Ένα σημαντικό βιβλίο, που έρχεται να καλύψει ένα από τα πιο οδυνηρά αλλά και ελπιδοφόρα θέματα του Παλαιστινιακού, το δράμα αλλά και τον ηρωισμό των παιδιών στην Παλαιστίνη, εκδόθηκε πριν λίγες μέρες από την Πρωτοβουλία «Ένα Καράβι για τη Γάζα» και την κολεκτίβα εργασίας Οι Εκδόσεις των Συναδέλφων.

Το βιβλίο Τα παιδιά της Παλαιστίνης κάτω από την ισραηλινή κατοχή είναι μια τεκμηριωμένη επιστημονική εργασία του λιβανέζικου Κέντρου Μελετών «Al Zaytouna» και επιδιώκει να δώσει μια πλήρη εικόνα των όσων υποφέρει ο παιδικός παλαιστινιακός πληθυσμός υπό ισραηλινή κατοχή. Εμπεριέχει στοιχεία και μελέτες που αφορούν την υγεία, την εκπαίδευση και την κοινωνικο-οικονομική κατάσταση των παιδιών της Παλαιστίνης.
Μπροστά στα μάτια αθώων παιδιών εκτυλίσσεται όλη η βαρβαρότητα της ισραηλινής κατοχής. Διαλύουν τις οικογένειές τους, σκοτώνουν τους φίλους τους, καταστρέφουν τα σπίτια και τα σχολεία τους. Συχνά, τα ίδια τα παιδιά αποτελούν στόχο: σκοτώνονται, τραυματίζονται, φυλακίζονται.
Η επιμελημένη έκδοση περιέχει πλήθος φωτογραφιών, πολλές από αυτές συγκλονιστικές όπως των θυμάτων, άλλες αποκαλυπτικές, όπως το δεμένο παιδί πάνω στο ισραηλινό τζιπ, και άλλες συγκινητικές και ανθρώπινες, όπως αυτή όπου ο ένας μαθητής βοηθάει τον άλλο να περάσει το Τείχος.
Δεν λείπει όμως και ο γλαφυρός λόγος των ίδιων των παιδιών, όπως του Rami Saleh Barakat, της 6ης τάξης, που όταν ο δάσκαλος έβαλε έκθεση για τους πιθανούς τρόπους να επισκεφτούν τον Bilal, έναν άγνωστό τους συμμαθητή στα υψίπεδα του Γκολάν, έγραψε:
«Καθώς πλησίασα τον προορισμό μου, αιφνιδιάστηκα από ένα ισραηλινό σημείο ελέγχου μπροστά μου. Όταν ήταν η σειρά μου να περάσω, οι στρατιώτες δεν με άφησαν. Έτσι, έκανα πίσω μερικά βήματα, και σκεφτόμουν τρόπο να μπω στο Γκολάν. Ήμουν τόσο απελπισμένος που έκλαιγα, έκλαιγα. Ο ήλιος εξάτμιζε τα δάκρυά μου και έτσι κρατήθηκα γερά από τον ατμό και αυτός με σήκωσε επάνω στα σύννεφα. Αυτά με ρώτησαν: “Τι θέλεις;” Τους είπα την ιστορία μου και αποφάσισαν να με βοηθήσουν και να με πάνε στο Γκολάν. Όταν ήμασταν στον ουρανό πάνω από το Γκολάν, ρώτησα τα σύννεφα: “Πώς θα κατέβω;” Μου είπαν να μην ανησυχώ και θα κατέβαινα. Περίμενα υπομονετικά, τα σύννεφα σιγά-σιγά γίνανε γκρίζα και άρχισε να βρέχει. Μου έφτιαξαν ένα ιπτάμενο χαλί από σταγόνες βροχής για να με κατεβάσουν. Μετά πήγα στο σπίτι του Bilal και έπαιξα μαζί του».
Υπάρχει όμως άλλος ένας λόγος να στηριχθεί η έκδοση του συγκεκριμένου βιβλίου: τα έσοδα της Πρωτοβουλίας Ένα Καράβι για τη Γάζα από τη διάθεση του βιβλίου, θα προσφερθούν στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο Al Dora στη Γάζα.

Σύλλογος Αλληλεγγύης
στον Παλαιστινιακό Λαό, Ιντιφάντα
https://intifadagr.wordpress.com/

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!