Ξεκίνησε η διάθεση προϊόντων βασικής κατανάλωσης από πολίτες. Του Φίλιππου Πολατσίδη

Ξεκίνησε η διάθεση προϊόντων βασικής κατανάλωσης από πολίτες Με πρωτοβουλία των συνελεύσεων κατοίκων: Πρωτοβουλία Κατοίκων Τούμπας, Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Καλαμαριάς και Συνέλευση Γειτονιάς Μαρτίου-Καλλιδοπούλου (Μπότσαρη) πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο διάθεση προϊόντων χωρίς μεσάζοντες στις αντίστοιχες περιοχές. Διατέθηκαν δεκάδες τόνοι προϊόντων βασικής κατανάλωσης (λάδι, μέλι, ρύζι, τυροκομικά, κηπευτικά, όσπρια, πατάτες, αλεύρι, κρασί, ελιές) απευθείας από τους παραγωγούς στους καταναλωτές, σε πολύ χαμηλές τιμές.
Οι περιοχές της Τούμπας, της Καλαμαριάς και της Μπότσαρη «απελευθερώθηκαν» έστω και για ένα σαββατοκύριακο από τους μεσάζοντες και τα καρτέλ των βασικών ειδών διατροφής. Το μήνυμα δόθηκε και ήταν ηχηρό: Όταν ο λαός οργανώνεται, κάνει πέρα τους εμπόρους της ανάγκης του. Πάμε κόντρα στη λογική της ανάθεσης και παίρνουμε την πόλη στα χέρια μας. Στην εντεινόμενη επίθεση στο επίπεδο διαβίωσής μας απαντάμε με αλληλεγγύη-αγώνα-αξιοπρέπεια. Η προσπάθεια συνεχίζεται και αναμένεται να προστεθούν και νέες περιοχές το επόμενο διάστημα.

Πρωτοβουλία κατοίκων Τούμπας
Το Σάββατο, 13 Οκτώβρη, η ανταπόκριση του κόσμου της Τούμπας στο κάλεσμα της ΠΚΤ να συμμετέχει στη διάθεση προϊόντων απευθείας από τους παραγωγούς ήταν εντυπωσιακή. Η προσπάθεια που κάνουμε είναι να έχουμε πάντα προϊόντα καλής ποιότητας τα οποία θα πωλούνται σε χαμηλή τιμή.
Το Σάββατο, λοιπόν, ήρθαν στην Τούμπα συμπολίτες μας, για πολλούς λόγους. Άλλοι ήρθαν για να αγοράσουν προϊόντα, άλλοι για να φέρουν φάρμακα για το κοινωνικό ιατρείο και άλλοι απλά για να μας γνωρίσουν.
Δεν είναι, λοιπόν, μόνο η διάθεση των προϊόντων που μας κάνει να πιστεύουμε ότι αυτές οι κινήσεις κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση. Το ότι αρχίσαμε να σκεφτόμαστε και να μιλάμε με το διπλανό μας, είναι πράγματα που έλειπαν από την ζωή μας και μπορούν να μας ενώσουν. Και ενωμένοι να αγωνιστούμε για μια καλύτερη ποιότητα ζωής ενάντια σε όσους προσπαθούν να μαυρίσουν την ζωή μας. Ξέρουμε ότι ο αγώνας μας είναι δύσκολος, ξέρουμε ότι θέλει χρόνο, ξέρουμε όμως ότι όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Συνέλευση γειτονιάς Μαρτίου-Καλλιδοπούλου
Την Κυριακή που μας πέρασε διοργανώσαμε την πρώτη μας λαϊκή απευθείας διάθεση προϊόντων. Η κίνηση αυτή εντάσσεται στο γενικότερο πνεύμα της Συνέλευσης Γειτονιάς Μαρτίου-Καλλιδοπούλου, το οποίο συμπυκνώνεται στις φράσεις: «Κανένας μόνος του απέναντι στην κρίση. Να μην κρυώσει και να μην πεινάσει κανείς». Στόχος μας είναι όλοι οι κάτοικοι να γνωριστούμε σε πρώτη φάση και να οργανωθούμε ώστε να μπορέσουμε δείχνοντας την αλληλεγγύη μας ο καθένας να καταφέρουμε να επιβιώσουμε με αξιοπρέπεια, αντιστεκόμενοι σθεναρά σε όλα αυτά τα μέτρα που ετοιμάζουν να μας περάσουν. Η ανταπόκριση του κόσμου σε μια πρωτοβουλία που προσπαθεί να δώσει απάντηση στο βασικό πρόβλημα της σίτισης, ήταν θεαματική.  Οι γείτονες μας αγκάλιασαν και μας στήριξαν. Η επιθυμία όλων μας ήταν η λαϊκή χωρίς μεσάζοντες στο Πάρκο της Μπότσαρη να γίνει θεσμός, τουλάχιστον μία φορά το μήνα. Είμαστε διαθέσιμοι να βοηθήσουμε και να μοιραστούμε την έστω και μικρή εμπειρία μας με κάθε συνέλευση γειτονιάς. Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας!

Ανοιχτή συνέλευση κατοίκων Καλαμαριάς
«Αγωνιζόμαστε για το δικαίωμα μας, σε υγιή και πολιτισμικά προσαρμοσμένα τρόφιμα, που παράγονται με βιώσιμες μεθόδους, καθώς και το δικαίωμά μας να καθορίζουμε τη δική μας τροφή και τον τρόπο παραγωγής της», αυτό ήταν το κάλεσμά μας προς τους συνδημότες μας στην Καλαμαριά και η ανταπόκρισή τους κατά εκατοντάδες.
Πολύ ενθαρρυντικά τα σχόλια των περισσοτέρων λέγοντας ότι τέτοιες κινήσεις είναι απαραίτητες, ζητώντας μας να τις συνεχίσουμε και καλώντας μας να πυκνώσουμε τη συχνότητά τους. Αίτημα δίκαιο καθώς είδαμε αγρότες που αγαπούν αυτό που κάνουν να διαθέτουν την παραγωγή τους επί τοις μετρητοίς και όχι με εξάμηνη επιταγή, σε τιμή που τους επιτρέπει να συνεχίσουν να υπάρχουν και να παράγουν χωρίς να ψάχνουν χρήματα σε δρόμους ύποπτους και μακρινούς.
Οι καταναλωτές με τη σειρά τους είχαν την ευκαιρία να δουν και να μιλήσουν με τους δημιουργούς των τροφίμων τους, με κάποιους εξ αυτών να το εκμεταλλεύονται στο έπακρο, «ανακρίνοντας» για όλα τα «τι» και τα «πώς» της παραγωγής, πράγμα πολύ αναγκαίο για την επανασύνδεσή μας με τη φύση και τη διαδρομή της τροφής μας.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!