Κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες το βιβλίο του Επίτιμου Διευθυντή του Νομισματικού Μουσείου της Αθήνας Ι. Τουράτσογλου για την ιστορία της Μακεδονίας, εξαιρετικά χρήσιμο επιστημονικό εργαλείο για ερευνητές και όχι μόνον. Το βιβλίο προσπαθεί να ιχνηλατήσει το χαρακτήρα και τις ιδιαιτερότητες της οικονομίας του μακεδονικού βασιλείου από το β΄ μισό του 6ου αι. π.Χ. έως τις αρχές 3ου αι. π.Χ., καθώς οι γνώσεις μας είναι περιορισμένες σε ποσότητα, διάσπαρτες σε πλείστες όσες αρχαίες γραπτές πηγές και επιπλέον ετεροβαρείς.

Είναι, μάλλον, εντυπωσιακό ότι ενώ υπάρχει ικανός αριθμός μελετών για οικονομίες άλλων περιοχών του αρχαιοελληνικού κόσμου, όπως των Αθηνών, ή των βασιλείων των Σελευκιδών και των Πτολεμαίων, η οικονομία της Μακεδονίας μέχρι πρόσφατα παρέμενε εν γένει στη σκιά της έρευνας. Το έργο του Ιωάννη Tουράτσογλου επιχειρεί να πληρώσει το κενό, ανιχνεύοντας τα οικονομικά δεδομένα του μακεδονικού βασιλείου, σε συνδυασμό με τα ιστορικά δρώμενα και τις γεωγραφικές παραμέτρους.
Με πολύτιμο εφόδιο την εμβριθή γνώση της ιστορίας και του πολιτισμού, που του προσπόρισε η πολύχρονη ενασχόλησή του με αυτήν τη βορειοελληνική περιοχή, ο Ιωάννης Tουράτσογλου ανασυνθέτει ενδελεχώς την εκ μέρους των βασιλέων οικονομική διαχείριση του μακεδονικού κράτους. Με εκτενή βιβλιογραφική υποστήριξη φωτίζει πολλές από τις επιμέρους οικονομικο-κοινωνικές πτυχές, τόσο κατά τη διάρκεια της μετάλλαξης της Μακεδονίας από περιθωριακή οντότητα σε πανελλήνιας εμβέλειας ρυθμιστή, όσο και κατά το διάστημα που αναδείχθηκε σε διεθνή δύναμη με το Μέγα Αλέξανδρο.
Το βιβλίο που έχει τίτλο Συμβολή στην Οικονομική Ιστορία του Βασιλείου της Αρχαίας Μακεδονίας (6ος-3ος αι. π.Χ.), εκδόθηκε από τη «Λυδία Λίθο» (Εταιρία Μελέτης Νομισματικής και Οικονομικής Ιστορίας) και θα παρουσιαστεί την προσεχή Πέμπτη. Η Λυδία Λίθος είναι επιστημονικό Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, το οποίο ιδρύθηκε το 2005 και αποσκοπεί στη μελέτη και προώθηση των επιστημών της Νομισματικής και Οικονομικής Ιστορίας από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Λίνα Γεωργίου

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!