Στις 14 Νοεμβρίου συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την τελευταία μεγάλης κλίμακας ισραηλινή επίθεση στη Γάζα, με την κωδική ονομασία «Πυλώνας Άμυνας».

Η επίθεση είχε ξεκινήσει με τη δολοφονία του Άχμαντ Αλ Τζααμπάρι, επιχειρησιακού αρχηγού των Ταξιαρχιών Ιζεντίν Αλ Κασάμ, ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς. Κατά τη διάρκεια των 8 ημερών της επίθεσης, το Ισραήλ εξαπέλυσε χιλιάδες επιθέσεις από αέρος, θαλάσσης και με το πυροβολικό. Σύμφωνα με το Παλαιστινιακό Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 171 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν. Οι 102 ήταν άμαχοι (μεταξύ αυτών 35 παιδιά). Ο συνολικός αριθμός των τραυματιών ανήλθε σε 648 (οι 625 ήταν άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων 214 παιδιών). Η πιο διαβόητη επίθεση ήταν αυτή στις 18 Νοεμβρίου, εναντίον της οικίας της οικογένειας Αλ Ντάλου στην Πόλη της Γάζας, όπου σκοτώθηκαν 12 άμαχοι (5 παιδιά, 5 γυναίκες και 2 νεαροί) και τραυματίστηκαν άλλοι 6.
Στον πόλεμο αυτό, οι δυνάμεις της ένοπλης παλαιστινιακής αντίστασης συντονισμένες κατάφεραν πρωτοφανή χτυπήματα. Για πρώτη φορά ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας έπληξαν την ισραηλινή πρωτεύουσα. Σκοτώθηκαν 6 Ισραηλινοί, εκ των οποίων οι 4 άμαχοι. Το Ισραήλ εξαναγκάστηκε σε μια γρήγορη εκεχειρία (μόλις μία ημέρα μετά το πλήγμα στο Τελ Αβίβ) με ευνοϊκούς όρους για τους Παλαιστίνιους της αποκλεισμένης Λωρίδας. Την οποία βέβαια, οι Ισραηλινοί κάθε άλλο παρά τήρησαν. Όχι μόνο ο αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας συνεχίζεται, αλλά έκτοτε έχουν σκοτωθεί 11 Παλαιστίνιοι (οι 6 άμαχοι) κι έχουν τραυματιστεί κάπου 120.
Αυτές τις μέρες η Χαμάς στη Γάζα τίμησε την επέτειο και τον Αλ Τζααμπάρι καθώς και άλλες ηγετικές μορφές, με στρατιωτική παρέλαση. Όμως η κατάσταση είναι πλέον πολύ διαφορετική απ’ ό,τι ένα χρόνο πριν. Τότε ο Χάλεντ Μεσάαλ είχε επισκεφθεί θριαμβευτής για πρώτη φορά τη Γάζα. Η στρατιωτική νίκη στη Γάζα και η διπλωματική νίκη με την έμμεση αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους στον ΟΗΕ, είχαν εμπνεύσει μια ρητορική εθνικής ενότητας και συμφιλίωσης μεταξύ Χαμάς και Φατάχ. Σήμερα, η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας είναι τραγική. Δεν είναι μόνο ότι ουδέποτε επετεύχθη η πολυπόθητη εθνική συμφιλίωση και η πολιτική «επανένωση» με τη Δυτική Όχθη. Μετά την ανατροπή του προέδρου Μόρσι στην Αίγυπτο, έχει επιβληθεί πλήρης απομόνωση στη Λωρίδα της Γάζας και η κυβέρνηση της Χαμάς έχει χάσει τον σύμμαχό της. Η καταστροφή των τούνελ που συνέδεαν τη Λωρίδα με την Αίγυπτο και τον έξω κόσμο, η οποία είχε ξεκινήσει ήδη επί Μόρσι σχεδόν ολοκληρώνεται κι έχει οδηγήσει σε επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης. Η διεθνής αλληλεγγύη για την άρση του αποκλεισμού είναι πιο αναγκαία από ποτέ.

* Σήμερα, Σάββατο 16 Νοεμβρίου, τα μέλη της περσινής αποστολής της Πρωτοβουλίας «Ένα Καράβι για τη Γάζα» και του Συλλόγου Ιντιφάντα, που είχαν επισκεφθεί τη Λωρίδα της Γάζας λίγες μέρες μετά τον πόλεμο, θα μιλήσουν σε εκδήλωση στα Γιάννενα (χώρος «1900», 19:00).

Σύλλογος Ιντιφάντα
https://intifadagr.wordpress.com/

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!