Ευθύμης Θέος και Ανθή Ευστρατιάδου (Λ. Συγγρού 107-109), στις 9.00μ.μ.

Τρίτη
Πρεμιέρα την Πέμπτη θα κάνει η ταινία του Νίκου Κορνήλιου, η οποία καταγράφει παράλληλες ιστορίες νέων ανθρώπων κινηματογραφημένες ελεύθερα με συνεχείς αυτοσχεδιασμούς, μηδενικό προϋπολογισμό, και πλεόνασμα καλής διάθεσης. Ο τίτλος της ταινίας είναι Τρίτη και η προβολή θα γίνει στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος την Πέμπτη. Μη σας παρασύρει, λοιπόν, ο τίτλος και πάτε την…Τρίτη (Ιερά Οδός και Μ. Αλεξάνδρου), στις 8.00μ.μ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!